igrala

Kakovostno igranje na prostem

Otroci potrebujejo veliko gibanja, pri tem pa jim moramo omogočiti, da to lahko počno na ustrezen način. Peskovniki so na primer že desetletja preverjena in odlična zunanja igrala, ki omogočajo večdimenzionalno razvedrilo: kreativnost, koncentracijo, druženje in raznovrstne oblike interakcij v prostem času. Izdelava potičk in živali z modelčki, gradov, obzidij, stezic za igrače, kopanje in grabljenje z lopatkami, grabljicami ter prenašanje materiala v kanglicah ter kamiončkih odpirajo domišljijo in delujejo sproščujoče. Ker pa najmlajši preživijo veliko časa v varstvu, je pomembno, da so tudi zunanja igrala za vrtce ali šole primerna in otroški peskovniki solidno izdelani ter redno vzdrževani.

zunanja igrala2

Kako so peskovniki kot zunanja igrala postali del igre?

Nemškega pedagoga Friedricha Fröbla, ki je v 19. stoletju vpeljal koncept vrtca z izrazom »Kindergarten« in razvil razne izobraževalne igrače, se med drugim povezuje tudi s tem, da so peskovniki dobili današnji izgled oziroma namen. Idejo naj bi dobil na predlog svojega študenta in jo postopma razvil. V tedanji Nemčiji so peskovniki nato postali del parkov in počasi se je ideja širila tudi drugod po svetu in osvojila vsako deželo.

Seveda odraščanje ob morju s peščenimi plažami ali na območjih s tovrstnim materialom ponuja možnost, da so peščena doživetja naravni del našega otroštva, in tako se je ta aktivnost ponujala kar sama od sebe že dlje v preteklosti, podobne zamisli pa so v sorodnih formatih, kot so npr. peščene mize, tudi že prej predstavljale sprostitveno in ustvarjalno komponento prostega časa. Kot izrecno temu namenjena zunanja igrala, do katerega ima večina dostop v parkih ali kot kupljen lasten pripomoček, pa torej govorimo od 19. in 20. stoletja naprej.

peskovniki za otroke

Kakšnih oblik so lahko otroški peskovniki?

Skladno z razvojem se je povečeval tudi nabor in tako izdelovalci danes ponujajo zelo raznolike oblike in velikosti. Tako so peskovniki lahko:

 • manjši ali večji kvadratnih ter pravokotnih oblik, npr. 120 x 120 cm, 200 x 400 cm itd.;
 • šestkotni, ki lahko stojijo posamično, ali pa se jih sestavi skupaj v večjo enoto;
 • iz okroglic različnih višin, ki so vkopane v tla in se lahko sestavijo v poljubne forme;
 • lahko so del večjih konstrukcij, kot so lesene hiške, tobogani ali različne simulacije drugih predmetov (na primer lokomotiva, tovornjak, ladja…), ter druge možne variante.

Izbiramo lahko različne višine, glejmo pa na to, da bodo lahko dostopni otrokom oziroma da ne bodo previsoki, da se lahko v igri pridružijo tudi malčki. Zelo priročni so razni dodatki, kot je pokrov za zaščito mivke, ki se enostavno namešča ali pomika, ali zaščitna ponjava, ki istočasno daje senco in ohranja kakovost mivke. Nadalje pa lahko dodamo tudi mizice, klopi in elemente, kot so jambori, krmila, premci, volani, drogovi in drugi, ki še dodatno spodbujajo domišljijo.

peskovniki za otroke

Vzdrževalni ukrepi

Tako peskovniki kot tudi mivka potrebujejo ustrezen certifikat in jih moramo pravilno vzdrževati. Mivka mora biti mehka, saj pri ostrih delih hitro izgubi svoj namen, v kolikor denimo pride do padcev in zaide v očesni, ustni ali nosni predel, pa tudi varna. Ker se v njej lahko hitro pričnejo nabirati mnogi zdravju škodljivi mikroorganizmi, jo moramo tudi pogosto razkuževati. Nadalje jo je treba redno grabiti, dosuvati in, ko nastopi čas za to, tudi zamenjati. Odstranjevati moramo razne nečistoče, ki se nabirajo, s pokrivanjem pa si lahko prihranimo veliko dela. Pomembno je tudi, da za deževje in sneg zagotovimo dobro odtekanje vode.

zunanja igrala1

Druga zanimiva zunanja igrala za vrtce

Med ostala stimulativna zunanja igrala spadajo taka, ki urijo ravnotežje, in sicer:

 • gredi na podstavkih ali v več sklopih dolžin 3m in več;
 • na vzmet v podobi raznih likov živali ali predmetov v višini 80 cm;
 • mostički, bodisi z ograjo z lesenimi prečkami, ki so med seboj povezane z verigo, ali brez ograje in z med stebrički napeto žico;
 • stebrički različnih višin med 20 do 40 cm in postavitve v različnih razmikih.

zunanja igrala

Nadalje so odlične trim steze za preizkus več vrst spretnosti, individualni načrt pa nam glede na naše potrebe lahko pripravi izvajalec. Vanjo lahko vključimo:

 • zunanja igrala z visečimi ali pokončnimi kladami, z visečimi plastičnimi ročaji ali z dolgimi kovinskimi ročaji,
 • most iz vrvi,
 • stebričke z vrvno lestvijo,
 • ležečo lestev,
 • vrteči valj,
 • brv z zarezami,
 • rolka na vzmeteh itd.

Aktivnosti lahko popestrimo še z didaktičnimi tablami s križci in krogci, ogledali, ksilofonom in drugimi glasbili. Seveda pa ne gre brez toboganov, ki so tudi prisotni že več kot stoletje in so lahko vijugasti, cevasti ali zgolj ravni, pa vendar ponujajo veliko užitkov. S klopicami poskrbimo za počitek po uporabi. Vsi elementi morajo ustrezati predpisanim standardom ter imeti certifikate o skladnosti in biti izdelani tako, da omogočajo varno igro, ravno tako pa jih moramo redno pregledovati. S proizvajalci se dogovorimo za ogled terena in pripravimo načrt, kaj je najbolje vključiti na igrišče glede na naše razmere. S pravo ponudbo, izvedbo ter vzdrževanjem bomo poskrbeli za optimalen gibalni, mentalni in čustveni razvoj najmlajših s pomočjo opisanih pripomočkov.