bipolarna motnja

Kakšni načini zdravljenja bipolarne motnje obstajajo?

Bipolarna motnja je duševna bolezen, ki povzroča skrajne premike v razpoloženju, vključno z maničnimi in depresivnimi epizodami. Simptomi vključujejo izredno dvignjeno razpoloženje, imenovano manija ter izjemno nizka razpoloženja oz. epizode depresije. Bipolarna motnja je prepoznana kot bolezen ter lahko povzroča velike težave pri vsakodnevnem funkcioniranju in opravljanju nalog, vzdrževanju odnosov ter uspešnem delovanju v šoli ali službi. Čeprav zdravilo za to zdravstveno stanje ne obstaja, pa je na voljo alternativno zdravljenje bipolarne motnje, ki lahko pomaga obvladovati njene simptome. Pri tem je pomembno, da znate prepoznati znake in ob njihovem pojavu pravilno ukrepati.

bipolarna motnja1

Vzroki za nastanek bolezni niso znani

Vzroki, zakaj se pri posamezniku razvije bipolarna motnja, še niso povsem razjasnjeni, vendar znanstveniki verjamejo, da imajo pri tem vlogo genetski dejavniki, delovanje možganov, okoljski dejavniki, ekstremni stres in travmatične izkušnje. Pojavijo se tako pri odraslih kot pri otrocih in mladostnikih, pri slednjih jo je tudi izjemno težko diagnosticirati, saj so spremembe v razpoloženju, vedenju in ravni energije značilne za to obdobje. Strokovnjaki ocenjujejo, da bolezen prizadene 1,2 do 1,6 % populacije, v Sloveniji naj bi bilo diagnosticiranih 24.000 ljudi.

bipolarna motnja2

Bipolarna motnja in njene oblike

Oblike bolezni so različne. Znaki in simptomi bolezni vključujejo dve izjemni stanji, depresijo in manijo. Depresija se kaže kot žalost, tesnoba, občutek praznine, brezup, črnogledost, nemoč, občutek brezvrednosti, krivda, izguba zanimanja, nespečnost, pomanjkanje energije, razdražljivost, težave s koncentracijo … Vse to spremljajo tudi telesni simptomi kot so glavobol, prebavne težave, bolečine, misli o smrti in samomoru. Nasprotje depresivnemu stanju je manija, ki se kaže kot pretirana energija, samozavest in odločnost, nerazsodno vedenje, pomanjkanje potrebe po spanju ter stalno gibanje. Klasična oblika bolezni je tista, kjer se epizode manije in depresije ponavljajo. Pri nekaterih se razvije le blažja oblika manije, ki se ciklično menja z depresijo.

bipolarna motnja3

Življenje z boleznijo

Znano je, da so bolniki približno polovico svojega življenja brez simptomov, eno tretjino časa v depresivni fazi, desetino časa v manični fazi, slabo desetino časa pa imajo hkrati manične in depresivne simptome. Če se v enem letu ponovijo štiri epizode ali več, gre za hitro ponavljajočo se motnjo. Nekateri posamezniki lahko doživijo tudi več epizod v enem tednu ali celo enem dnevu. Hitro ponavljanje epizod je sicer značilnejše pri ženskah, zakaj, ni razlage. Čeprav obdobja depresije in manije različno izmenjujejo, je depresivnih faz ponavadi več in trajajo dlje, manične faze pa se pojavijo manjkrat in so kratkotrajne.

Življenje z nezdravljeno boleznijo lahko pripelje do težav na različnih področjih življenja, od zdravja, odnosov, kariere … Bolezni ni mogoče odpraviti, jo pa je mogoče zdraviti in preprečiti epizode, pri čemer je ključno zgodnje diagnosticiranje in čim hitrejši začetek.

bipolarna motnja4

Obstaja alternativno zdravljenje bipolarne motnje

Če je ne zdravimo, se bipolarna motnja pogosto poslabša, kar pomeni, da se epizode postanejo pogostejše ali intenzivnejše. Bolezen se v osnovi zdravi z zdravili in psihoterapijo. Poleg tega obstaja tudi nekaj netradicionalnih pristopov za izboljšanje stanja in preprečevanje epizod, ki pa ne morejo nadomestiti osnovnega zdravljenja:

  • terapija z zelišči in prehranska dopolnila, ki vplivajo na razpoloženje, npr. kanabinoidi, omega-3 maščobne kisline ipd.;
  • akupunktura naj bi vplivala na izboljšanje razpoloženja, zmanjšanje tesnobe in povečanje ravni energije;
  • joga in meditacija pomagata pri obvladovanju stresa, zmanjšanju tesnobe, izboljšanju razpoloženja in povečanju občutka miru in stabilnosti;
  • spremembe življenjskega sloga, kot je vzdrževanje rednega urnika spanja, uravnotežena prehrana, redna telesna vadba, zmanjšanje stresnih dejavnikov …

Napačne predstave o bolezni

Pogosto prepričanje je, da ljudje s to boleznijo ves čas nihajo med enim in drugim ekstremom. Ponavadi bolezen poteka v epizodah, ljudje z boleznijo pa lahko imajo kljub temu uspešno kariero, srečno družinsko življenje in zadovoljive medosebne odnose. Čeprav je življenje bolnikov zahtevno, pa se da s preventivo in s podporo socialnega kroga učinkovito obvladovati simptome.