čiščenje pomivalnega stroja.

Čiščenje pomivalnega stroja s sodo bikarbono in kisom

Nadležne neprijetne vonjave ter beli madeži na posodi so kazalnik nečistega pomivalnega stroja. Da se vam ne bo treba pritoževati nad umazanijo in vonjem, vam bomo danes predstavili odlično rešitev, ki je morda še ne poznate, medtem ko je ta skrivnost znana že dalj časa. Ker se na dolgi rok v njem in v njegovem filtru nabere številna umazanija, razni ostanki hrane in seveda vodni kamen, ki ga je s prostim očesom kar težko zaznati, jih je treba seveda očistiti.

In da bi le-temu omogočili čim daljšo življenjsko dobo, vam svetujemo naravno čistilo za pomivalni stroj, ki bo nežno in učinkovito očistilo vse nečistoče in bakterije, ki se pridno nabirajo in hranijo z nastalimi ostanki hrane. Redno čiščenje filtra in ročk je odlična odločitev, vendar vam svetujemo tudi več x letno, generalno čiščenje pomivalnega stroja s sodo bikarbono in kisom, ki je odlična rešitev za dišeče in čisto okolje.

čiščenje pomivalnega stroja

Prednosti čiščenja s sodo bikarbono in kisom

Kadar se znebimo močnih in agresivnih čistil, ter preklopimo na naravna, nam bosta naše zdravje ter zdravje naprave še kako hvaležna. Kadar greste v nakup, imejte v mislih, da ne pozabite pogledati prav tako za alkoholni kis in sodo. Po možnosti lahko vzamete tudi kakšno limono, ki pride prav ob čiščenju.Kakšne pa so prednosti za uporabo takšnih preparatov?

 • Prihranek pri nakupu vsega potrebnega,
 • obstojen dišeč vonj aparata,
 • zdravju in okolju prijazne sestavine,
 • veliko večji učinek čiščenja,
 • doma narejena sestava, s katero lahko čistite praktično vse površine. Tudi trdovratne madeže in vodni kamen.

Če pogledamo široko, je pomivalni stroj eden pomembnejših aparatov v hiši ali stanovanju, ki gospodinje nagradi s prostim časom in čudovito čisto in dišečo posodo. Da pa bo lahko nemoteno in kakovostno očistil umazano posodo, pa tudi sam potrebuje zadostno nego, ki mu jo moramo nameniti. Temu primerno smo se odločili, vam predstaviti zanimivo sredstvo, ki vsebuje samo 2 sestavini, ki zelo učinkovito in ne agresivno poskrbita za čistočo.

To sta, kot smo že omenili: soda bikarbona in kis. Tej dvojici lahko brez skrbi prav tako dodate še limono, ki bo s svojo kislino poskrbela za sijaj in svežino.

soda in limona

Postopek čiščenja in naravno čistilo za pomivalni stroj

Ker je čiščenje pomivalnega stroja s sodo bikarbono in kisom že kar razširjeno, ga uporabljajo številna gospodinjstva, saj opazijo pozitiven učinek sestavin, ki so cenovno izredno ugodne in tudi zelo učinkovite nad umazanijo in vodnim kamnom.

čiščenje pomivalnega stroja1

Zagotovo vas zanima, kako se samega postopka lotiti, kajne?

 1. Začnete tako, da ga najprej izpraznite ter odstranite tudi košarico za pribor, ki jo lahko očistite ročno z gobico ter nekaj detergenta, ali pa si pripravite raztopino: v 2 litra vode dodamo 1,5 dl alkoholnega kisa ter 2 jedilni žlici sode bikarbone.
 2. Iz njega odstranite prav tako filter in nato po dnu in v luknjo filtra posipate sodo bikarbono, ter na zgornje rešetke dodate skodelico, polno dober deciliter, alkoholnega kisa.
 3. Tako pripravljenega in praznega, zaženite na najdaljši program oz. pralni cikel in pustimo, da sestavine opravijo svoje.
 4. Po končanem ciklu ga odpremo in ga z mehko krpo obrišemo ter elemente, ki smo jih prej vzeli ven, sestavimo nazaj noter.

Na ta način se boste znebili neprijetnih vonjav, vodnega kamna in poskrbeli, da se uničijo vse bakterije. Tako se bo prijetno sijal in ostajal dišeč dlje časa. Predlagamo vam, da takšno čiščenje pomivalnega stroja s sodo bikarbono in kisom, ponovite vsaj 1x mesečno in s tem podaljšate njegovo življenjsko dobo.

soda in kis

Svetujemo vam tudi, da:

 • Po vsakem pranju vam svetujemo, da ga odprete, ga obrišete z vlažno krpo (vključujoč tudi gumo ob vratih) in pustite, da se čisto prezrači in posuši, saj s tem preprečite nastanek bakterij;
 • 1x na teden odstranite filter ter ga očistite. Če je na njem trdovratna maščoba, ga za nekaj časa potopite v alkoholni kis.
 • Lahko za enkratno čiščenje uporabite tudi limono, ki jo razpolovite in z njo zdrgnete stene ter košarico za pribor. Dodate lahko prav tako nekaj kapljic eteričnega olja za še prijetnejši vonj.
 • Če po pranju opazite, da posoda ni dobro oprana, so zato lahko krive zamašene prhe. Poskusite jih odstraniti, po navodilu proizvajalca, jih namočite za nekaj časa v kis, ter dokončno očistite ostanke z zobotrebcem ali ščetko.
 • Posvetite se prav tako rešetkam in košarici, na katerih se prav tako lahko nabere vodni kamen in umazanija. Namočite jih ali jih poškropite v mešanici alkoholnega kisa, vode in sode bikarbone. Pustite nekaj minut, nato s spužvasto gobico očistite, splahnete ter do suhega obrišete z mehko krpo.

Za na konec vam še izdamo eno zanimivost, in sicer, da je ta mašina izum ženske, ki ga je leta 1886 ustvarila Josephine Cochrana in to v hlevu za hišo. Zanimanje za ta njen izum so izkazale najprej večje restavracije ter hoteli in šele v prvi polovici 20. stoletja je sam stroj pritegnil še širšo javnost in se nekako začel razvijati do danes.