magnezij

Magnezij in omega 3 za harmonijo telesnih procesov

Magnezij je eden ključnih mineralov za naše telo, saj podpira številne procese. Kot pomočnik encimom je namreč vpleten v več sto biokemičnih reakcij v telesu in se nahaja prav v vsaki celici. Pomemben je za naše:

 • mišice,
 • živčevje
 • in energijo,
 • poleg tega ustvarja nove proteine
 • in pomaga pri nastajanju DNK ter pri drugih procesih.

Že nekaj časa pa strokovnjaki opozarjajo, da ga večina ljudi ne prejme dovolj. Čeprav se nahaja v mnogo živilih, ga z uživanjem različne hrane enostavno ne prejmemo dovolj, med drugim zaradi naših prehranskih navad oziroma tudi zato, ker je hrana vse bolj osiromašena. Magnezij je četrti najpogostejši element na Zemlji in je za namene prehranskih dopolnil pridobljen na več načinov. Med drugim na trgu obstaja magnezij iz morske trave, in sicer iz vrste Ulva lactuca, ki jo ponekod tradicionalno uporabljajo v različnih jedeh in ima tudi druge pomembne snovi (železo, kalcij itd.).

Dopolnjevanje z maščobnimi kislinami

Za omega 3 maščobne kisline je ravno tako že nekaj časa znano,  da pomembno prispevajo k našemu zdravju. Med največkrat omenjenimi v različnih virih lahko zasledimo dve vrsti, in sicer EPK – eikozapentaenojska in DHK – dokozaheksaenojska. Koristne so za:

 • srce in ožilje,
 • upočasnjujejo ali lajšajo lahko simptome revmatoidnega artritisa, lupusa, psoriaze, ekcema, Crohnove bolezni itd.,
 • ohranjajo vid,
 • imajo vlogo pri delovanju možganov,
 • preventivno pa je njihovo jemanje smiselno tudi za boj proti raku in drugim boleznim, še posebej avtoimunim, kot je diabetes ali multipla skleroza.

omega 3Tako omega 3 kot tudi magnezij torej skrbita za ustrezno delovanje našega telesa in si brez njiju tako rekoč ne moremo predstavljati našega optimalnega zdravja.

Kakšne so naše dnevne potrebe?

Za magnezij obstajajo priporočila, koliko ga moramo glede na različna življenjska obdobja uživati na dnevni ravni, in sicer ga od 1. do 3. leta potrebujemo 80 mg, med 14. in 18. letom pa že okoli 360-400 mg in pri tej količini ostajamo do pozne starosti oziroma morajo moški to količino še rahlo preseči v srednjih letih. Povečane potrebe se pojavijo tudi v nosečnosti. Prekomerno doziranje, če gre za vnos preko prehranskih dodatkov, lahko povzroči diarejo, slabost, trebušne krče, utrujenost in drugo, zato ocenimo, koliko ga največ lahko vnesemo na ta način (z zaužitjem hrane, ki je bogata z njim, sicer do tega ne more priti).

Omega 3 potrebujemo v splošnem 250 mg na dan, za različna zdravstvena stanja pa lahko tudi precej več. V nosečnosti tako še enkrat več, pri srčnih boleznih, depresiji in raku pa lahko presežemo tudi 1.000 ali 2.000 mg. Ljudje z visokimi ravnmi trigliceridov v krvi, ki po raznih študijah nakazujejo večje tveganje za bolezni srca, lahko glede na Ameriško združenje za srce zaužijejo tudi 4.000 miligramov na dan, vendar se je glede tega smiselno posvetovati z osebnim zdravnikom, ki bo najbolje ocenil naše stanje. Prevelike doze so namreč tudi lahko škodljive, saj lahko pri nekaterih osebah pride do redčenja krvi ali prekomerne krvavitve. Za obe snovi, če ju jemljemo preko prehranskih dodatkov, torej dobro preverimo, kakšne so lahko posledice prevelikih količin.

V katerih živilih najdemo največ obeh snovi?

Magnezij se v največjih količinah nahaja v:

 • mandljih,
 • špinači,
 • praženih indijskih oreščkih,
 • sojinem mleku,
 • arašidevem maslu,
 • kuhanem polnozrnatem rižu,
 • bananah itd.

omega 3 in magnezijVselej izberimo polnozrnate žitarice, saj predelane izgubijo hranilne snovi. Omega 3 pa se nahaja predvsem v ribah, kot so skuše, sardele, losos itd., oziroma v ribjem olju, uživati pa bi jih morali vsaj dvakrat tedensko, da bi zadostili zahtevanim količinam.

Je možno dobiti omega 3 iz rastlinskih virov?

Za vse tiste, ki želijo omega 3 pridobiti iz rastlin oziroma se prehranjujejo vegansko, so na voljo konopljina, lanena ali chia semena, orehi, sojino olje, stročji fižol, pšenični kalčki itd. Obstaja pa tudi v algah vrste Schizochytrium. Te alge so bogate tako z EPK kot DHK maščobnima kislinama. Na voljo so v obliki kapsul in z zgolj nekaj kapsulami pokrijemo našo dnevno potrebo. Seveda pa pri jemanju spremljajmo naše morebitne reakcije, če smo preobčutljivi na tovrstne ali druge dodane sestavine, oziroma predhodno povprašajmo svojega zdravnika glede uporabe, v kolikor že vemo, da nam utegnejo povzročiti reakcijo.

V čem ima prednost naravni magnezij iz morske trave?

V nekaterih prehranskih dodatkih se nahajajo sintetične snovi, na katere imamo lahko negativne reakcije, v tem primeru pa lahko zmanjšamo to možnost. Varen je tako za otroke od 14. leta dalje kot tudi za nosečnice oziroma doječe matere, o možnosti predoziranja pa skorajda težko govorimo. Pazljivi morajo biti predvsem vsi tisti, ki imajo okvaro ledvic, saj so ravno ledvice tiste, ki presežek odstranijo iz telesa. Preverimo tudi, če gre za ekološko pridelane rastline, saj je znano, da se v oceanih nahajajo težke kovine, ki jih vsrkavajo številni organizmi, vendar so nekatera morja manj obremenjena kot druga, zato je v njih možno ekološko gojenje. To najlažje lahko poizvemo, če pregledamo certifikate, ki jih ima izdelek, saj zagotavljajo proizvodnjo ter nadzor po določenih standardih kakovosti.