Mnoge ženske, ki si želijo prvič zanositi, so po vsej verjetnosti vsaj enkrat že slišale za folno kislino. A marsikatera med njimi verjetno niti ne ve čisto točno, kaj je folna kislina in kdaj jo lahko jemljejo. Folna kislina oziroma folat je vodotopna oblika vitamina B9, njeno ime pa izhaja iz latinske besede folium, ki pomeni list. V prehrani je ravno listnata zelenjava glavni vir folatov, ki so nepogrešljivi zlasti pri celičnih delitvah in rasti v nosečnosti in otroštvu, zato je priporočljivo, da se uživa folna kislina pred nosečnostjo
Poleg tega igra pomembno vlogo pri številnih procesih človeškega organizma, kot sta na primer popravljanje in sinteza DNK, ter je pomemben dejavnik pri biokemijskih reakcijah v telesu, pri čemer deluje v vlogi koencima.
Kaj so folati in kaj je folna kislina?
Folati so torej vodotopne oblike vitaminov B9 in veljajo za ene od najpomembnejših hranil, ki so ključnega pomena za rast in presnovo celic. Človeško telo ni samo sposobno proizvajati folata, zato je edini način pridobivanja s hrano.
V naravni obliki obstaja približno sto različnih oblik folatov. Najdemo jih predvsem v zeleni zelenjavi, kot je na primer špinača, brstični ohrovt, zelena solata, zelje in brokoli. Veliko jih vsebuje tudi ostala zelenjava, npr. repa, cvetača, grah, fižol, pa tudi sadje, kot so grenivke, pomaranče, jagode, banane, maline, in nekatera semena, npr. sončnična. Prisotni pa so tudi v kvasu, mesu, piščančjih in govejih jetrih, stročnicah, polnozrnatih žitaricah ter mleku in mlečnih izdelkih.
Če ne zaužijemo dovolj folatov s prehrano, jih lahko v telo vnesemo v obliki prehranskih dopolnil, pri čemer so za ta namen predelani v sintetično in oksidirano obliko, ki ji pravimo folna kislina. Odgovor na vprašanje, kaj je folna kislina, je torej, da je to folat v sintetični in oksidirani obliki.
Koliko folne kisline potrebujemo na dan?
Priporočen dnevni vnos folata oziroma folne kisline se razlikuje med posameznimi državami, vendar na splošno za Slovenijo velja, da naj bi pri odraslih osebah ta znašal med 200 in 300 µg (mikrogramov), kar je možno doseči z uravnoteženo in dovolj pestro izbiro prehrane. Za ženske v rodni dobi je priporočen dnevni vnos višji, kar sploh velja za nosečnice in doječe matere, in se zanje priporoča 400-600 µg na dan.
Kako pomembna je folna kislina pred nosečnostjo?
Folna kislina sodeluje v nekaterih pomembnejših bioloških procesih, kot so nastajanje krvi, sinteza aminokislin in delitev celic. Številne znanstvene študije so pokazale, da v primeru pomanjkanja folne kisline lahko pride do megaloblastne anemije oziroma do drugih resnih zapletov, zato je izredno pomembno ozaveščanje ljudi o tem, kaj je folna kislina in zakaj jo telo potrebuje.
Pomembna pa je tudi za vzpostavljanje normalnega psihološkega delovanja ter pravilnega delovanja imunskega sistema, zato je ključnega pomena, da nosečnice in doječe matere prejemajo zadostno količino folne kisline, saj pri njih obstaja potreba po višjem vnosu v primerjavi z ostalimi odraslimi.
Raziskave v Sloveniji so žal razkrile, da v Sloveniji v nekaterih segmentih populacije še vedno obstaja prenizka preskrbljenost s folno kislino, kar morda pomeni, da veliko ljudi še vedno ni dobro seznanjeno s tem, kaj je folna kislina in kakšne so njene koristi.
Prenizke vrednosti so bile ugotovljene predvsem pri najstnikih in otrocih, ki naj bi s hrano zaužili le petdeset odstotkov vrednosti priporočenega dnevnega vnosa. Tudi pri ženskah v rodni dobi je bilo ugotovljeno, da zaužijejo premalo folne kisline.
Prav to je lahko velik problem, saj je tudi v obdobju pred nosečnostjo pomembno, da ima žensko telo dovolj vseh potrebnih hranil in nižje vrednosti folatov lahko vplivajo na kasnejši razvoj zarodka. Dodajanje folne kisline pred in med nosečnostjo tako bistveno zmanjšuje možnosti za razvoj okvar pri novorojenih otrocih.
Do kakšnih težav lahko pride v primeru pomanjkanja?
V primeru pomanjkanja folne kisline se poveča tveganje za nastanek napak pri plodu zaradi nepravilnega zapiranja nevralne oziroma živčne cevi (spina bifida), iz katere se potem razvijejo možgani in hrbtenjača. Živčna cev se pri plodu običajno zapre med 21. In 28. dnevom po zanositvi.
Vendar se lahko zgodi, da se ta ne zapre, kar lahko povzroči hudo prizadetost otroka, zato se ženskam v času do štiri mesece pred načrtovano zanositvijo in v prvih treh mesecih nosečnosti priporoča dodajanje 400 µg folne kisline dnevno. Ustrezna količina zaužite folne kisline zmanjša možnost za nastanek okvar na možganih in nekaterih nepravilnosti na srcu za dobrih sedemdeset odstotkov, zato je pomembno, da so vse ženske podrobno seznanjene o tem, kaj je folna kislina in jo začnejo dodajati v svojo prehrano.
Tudi prevelika količina vnosa folne kisline je lahko škodljiva
Na odraslih in otrocih se pomanjkanje folata lahko kaže kot megaloblastna anemija, lahko pa tudi pride do povečane stopnje delitve belih in rdečih krvnih celic. Vendar je tudi prekomerno uživanje folne kisline lahko zelo problematično.
Vitamin B12 in železo sta namreč tesno povezana s folatom, zato lahko povečano uživanje le-tega celo prikrije nekatere simptome pomanjkanja vitamina B12, kar lahko oteži diagnosticiranje in ustrezno ukrepanje. Zato vam svetujemo, da poskusite v svojo prehrano vključiti čim več zelenjave, ki je bogata s folatom, tako da ga boste zaužili dovolj na naraven način.