uspavanje dojenčka

Je uspavanje dojenčka res tako zahtevno in naporno?

Kakšno je nočno spanje dojenčka vpliva na tako njegovo razpoloženje in vedenje tekom dneva, kot tudi na naše počutje, saj če on noč prebedi, jo posledično tudi mi. Po rojstvu otroka nas pogosto sprašujejo ali se doji in kako gre uspavanje dojenčka ponoči. To, da sta to dva izredno neprijetna in neprimerna vprašanja, ki novopečenim staršem povzročata stisko in skrbi o tem, da je verjetno kaj narobe, bomo pisali kdaj drugič. Bolje je, da kot postavljanje neprimernih vprašanj (pa čeprav dobronamerno), starše opolnomočite z namigi in znanjem, kaj je pri novorojenčkih in tudi kasneje v razvoju normalno. Za pomoč si lahko ogledate tudi https://veva.si/predavanja/spanje-dojencka-in-otroka/ .

spanje otroka

Kaj je normalno spanje dojenčka?

Zavedati se moramo, da od njih ne moremo pričakovati takega spanja kot ga imamo odrasli. To, da se pogosteje prebujajo je v bistvu njihovo varovalo, da med enim in drugim vdihom ne mine preveč časa, saj njihovo dihanje še ni zrelo oziroma popolnoma vzpostavljeno. Niti še nimajo razvitih cirkadianih ciklov, ki smo jih vajeni pri starejših otrocih in odraslih ter so večino časa v dremežu in ne v globokem snu. To je tudi razlog, da se predramijo, ko jih odložimo. Ne glede na to, kakšne nasvete dobite, se izogibajte izvajanja »sleep training« metode (izjokavanje).

Otroci, sploh pa novorojenčki, imajo izredno veliko potrebo po bližini, vašemu naročju, vonju in zvoku srčnega utripa, saj jim to predstavlja varnost. Vaše bitje srca, glas in zibanje telesa je vse kar so poznali zadnjih devet mesecev, zato jim to nudite tudi ko so že rojeni. Fiziološka bližina je njegova biološka potreba in ne manipulacija.

uspavanje dojenčka1

Vas je strah, da delate narobe?

Pomembno je, da se zavedate, da otrok čuti vaš strah, negotovost in stisko. Sprostite se, da se bo sprostilo tudi vaše dete. Z nudenjem bližine, nošenjem, dojenjem in crklanjem ga v prvih mesecih ne morete razvaditi. Ravno nasprotno, tako pomirite njegov živčni sistem in spodbudite normalen razvoj možganov, hkrati pa bo uspavanje dojenčka lažje. Od otrok običajno pričakujemo preveč. Želimo si, da bi bili ubogljivi in tihi, kar pa je daleč od njihove narave in težnje k razvijanju. Če spustimo pričakovanja, ki običajno niso realna, se znebimo precej stresa in stiske, obenem pa je sprejemanje vsega, kar prinese odraščanje lažje.

vas je strah da nekaj delate narobe

Uvajanje rutine

Zmotno prepričanje je, da bo uspavanje dojenčka uspešno, če se ga striktno držimo že od samega začetka. Žal temu ni tako, saj vsaj do 4.meseca ne moremo bistveno vplivati na spanje dojenčka, temveč se mu lahko samo prilagajamo. Dobra novica je, da v tem obdobju tudi ne moremo narediti nekih velikih napak. To je še en razlog več, da se sprostite in lotite večerne in nočne rutine tako, da bo za vse vpletene najbolj udobno. Poskrbite, da bo bodo dnevni počitki kvalitetni, zvečer pa lahko spite skupaj z njim in mu tako nudite bližino, sebi pa prihranite vstajanje in hojo do posteljice. Tudi spanje dojenčka je pri skupnem spanju bolj kvalitetno.

Za spanje dojenčka je kasneje priporočljivo uvesti rutino. Rutina je dnevno ponavljanje sosledja določenih dogodkov, ki ga umirijo in nakažejo na to, da sledi čas za posteljo (npr. umivanje, oblačenje v pižamo, branje pravljice, masaža ipd.). Ne priporoča pa se gledanje ekranov. Prepričanje, da je mirna risanka dobra večerna praksa je napačno, saj modra svetloba ekrana in velika količina dražlajev, ki jih risanka sproži, močno vzburi možgane, zato je posledično uspavanje dojenčka težje. Pomembno je, da z rutino začnemo dovolj zgodaj (da še niso preveč utrujeni), zato, da se lažje umiri in lahko ujamemo pravi trenutek za odhod v posteljo, namreč, če le-tega zamudimo, se običajno uspavanje dojenčka podaljša.

Je uspavanje dojenčka povezano s hranjenjem?

Nekateri menijo, da ukinitev dojenja čez noč omogoči bolj kvalitetno nočno spanje dojenčka. Ni nujno, da se prebuja zaradi hrane (dojenje ni samo hranjenje). Mogoče potrebuje bližino, mogoče ga tišči kaj v trebuščku, lahko, da ga moti mokra plenička ali pa predeluje kakšen dnevni dogodek itd. Ni pa treba ob vsakem prebujanju ponuditi dojke. Naj imajo prostor tudi za izražanje frustracije in joka. Jok je eden izmed načinov izražanja, zato je pomembno, da mu nudimo varen prostor, da izrazi vsa svoja čustva.

Prepričanje, da bo ob močni večerji polni sladkorjev in ogljikovih hidratov uspavanje dojenčka lažje in bo zaradi tega prespal noč, tudi ne drži. Zaradi obilne in težke večerje bo pri nekaterih njihov počitek res lahko boljši (food coma), ampak večina jih ima zaradi teže v želodcu težave, zato je posledično kvaliteta počitka še slabša, kot sicer. Tudi mi ne spimo dobro, če se prej preveč najemo. Za večerjo izbirajte hrano, ki spodbuja sproščanje hormona melatonina, ki uravnava cirkadialne ritme.

Prebujanje ob odlaganju v posteljo ni povezano s premalo kaloričnim mlekom, temveč s povezovanjem cirkadialnih ciklov. Spanje dojenčka še ni uravnano in vsebuje zelo malo globokih ciklov. Vanjo zdrsnejo šele po 20 minutah in če ga odložimo prej, je velika verjetnost, da se prebudi.