spahovanje

Kako ustaviti spahovanje na naraven način?

Vsak vnos hrane sproža v našem telesu različne procese in med drugim lahko po jedi pride do spahovanja. Gre za običajen telesni odziv na preveliko količino zraka, ki se ga telo želi na tak način znebiti. V primerih, ko gre za konstantno spahovanje, pa se nam porodi vprašanje, kako ustaviti spahovanje na najhitrejši način. V nekaterih primerih lahko nakazuje tudi na morebitno bolezensko stanje, zato namenimo temu pozornost, v kolikor se pojavlja v kakršni koli nenavadni obliki.

Razlogi za pojavljanje

Najpogostejši razlog je zajemanje zraka, in sicer bodisi zaradi tega, ker smo:

  • prehitro ali preveč jedli,
  • pili skozi slamico,
  • žvečili žvečilni gumi
  • ali se med jedjo pogovarjali,

poleg tega pa so tudi določena živila taka, da ga povzročajo. Na primer vsakdo pozna učinek gaziranih pijač ali piva, ki zaradi ogljikovega dioksida vplivajo tako na nas. Živila, bogata z vlakninami, sladkorji in škrobom, so ravno tako eden od krivcev. Na primer stročnice, zelje, brokoli, cvetača ali čebula, česen, banane, mastna, začinjena hrana in mlečni izdelki, če imamo nanje intoleranco, ali umetna sladila zahtevajo od naše prebave dodatno delovanje in jo lahko precej obremenijo. Poleg naštetega so lahko vzroki tudi v kajenju in splošni uporabi alkohola, ravno tako pa utegne kofein delovati obremenjujoče. Včasih gre lahko tudi za priučeno navado, pri čemer pomaga učenje dihanja s prepono.

kako ustaviti spahovanje1

Nekaj predlogov, kako ustaviti spahovanje

Rešitve, kako ustaviti spahovanje, so glede na prej omenjene razloge torej na dlani:

  • med jedjo ne govorimo,
  • jejmo in pijmo počasi,
  • naše porcije naj bodo manjše in manj mastne,
  • izogibajmo se slamicam,
  • zmanjšajmo vnos naštetih živil.

Veliko pa lahko naredimo tudi s tem, da takoj po jedi ne odidemo počivati, kar se nam včasih prileže, temveč naredimo ravno nasprotno – gibajmo se. Že hoja, sprehod ali lahka aerobna vadba bodo ugodno vplivali na prebavljanje.

Nadalje si lahko pomagamo z zelišči, in sicer ima pitje kamiličnega ali ingverjevega čaja pozitivne učinke. Iz zakladnice ljudske modrosti sta za pomoč prebavi poznana tudi kumina in janež, na primer ponekod k sveži zeljnati solati dodajajo semena kumine ali pa recimo janeževa semena zgolj žvečimo, potem ko smo zaužili obrok, in tudi čaj iz njega je osvežilen. Ena izmed opcij je tudi ta, da se uležemo na bok, druga pa na hrbet s pokrčenimi koleni in nato z dlanmi primemo eno koleno ter ga povlečemo k prsnemu košu in zadržimo 15 do 30 sekund, da se lahko na ta način zrak počasi izloči.

spahovanje na naraven način2

Konstantno spahovanje lahko skriva resnejše vzroke

Čeprav večina nima posebnih težav, pa lahko nenavadno izločanje zraka kaže na zdravstvene probleme, ki jih večkrat spremljajo še drugi simptomi. Lahko je sočasen del gastritisa, kronične zgage, sindroma razdražljivega črevesja, gastroezofagealne refluksne bolezni (GERB), razjed, ki jih je povzročila bakterija Helicobacter pylori, laktozne intolerance ali hiatusne kile. V teh primerih bo za iskanje rešitev glede tega, kako ustaviti spahovanje, potrebno obiskati zdravnika in morda nas čaka dolgotrajno zdravljenje ali odpoved določenim navadam nasploh. Recimo Helicobacter pylori je zelo trdoživa bakterija, katere odpravljanje po naravni poti je tek na dolge proge.

Nekatere izmed naštetih bolezni je tudi težko takoj diagnosticirati, zato bo potrebno daljše opazovanje in beleženje naših prehranskih in drugih navad. Denimo pri sindromu razdražljivega črevesja nas lahko spremljajo še trebušne bolečine, diareja ali zaprtost ter napenjanje, kar so simptomi tudi drugih stanj, zato ni vselej takoj jasno, da gre za to. Pri gastritisu igrajo ključno vlogo že našteti povzročitelji – Helicobacter pylori, kajenje in /ali pretirano pitje alkohola, kaže pa se lahko tudi s slabostjo, bruhanjem, kolcanjem itd. V vsakem primeru ne ignorirajmo teh znakov in pravočasno poiščimo rešitve, saj nezdravljenje ter nadaljevanje s slabimi razvadami lahko vodi v zaplete.