težave z zanositvijo1

Kaj storiti v primeru težav z zanositvijo?

V teh sodobnih časih je se več parov, ki imajo težave z zanositvijo. Razlogi za to pa so v večini primerov še neznani. Številni vzroke iščejo v sodobnem načinu življenja, ki od posameznika zahteva visoko storilnost in uspešnost na kariernem področju, zaradi česar žrtvuje svoje osebno počutje, zdravje in družinske odnose. Tako se vse več ljudi odloča za otroke v kasnejšem obdobju.

Kljub temu, da smo si ljudje zelo različni in se problemi z zanositvijo lahko pojavijo pri različnih parih zaradi popolnoma različnih razlogov, pa na splošno lahko najdemo nekaj skupnih dejavnikov v našem načinu življenja. Zdi se, da sta najbolj cenjeni vrednosti v današnji družbi hitrost in učinkovitost. To je postalo del našega vsakdana. Od slehernega posameznika se pričakuje, da bo vso svojo energijo vložil v uresničevanje svojih ciljev. Načrtovanje družine zato pogosto za marsikoga ni prioriteta.

težave z zanositvijo2

Vse večji stres in spreminjajoče se okolje

Poleg storilno usmerjene družbe, ki ceni le ambiciozne in tekmovalne posameznike, ki se ženejo za svojimi cilji, lahko druge dejavnike, ki tudi lahko izzovejo težave z zanositvijo, iščemo tudi v našem spreminjajočem se okolju. Onesnažen zrak in prisotnost toksinov, plastike v vodi, hrani in podobno … vse to tudi vpliva na naše splošno zdravstveno stanje, ki ga lahko tudi povezujemo z neplodnostjo.

Vse več je depresije in anksioznosti zaradi vse večjega stresa. Pritisk v službi, doma, tudi s strani medijev poskrbi za nekakšno stalno stanje pripravljenosti in ne vzbuja pozitivnih občutkov v ljudeh. Zaradi vsega naštetega se sodobni človek niti več ne zna sprostiti, uživati v tem, kar ima. Takšno stanje vleče za sabo cel niz napačnih odločitev, zato posežemo po nekakovostni hrani, morda celo alkoholu in ne poskrbimo za svoje zdravje.

težave z zanositvijo

Problemi z zanositvijo: kaj lahko sami storite?

Prvi in najenostavnejši ukrepi so zagotovo tisti, ki jih nihče ne želi slišati, a so izredno pomembni. Poskrbeti moramo zase. To lahko storimo najprej že s tem, da najprej poskrbimo za svoje telo. To predvsem vključuje dovolj počitka, uživanje zdrave in uravnotežene prehrane, redno pitje vode ter dovolj kakovostnega spanca. Za telo in duha pa bomo največ naredili z gibanjem na svežem zraku in v naravi. Hrana naj vsebuje dovolj vitaminov, mineralov in ostalih kakovostnih hranil.

Zelo priporočljivo pa je, da se naučimo sproščanja. To lahko naredimo na različne načine: lahko se lotimo joge ali meditiranja, ali pa se odpravimo na sproščujoči sprehod, se začnemo ukvarjati s kakšnim hobijem, s katerim bomo svoji domišljiji in ustvarjalnosti pustili prosto pot. Ne glede na to, česa se boste lotili, pomembno je, da v sebi naredite prostor za pozitivne stvari, ki jih življenje tudi prinaša.

težave z zanositvijo4

Kdaj je potrebna strokovna pomoč?

Če ima par tudi po enem letu rednih spolnih odnosov težave z zanositvijo, je čas za obisk pri zdravniku oziroma ginekologu. Na splošno sicer velja, da z višjo starostjo para upada tudi možnost uspešne zanositve, zato je ključnega pomena pravočasna zdravniška obravnava. Z višjo starostjo je namreč tudi manj časa za uspešno zdravljenje, sam pristop pa je zato v takšnih primerih tudi aktivnejši. Če je ženska starejša od 35 let, je obisk pri zdravniku priporočljiv že po šestih mesecih.

Obravnava pa vedno že od samega začetka vključuje tako moškega kot žensko. Običajno je v 30 odstotkih primerov težava pri ženski, enak odstotek je tudi pri moških. Pri približno 10 do 20 odstotkih parov vzroki niso znani.

težave z zanositvijo3

Kakšne preiskave so potrebne?

Da bi poiskal vzrok za težave z zanositvijo, zdravnik najprej natančno izpraša oba partnerja in na podlagi teh informacij opravi vse potrebne preglede. Pri ženski to vključuje ultrazvok, ginekološki pregled in odvzem krvi za pregled prisotnih hormonov. Pri ženski se ugotavlja, ali gre za motnje ovulacije, sledi iskanje vzroka in njegova odprava.

Pri moškem pa specialist opravi analizo vzorca semena, na podlagi katerega dobi podatke o kakovosti semena. Preiskave lahko vključujejo tudi iskanje prisotnosti bakterij ali vnetnih pokazateljev, ki bi lahko bili vzrok za neplodnost.