električna zobna pčetka4

Kaj je bolje za vaše zobe – električna ali ročna zobna ščetka?

V vse večji skrbi za zdravje pogosto pozabljamo na naše zobe, ki sicer resda zahtevajo vsakodnevno nego, a je umivanje zob vendarle čisto preprosto. Seveda to velja le dokler imamo zdrave zobe. Ravno zato je pomembno, da se zdravo prehranjujemo in ne pretiravamo s sladkarijami, poleg tega pa so potrebni redni kontrolni pregledi pri izbranem zobozdravniku.

Posebno pozornost pa morate posvetiti tudi izbiri zobne ščetke, saj ena vrsta ni nujno dobra za vsakogar. Poleg navadne ročne sta na voljo še sonična oziroma zvočna ter ultrazvočna, druga najpogostejša po priljubljenosti pa je električna zobna ščetka, ki deluje tako, da proizvaja rotacije ščetin, ki učinkovito dosežejo tudi težje dostopna mesta.

električna zobna ščetka1

Ročna ali sodobnejša različica: kako izbrati pravo?

Načeloma sta obe vrsti primerni za uporabo, saj učinkovito odstranjujeta ustne obloge, ki so glavni krivec za nastanek številnih bolezni zob in dlesni. Na splošno velja, da je navadna primerna za skoraj vsakogar, medtem ko naj bi bila električna zobna ščetka bolj primerna za tiste, ki imajo težave pri umivanju zob.

Za ohranjanje zdrave ustne higiene zobe je pomembno, da dvakrat dnevno umijete svoje zobe. Poleg rednega in pravilnega umivanja zob, pa si je treba vzeti tudi nekaj časa za izbiro prave ščetke. Pri tem sta pomembni dve stvari, in sicer, da je dovolj mehka in da ima dovolj ščetin. A te ne smejo biti pretrde, da ne poškodujejo vaših dlesni, ki se ob nepravilnem umivanju lahko začnejo umikati, pride pa lahko tudi do hude obrabe sklenine.

električna zobna ščetka

Električna zobna ščetka: uporaba in njene prednosti

Ker gre za produkt novejše tehnologije, je seveda ta v primerjavi z navadno ročno običajno dražja. A je kljub temu uporaba zelo preprosta. Pritisnete namreč gumb in se samo narahlo pomikate od zoba do zoba, saj kar sama opravi svoje delo.

Ker so na trgu na voljo različne izvedbe, imajo nekatere še dodatne funkcije, kot je na primer merjenje časa, ki vas opozorijo, koliko časa traja vaše ščetkanje. Tako ste lahko povsem prepričani, da ste svoje zobe umivali dovolj dolgo. Priporočljiv čas čiščenja zob je približno dve minuti dvakrat na dan. Zelo učinkovito naj bi zmanjševala tveganje za pojav vnetja dlesni, z njeno uporabo pa naj bi tudi bila manjša možnost za nastanek oblog.

električna zobna ščetka.1

Kakšne so razlike med posameznimi različicami?

Glavna značilnost električnih je ta, da omogočajo hitre vibrirajoče premike ščetin, ki se premikajo v vse smeri, torej naprej in nazaj ter gor in dol, pa tudi krožno. Pri krožnih premikih se običajno izmenjuje kroženje v obe smeri, v smeri urnega kazalca in v obratni smeri. Namen takšnega gibanja ščetin je boljše čiščenje zob.

Nekatere delujejo z večjo hitrostjo oziroma dosegajo višjo frekvenco gibanja ščetin. Glede na ta kriterij je torej lahko ultrazvočna oz. ultrasonična, sonična in navadna električna zobna ščetka. Za navadne velja, da običajno proizvedejo do 12.000 posameznih gibov v eni minuti, medtem ko so ultrazvočne najhitrejše in naj bi lahko dosegale celo do 192.000.000 gibov na minuto, kar pomeni, da delujejo nad človekovim slišnim območjem.

električna zobna ščetka3

Vsaka ima svoje prednosti

Ročne so seveda že dolgo prisotne in smo se nanje zagotovo bolje navadili. Še vedno učinkovito odstranjujejo obloge v ustih in preprečujejo gnilobo in vnetja dlesni. Ker so izredno cenovno ugodne, so hitro zamenljive, tudi če se poškodujejo, zlomijo ali so preprosto preveč obrabljene, saj zamenjava ne predstavlja večjega stroška. Poleg tega vam nikoli ni treba skrbeti za zamenjavo baterije.

Kot smo že omenili na začetku, je električna zobna ščetka veliko bolj primerna za vse, ki imajo težave z umivanjem zob, kar velja sploh za tiste, ki se težko premikajo, kot so na primer oboleli za artritisom in so njihove ročne spretnosti slabše. Najsodobnejše različice imajo vgrajene tudi senzorje, ki vas opozorijo, če premočno pritisnete, zato je manj verjetno, da boste poškodovali sklenino oz. dlesni.