nevidni zobni aparat

Nevidni zobni aparat svet osvaja že nekaj let

Če je nekdaj veljalo, da je fiksni aparat za zobe primeren le za otroke in da se zobe lahko popravi le v obdobju odraščanja, pa dandanes temu ni več tako. Trend povpraševanja po dentalni korekciji pri odraslih v zadnjih letih strmo raste, kar ni presenetljivo, saj je lep nasmeh ključen za samozavest in opravljanje dobrega vtisa na ljudi. Nevidni aparat za zobe je le eden od številnih ortodontskih pripomočkov za odpravljanje dentalnih in čeljustnih nepravilnosti, ki s primerno silo začne premikati rast v želeno smer, obenem pa je skoraj neopazen. Ravno zaradi svoje nevpadljivosti se zanj odločajo tudi številni odrasli, ki želijo popraviti svoj nasmeh.

nevidni zobni aparati3

Za koga je primeren nevidni zobni aparat?

Nevidni zobni aparat je primeren za vsakogar, ki ima bodisi funkcionalne bodisi estetske težave. Te lahko nastanejo zaradi nepravilnega izraščanja ali položaja ter nepravilnega ugriza. Še posebej se neopazna različica priporoča tistim, ki imajo v ustih neenakomerne razmike, neenakomerno ali pretirano obrabljene, krive ali manjkajoče zobe ter nepravilen položaj lokov ob ugrizu. Najbolj optimalen čas za namestitev pripomočka je med 8. in 12. letom, a v resnici zanj ni nikoli prepozno. Stroške ortodontskega zdravljenja do 18. leta starosti krije zdravstvena zavarovalnica, za odrasle pa so plačljivi.nevidni zobni aparati2.1

Zakaj izbrati fiksni aparat za zobe?

Kot že ime pove, so ti pripomočki nepremično in čvrsto pritrjeni, kar lahko stori le ortodont. Takšne naprave so namenjene večjim popravkom in za daljše obdobje. Če smo nekdaj to asociirali z zvezdicami in žičkami, je od takrat razvoj ortodontije napredoval do te mere, da ga v ustih sploh ne opazimo, kar marsikomu prihrani številne neprijetnosti in zadrege. Še posebej primeren je za ljudi, ki delajo z ljudmi in je profesionalen izgled pomemben del njihovega poklica. Nevidni zobni aparat ne samo da popravi še tako težke anomalije pri rasti in položaju, ker ne vključuje kovinskih delov, žic ali zvezdic, je estetsko superiornejša rešitev, povrhu pa deluje enako kakovostno kot vse ostale.

nevidni zobni aparati2

Kako dolgo ga je treba nositi za vidne rezultate?

Kako dolgo boste pripomoček morali nositi, je odvisno predvsem od stanja v vaši ustni votlini in kakšne nepravilnosti je treba popraviti. Pri manjših nepravilnostih je to le nekaj mesecev, pri večjih pa lahko traja tudi leto ali več. Ampak, če se odločite za nevidni zobni aparat, je ta podatek nepomemben, saj ga tako ali tako ne bo moč opaziti. Ravno zaradi tega se tisti, ki morajo pripomoček nositi dalj časa, raje odločijo za to neopazno različico.

Koliko stane in kakšne so čakalne dobe?

Cena je v celoti odvisna od vsakega posameznika oz. obsega popravila. Znano je, da so neopazne različice dražje kot vidne, vendar, če to pomeni, da boste nekaj mesecev ali let bolj samozavestni, se zagotovo splača. V samoplačniški izvedbi se namestitev pripomočka začne pri tisoč evrov, odvisno od tipa naprave pa lahko zanj odštejete tudi več tisoč evrov. Znano je, da otroci v okviru zdravstvenega zavarovanja samo na prvi pregled čakajo po več let, zato se veliko staršev tudi zanje odloča za samoplačniško različico. V primeru samoplačniškega pregleda so čakalne dobe krajše, po opravljenem pregledu in meritvah se ortodont loti izdelave naprave, po testiranjih in prilagajanjih pa sledi namestitev.

nevidni zobni aparati1

Higiena in vzdrževanje

Ustna higiena pri ljudeh, ki nosijo aparat, je bistvenega pomena. Ob nepravilnem in nerednem čiščenju ustne votline se obloge tvorijo hitreje in zadržujejo na nosilcih, kar predstavlja večjo verjetnost za nastanek kariesa, povečanje dlesni in različnih oblik parodontalne bolezni. Temeljito ustno higieno je treba redno vzdrževati, le tako boste prišli do zdravega in lepega nasmeha. Postopek čiščenja je odvisen od tega, kakšen tip pripomočka imajo, pri čemer je vzdrževanje in čiščenje snemljivih pripomočkov veliko enostavneje kot čiščenje nepremičnih. Za to obstajajo posebne ščetke in postopki umivanja, s katerimi vas bo seznanil vaš ortodont.