polioli

Polioli: kaj je to in katere so lastnosti teh sladkorjev?

Polioli ali tako imenovani sladkorni alkoholi, so novodobna alternativa navadnemu sladkorju. Uporabljajo se predvsem v izdelkih, ki so primerni za diabetike, ter v dietnih proizvodih. So izredno popularni, saj ob njihovem uživanju pridobite v telo manj kalorij, zaradi tega, ker se ne prebavijo in se ne absorbirajo popolnoma.

Vendar pozor! Nikar ne pretiravajte z njihovo uporabo in uživanjem, saj lahko pride do neželenih stranskih učinkov, kot so napenjanje, odvajanje in zastajanje vode v telesu.

Kaj so sladkorni alkoholi in njihove prednosti

polioli

To so ogljikovi hidrati, ki jih naravno najdemo v sadju ter zelenjavi. Svoje ime so dobili predvsem zaradi svoje kemijske zgradbe, ki spominja malo na alkohole in malo na sladkorje. Njihova uporaba daje jedem nežno sladkobo, ki pa ni zasvojljiva. Tukaj moramo poudariti tudi to, da polioli niso kot druga umetna sladila, ker imajo energijsko vrednost in vsebujejo ogljikove hidrate.

Ta vrsta sladkorjev se začne presnavljati šele v tankem črevesu, kjer se nepopolno in zelo počasi absorbirajo v sam krvni obtok. Ob tem se sprosti le kak odstotek ali celo nič inzulina, kar nikakor ne vpliva na dvig krvnega sladkorja. Njihov glikemični indeks je nizek ali do srednje visok, med 0 in 35, in je odličen nadomestek saharoze, z visokim GI.

Prednosti in slabosti

 • Ne povzročajo kariesa,
 • povečajo volumen živila,
 • mu dodajo strukturo,
 • zadržujejo v hrani vlago in ob enem preprečujejo, da bi živilo ob segrevanju porjavelo,
 • imajo nizki GI (glikemični indeks),
 • nižjo energijsko vrednost kot saharoza,
 • dodate ga lahko v katerokoli hrano, navadno, dietno ali za diabetike.

glikemični indeks

Njihove lastnosti so: bela barva, najdemo jih v obliki kristalov ali praška, so manj sladki, zato jih je treba dodati več ali jih kombinirati z umetnimi sladili; so hitro topni in okusni.

Polioli in njihovo pridobivanje

Mednje spadajo eritritol, ksilitol, laktitol, izomalt, maltitol, manitol, sorbitol ter hidrogenizirani škrobni hidrolizati. Ta vrsta se pridobiva s hidrogeniranjem, z uporabo katalizatorjev. V naravi se jih, kot rečeno, najde v zelenjavi in sadju, so pa tudi industrijsko pridobljeni tudi iz drugih ogljikovih hidratov, kot so škrob, glukoza in saharoza in to s postopkom hidrogeniziranja. To pa je proces, ki poteka pri visokih temperaturah in tlakih, kjer se uporabljajo kovine v prahu, kot sta aluminij in nikelj. Pridobimo pa jih lahko prav tako s fermentacijo iz saharoze in fruktoze.

Kje so prisotni?

Zaradi svojega nizkega glikemičnega indeksa jih najdemo že v veliko živilih. Če bi dali primer, bi rekli, da so v:

 • sladoledu,
 • bombonih,
 • različnih fit keksih,
 • žitnih in proteinskih ploščicah,
 • žvečilni gumijih,
 • zobnih pastah in ustnih vodicah,
 • sirupih proti kašlju.

sladkarije

Priporočamo vam, da se ne zanašate preveč na sladila, saj se lahko zgodi, da boste zaradi nevednosti, v svoje telo po nesreči vnesli enako ali celo več kalorij, kot bi jih drugače z navadnim sladkorjem. Pomen sladil je le, da na dnevni bazi v svoje telo ne vnesete visokega kaloričnega vnosa.

Medtem ko imamo na drugi strani sladila, ki so pridobljena industrijsko in jih imenujemo umetna sladila. Ta povečujejo tveganje za pojav debelosti in presnovnega sindroma, ki vodi v nastanek bolezni srca, visokega krvnega tlaka, diabetesa in deleža abdominalne maščobe. Prepoznamo jih po tem, da so izredno intenzivna.

Izbira in meja med naravno in umetno pridobljenimi polioli je tanka, saj jih v vsakem primeru štejemo med ogljikove hidrate. Že res, da imajo nižji glikemični indeks ter energijsko vrednost, pa vendar je treba v vsakem primeru paziti na vnos, saj lahko kaj hitro prekoračite priporočeno količino in tako kljub številnim prednostim pred saharozo, svojemu telesu kar škodite. Zmerne količine so ključ!