boksarska vreča

S pravimi pripomočki do dobro oblikovanih mišic

Če želimo skladno oblikovano in mišičasto telo, moramo poleg rednega udejstvovanja in ustrezne prehrane poskrbeti tudi za pripomočke, ki nam bodo pomagali doseči cilj. Mednje sodijo predvsem:

 • uteži,
 • boksarska vreča,
 • vrtljive oziroma fiksne ročke za sklece,
 • drog za dvigovanje itd.

V kolikor iščemo take, ki bodo predstavljali čim manjšo obremenitev za naše sklepe, preverimo pri prodajalcih ali osebnih trenerjih, katera orodja nam to omogočajo. Za praktičnost pa si lahko izberemo na primer uteži v kovčku, v katerem imajo artikli različno obremenitev in z njimi lahko postopoma napredujemo. Poiščimo tudi različne dodatke, ki spadajo k osnovni opremi, da jo bomo lahko učinkovito uporabljali, ter si v stanovanju določimo prostor, ki bo namenjen vadbi.

Kakšna boksarska vreča je primerna za nas?

Ker obstaja več vrst, najprej za vsako posebej preglejmo njene lastnosti, nato pa jo v trgovini tudi preizkusimo, da bomo videli, kako močan udarec imamo. Ne glede na to, katero bomo izbrali, je vadba z njo tako vadba za moč kot tudi kardio. Obstaja:

 • viseča,
 • samostoječa,
 • in vodna boksarska vreča
 • ter hitra žoga.

boksarska vrečaČe imamo možnost, da jo obesimo na strop, potem bo viseča boksarska vreča vsekakor ustrezna za nas, sicer raje izberimo samostoječo. Pri viseči upoštevajmo našo težo in višino stropa. Več kilogramov kot imamo, toliko bolj masivno bomo potrebovali, saj je tudi naš udarec močnejši. To je pomembno zato, da ne prihaja do prekomernega nihanja oziroma da pride do ravno pravšnjega nihanja, ki ne bo obremenilo naših mišic ter sklepov. Največ kupcev se v povprečju odloči za dolžino med 120 in 150 cm, vendar če spadamo med zelo suhe osebe z malo kilogrami, je priporočljiva dolžina 100 cm ali manj.

Samostoječo verzijo bomo napolnili s peskom ali mivko in ker je daljša od viseče ter na tleh, imamo možnost vaditi na njej tako svoje roke kot tudi noge. Cenovno je sicer dražja. Hitra žoga pa je za že nekoliko bolj izkušene, saj, kot nakazuje njeno ime, na njej lahko vadimo hitrost oziroma hitre udarce ter eksplozivnost, ki so pomembni na tekmovanjih, kjer štejejo pravočasne reakcije. Koristna je tudi za koordinacijo oči in rok ter pripravo na nenehno premikajočo se tarčo.

Kakšne prednosti ima vodna boksarska vreča?

Je nov model tovrstnih izdelkov in kot nakazuje njeno ime, vsebuje vodo. Je gumijasta in zato bolje absorbira kinetično energijo, zato med udarci vanjo ustvarja manjši pritisk na sklepe oziroma je njena uporaba nasploh udobnejša, s tem pa lahko trening podaljšamo, saj manj obremenjujemo telo. Obenem daje realističen občutek, kot da bi udarili pravega nasprotnika, zato se lahko vživimo v pravi dvoboj. Narejena je iz odpornega vinila, ki ne prepušča tekočine, zaradi česar je skrb glede razlitja odveč.

Koliko stane boksarska vreča?

Boksarska vreča nas bo stala od manj kot 100,00 EUR pa tudi več sto evrov, kolikor stane samostoječa, pa tudi hitra žoga spada med dražje artikle. Za visečo bomo odšteli še nekaj dodatno za stenski nosilec, ne pozabimo pa tudi na rokavice (do 50,00 EUR) in razna oblačila, ščitnike in elastične bandaže, ki ščitijo naša zapestja pred obrabo in podaljšujejo življenjsko dobo rokavicam.

Katere vrste uteži so na voljo?

Glede na material oziroma različne prevleke obstajajo na primer:

 • betonske,
 • litoželezne,
 • jeklene,
 • kromirane,
 • vinilne, ki se dobro prilegajo in enostavno čistijo,
 • neoprenske, ki so bolj prijazne do naše kože,
 • PVC,
 • za aerobiko so primerne mehke oziroma z mehkimi ročaji ter trakom itd.

utežiPo obliki so vse bolj popularne take, ki imajo heksagonsko obliko in odbojno gumo, s katero ne bomo poškodovali tal pri polaganju ali padcih. Ene najbolj razširjenih dandanes pa so še kettlebell, še posebej priljubljena je tekmovalna varianta, saj oblika ostaja vedno enaka ne glede na obremenitev. Tako naša podlaht ostane vedno v istem položaju in ohranjamo doslednost pri sami tehniki.

Kakšne uteži v kovčku izbrati?

Izberimo čim bolj raznovrstne uteži, in sicer v razponu od 1,25 do 5 kg, set pa lahko vsebuje še drog, ki je lahko sestavljen iz dveh delov, in dve ročki. Tako bomo dobro opremljeni za vadbo doma, tovrsten set pa lahko kupimo že za manj kot 200,00 EUR oziroma lažje verzije tudi precej ceneje.

Dodatna oprema za uteži

Če je naša želja imeti zares velike bicepse, potem potrebujemo izolator bicepsa (ali po angleško arm bomber), ki omogoča največji napredek in je prilagojen za zelo težke uteži. Pomaga nam stabilizirati hrbet ter držati roke in komolce v položaju, ki omogoča dvig večjega bremena, kot bi ga sicer dejansko lahko. Zelo močan pas lahko nastavljamo po dolžini, vratni in komolčni del pa sta obložena za večje udobje. Zanimiv je tudi kettlebell priključek, ki spremeni večino fitnes ročk v kettlebell uteži, ki so precej drage, s tem priključkom pa prihranimo nekaj sto evrov. Nenazadnje pa ne sme manjkati tudi morebitna klop in stojalo za vso navedeno opremo, če je imamo veliko, ter razne vreče, v katere jo bomo pospravili, in drugo.