škarje za živo mejo1

Kaj morate vedeti pred nakupom škarij za živo mejo?

Ne glede na to, ali želite zgolj urediti okolico hiše, ali pa ste poklicni urejevalec vrtov in okolice, zagotovo pri svojem delu potrebujete zanesljive škarje za rezanje žive meje. Če ste začetnik, se zagotovo sprašujete, kakšne sploh obstajajo in katere potrebujete. Nekaj več o tem izveste v nadaljevanju, kjer vam ponujamo številne koristne nasvete za pomoč pri vaši izbiri.

Najprej je dobro vedeti, da na splošno lahko izbirate med tremi osnovnimi vrstami glede na njihov tip pogona. V grobem tako škarje za živo mejo delimo na ročne, bencinske, električne in akumulatorske. Nekatere lahko uporabljate tudi za druge namene, na primer za obrezovanje grmovnic ali tudi večjih vej. To pa je predvsem odvisno od njihove zasnove in zmogljivosti motorja.

škarje za rezanje žive meje

Kakšne škarje za rezanje žive meje potrebujete?

Pred dokončno odločitvijo je pomembno, da upoštevate vse pomembne dejavnike. Odvisno je tudi od višine vaše žive meje, kot tudi od površine grmovja. Kakšna je: je bolj razpršena in razporejena po celotni parceli? Ali pa je bolj zgoščena na enem oziroma nekaj različnih mest? Predvsem pa je na koncu odvisno tudi od vaših osebnih želja. Razmislite, kako bi radi oblikovali vaše grmovnice.

Za večje površine in za zahtevnejše delovne pogoje so najprimernejše bencinske škarje za živo mejo, ki se zelo dobro obnesejo pri trdem lesu. Ker gre za bolj robusten stroj, je njegovo vzdrževanje bolj zahtevno. Obenem pa z večjo zmogljivostjo raste tudi njegova cena.

škarje za rezanje žive mej

Morda ne potrebujete robustnih naprav

Če nimate prevelike parcele in morate svoje grmovnice le občasno malo pristriči, potem ne potrebujete težkih in robustnih naprav. Za majhne površine so zagotovo bolj primerne ročne oziroma vrtnarske škarje za živo mejo, ki so idealne za oblikovanje grmovnic, ki ne zahtevajo težkega fizičnega dela. Odlične so za rezanje mehkega lesa, predvsem gabra, smreke, fotinije, lovorikovca in podobnih.

Na voljo so modeli z ergonomskimi ročaji, kot tudi takšni s teleskopskimi ročaji, da lažje dosežete veje na višji višini. Izbirate lahko tudi med različno dolgimi in nazobčanimi rezili, primernimi za debelejše veje.

škarje za živo mejo.2

Akumulatorske in električne za srednje zahtevna dela

Za večje površine so primerne električne in akumulatorske naprave. Te so lahko enostranske ali dvostranske. Z enostranskimi lahko strižete ravne dele, medtem ko dvostranske lahko uporabite za oblikovanje grmičevja. Za zelo visoke grmovnice so idealne višinske škarje za živo mejo.

Električne so izredno lahke, delo z njimi pa je enostavno. Ker spadajo med lažje naprave, omogočajo enostavno rokovanje. Obenem ponujajo najboljše razmerje med zmogljivostjo in ceno. Njihova največja slabost škarij pa je napajalni kabel, tako da je vaše gibanje omejeno glede na dolžino kabla.

Akumulatorske omogočajo uporabo brez napajalnega kabla, zato je vaše gibanje po parceli nemoteno, in ni se vam treba bati, ali se boste spotaknili ob kabel. Nekateri sodobnejši modeli, ki z Li-ion baterijo oziroma akumulatorjem so izredno lahki, zato je tudi z njimi rokovanje zelo enostavno. S polno baterijo omogočajo neprekinjeno delovanje med 20 in 75 minut. Takšni modeli so običajno še dražji od električnih, potrebno pa je tudi polnjenje baterije.

škarje za živo mejo

Bodite pozorni na vse najpomembnejše lastnosti

Sploh v primeru, če prvič kupujete zmogljivejšo napravo za večje površine in zahtevnejša dela, je potrebno paziti na nekaj najpomembnejših lastnosti, ki naj bi jih imela nova naprava. Če vam je pomembna zmogljivost, dobro preverite kakovost rezila, saj še tako zmogljiv rezalnik ne bo dobro opravil svojega dela brez ostrega in močnega rezila.

Ravno tako morajo biti škarje za živo mejo udobne in ergonomične, saj ob dolgotrajnem delu ne smejo obremenjevati vaših sklepov. Preverite tudi, ali so opremljene z antivibracijskim sistemom, ki je ključen pri vseh zmogljivejših modelih. Tudi na težo bodite pozorni. Če je naprava pretežka za vas, bo delo močno oteženo, zato razmislite o lažjih modelih. Ne glede na izbrano napravo morate najprej poskrbeti za svojo varnost, zato ne pozabite tudi na primerna zaščitna oblačila in obutev. Priporočljiva je tudi uporaba delovnih rokavic, zaščitna očala in morebiti še ščitnik za obraz.