šumenje v ušesu

Kako odpraviti šumenje v ušesih?

Strokovno ime za takšen pojav je tinitus, ki nastane brez zunanje zvočne stimulacije. Zvoke, ki izvirajo v samem ušesu slišimo kot brnenje, žvižganje, zvonenje ali šumenje v levem ušesu, ki je pogostejše kot v desnem. Lažje oblike minejo same od sebe in jih je možno zdraviti z zdravili, ki spodbujajo obtok, fiziološko raztopino ali hiperbarično kisikovo terapijo, ki se izvaja v komori z zvišanim pritiskom. Za kronično obliko, kjer gre za trajno motnjo pa zaenkrat še ne obstaja rešitev, zato se bolniki naučijo živeti s tem stanjem in odmisliti nelagodne zvoke.

Na začetku so težave skoraj ničelne, v nekaj mesecih pa obolenje napreduje do te mere, da postane neznosno in začnete iskati rešitve kako odpraviti šumenje v ušesih . Lahko se pojavijo  v levem ali desnem. Specialisti po pregledu ugotovijo na kakšen način bo potekalo zdravljenje. Sami največ  naredimo s  tem ko iz prehrane umaknemo sol, alkohol ter kavo in s tem znižamo krvni tlak, ki bi lahko povzročil težave. V pomoč nam je lahko tudi par kapljic olivnega olja na teden, s katerim lažje odstranimo maslo, ali pa prehranska dopolnila Q10  in ginko, ki omilijo omenjene težave.

šumenje v ušesu2

Je šumenje v levem ušesu drugačno?

To stanje izvira iz različnih vzrokov, ki se lahko pojavi v glavi, enem ali obeh lovilcih zvoka, občasno ali za stalno. Prekomerna izpostavljenost hrupu, izguba sluha, starostna naglušnost, slaba prekrvavitev ter druge nevrološke težave ali celo nekatera zdravila in kemikalije so lahko razlog za skrb in iskanje načina kako odpraviti šumenje v ušesih, da se bo življenje vrnilo zopet na ustaljene tirnice. Ni važno na to za katero uho gre, saj vse vodi proti enakemu neprijetnemu stanju.

Spremembe oziroma poškodbe v čutnih slušnih celicah notranjega ušesa, kjer se mehanska energija zvoka preko procesov v celici pretvarja v bioelektrično, ki preko živčnih poti prispe v možganske centre vplivajo na začetek tinitusa. Prizadeti ponavadi dotične zvoke opazijo, ko se umirijo ali želijo zaspati, saj so takrat najglasnejši. Konstanten stres, depresija, nespečnost, napetost ter strah jih tudi sprožijo, zato moramo duševnemu zdravju posvetiti še prav posebno pozornost.

šumenje v ušesu1

Objektivni in subjektivni tinitus

Ta pojav je pogost in se pojavi pri 10-15% ljudi. Večina ga prenašajo dobro, močneje ovira le 1-2%. S pomočjo različnih vprašalnikov zdravnik ugotovi kakšen je vpliv na človeka in kako odpraviti šumenje v ušesih. Diagnostika največkrat vključuje avdiogram, nevrološki pregled in včasih tudi magnetno resonanco, zato ta diagnoza temelji na subjektivnem opisu – občuti ga le bolnik . Če pa tudi  specialist zvok zazna s stetoskopom pa govorimo o objektivni različici, kar pomeni, da ta izvira iz telesa in se ne prenaša do uhlja. Zdravljenje še vedno predstavlja velik izziv, saj zdravil, ki bi zdravile takšno stanje zaenkrat še ni na trgu, res pa je, da je velikokrat povezan z izgubo sluha in večinoma ne predstavlja nevarnega stanja.

šumenje v ušesu1.1

Ukrepi za zmanjšanje hrupa

Z gibanjem povečamo prekrvavitev in zmanjšujemo stres, zato je to eden od ukrepov, kako odpraviti šumenje v ušesih. Če vam tudi to v kombinaciji z uravnoteženo prehrano ne pomaga, zdravilne rastline kot so ginko in beli vratič spodbudijo prekrvavitev in lahko srečo poskusite na ta način. Drugi se z meditacijo in umirjeno glasbo vztrajno kosajo s tegobami, saj pride tudi do motenj spanja in težav pri zbranosti. Če hočete biti pri odpravi kar se da uspešni na alkohol, kajenje in kavo kar pozabite.

Pristop reševanja se razlikuje od vsakega posameznika. Eni se poslužijo akupunkture, drugi zaupajo alternativni medicini in se odločijo za hipnozo, ki naj bi pomagala potlačiti nastale šume. S pomočjo sprostitvenih tehnik in ob rednem prakticiranju teh bo telesno in duševno zdravje boljše in lahko le upamo, da bodo omenjene težave izginile ali se bodo pojavljale v blažji obliki. Lahko pa, da bo že samo slušni aparat stanje izboljšal, zato je treba preizkusiti vse možne ukrepe.

pregled ušes