kurkuma stranski učinki

Pomembna dejstva o kurkumi

Vse bolj priljubljena začimba, ki je k nam prišla iz Daljnega vzhoda, in se dodobra zasidrala v srca evropskih gurmanov in tudi širše po svetu, nas očara s svojo značilno intenzivno oranžno-rumenkasto barvo in prepoznavnim pikantnim okusom. V začimbni mešanici za curry je ena od glavnih sestavin prav kurkuma uporaba pa je pogosta tudi v jedeh, kjer se doda samostojno.

Vsem so dobro znane njene dobrodejne lastnosti, ki krepijo imunski sistem. Kljub temu pa so tudi pri začimbah, kot je kurkuma stranski učinki lahko prisotni v primeru prekomerne ali napačne uporabe. Čeprav jo je težko sprati s kože in obleke, je vse raje dodajamo kot eno od ekskluzivnih začimb, ki jedem pričara pridih Azije. Večina uživalcev se tako strinja, da njene pozitivne lastnosti močno odtehtajo njene slabosti.

kurkuma1

Kaj je in kako je prispela v Evropo?

Gre torej za začimbo intenzivne oranžne barve, ki ga pridobijo iz zmletih delov korenine rastline Curcuma longa. Izvira iz južne Azije in je bližnja sorodnica ingverja, s katerim imata marsikaj skupnega, kot je na primer pikanten, grenkoben in pekoč priokus. Rastlina zrase do enega metra in ima velike dekorativne zelene liste z prekrasnimi belorumenimi cvetovi. Imenujejo jo tudi indijski žafran ali rumeni ingver. Na evropski kontinent naj bi jo pripeljali arabski trgovci.

Če se v Indiji in Šrilanki jedem dodaja praktično v vsako jed, imamo Evropejci malo drugačen odnos do nje. Še vedno jo namreč dojemamo kot precej ekskluziven dodatek jedem, zato pri začimbah, kot je kurkuma uporaba za marsikoga na stari celini ni prešla v vsakodnevno navado. Čeprav se v kuhinji in v zdravilne namene uporablja že več stoletij, njeni pozitivni vplivi niso še dovolj raziskani in trenutno poteka več različnih študij, ki se s tem ukvarjajo.

kurkuma

Kurkuma: uporaba in glavne sestavine

Za zdravilno rastlino je veljala že v starodavni indijski medicini, ajurvedi, kjer so jo večinoma uporabljali za pripravo kozmetičnih preparatov, pa tudi za zdravljenje luskavice in rakavih obolenj. V kulinariki pa je najbolj prisotna kot začimba in dodatek indijskim in šrilanškim jedem. Že majhna količina jedi doda značilno intenzivno rumeno barvo. Njena aroma je blaga, a prepoznavna, jedi pa načeloma bistveno ne doda nove dimenzije.

Njeno barvilo je hkrati odličen naravni način za barvanje tkanin, ki jih obarva v lepe rumene odtenke. Te lahko uravnavate z različnimi variacijami pri doziranju količine barvnega praška. Zaradi vseh svojih pozitivnih lastnosti, ki jih ima kurkuma, uporaba predvideva tudi dodajanje jedem, zato je tudi uradno registrirana kot aditiv živilom. Njena oznaka je E100. Najdemo jo tudi v angleškem registru naravnih barvil pod opisom naravno rumena 3 oziroma z oznako C.I.75300.

kurkuma uporaba

Vsebuje številna esencialna mikrohranila

Vsebuje veliko kalija, mangana, železa, predvsem pa vlaknin in tudi vitamina B6. Po okusu spominja na svojega najbližjega sorodnika • ingver, saj je rahlo grenka, pikantna in skoraj jedka. Njena najbolj zdravilna sestavina je barvilo kurkumin, ki deluje protivnetno. Pri nas je na voljo v obliki začimbnega praška na voljo že skoraj v večini večjih prodajaln z živili, ravno tako pa v spletnih in specializiranih trgovinah, kjer jo lahko dobite tudi v obliki prehranskega dodatka.

kurkuma stranski učinki1

Kurkuma: stranski učinki in koristi

Zaradi zdravilnih učinkovin, ki jih ima kurkuma uporaba v obliki začimbe ni edini način za uživanje te edinstvene rastline. Na trgu so na voljo različna prehranska dopolnila, in mnogi jo imenujejo kar starodavna superhrana. Ker spodbuja izločanje žolča, njeno eterično olje lahko topi žolčne kamne, medtem ko barvilo poskrbi za razkuževanje žolčevoda in žolčnega mehurja. Deluje protivnetno, antiseptično, spodbuja prebavo in krepi imunski sistem.

Tako kot to velja za vse zdravilne dodatke, na katere še nismo navajeni, moramo paziti pri doziranju. Previsoki odmerki namreč lahko povzročijo določene motnje v prebavi, lahko se tudi pojavi slabost. Posebna previdnost pri uživanju velja predvsem za vse tiste, jemljejo zdravila za redčenje krvi oziroma proti strjevanju krvi. Zato se pred zaužitjem posvetujte z osebnim zdravnikom in upoštevajte vsa navodila proizvajalca glede priporočenih dnevnih vnosov.