gradnja hiše

Se splača investirati v kvalitetne materiale?

Pri gradnji ali obnovi hiše običajno konkretno prekoračimo prvotne predračune, zato smo pozorni na vse možnosti, ki bi omogočale, da lahko prihranimo kakšen dodaten evro. Vendar, ko gre za kvaliteten produkt ali izkušenega strokovnjaka oziroma mojstra, se ne splača preveč varčevati, saj se na dolgi rok začetna investicija povrne in izkaže za več kot vredno (npr. izolacija strehe, PVC okna ipd.).

Gradnja z okolju prijaznim materialom in energetsko varčne stavbe je investicija za prihodnost, saj poleg varčevanja z enegijo nudi tudi visoko kvaliteto bivanja (tj. zdravo bivalno okolje, dobra svetloba, mase brez strupenih primesi ipd.). V to spada tudi dobra in natančna izvedba toplotne zaščite stavbe, ki ob dobri in natančno izbrani izvedbi, ki je prilagojena za našo stavbo, znižata stroške tako ogrevanja kot ohlajanja prostora. V običajni stavbi je izguba energije preko kritine in drugih odprtin v stavbi (npr. vrata) kar 25%.

boljša energetska učinkovitost

Boljša energetska učinkovitost hiše ali stanovanja

Investicija v kvalitetna PVC okna kot tudi izolacija strehe se nam splača, zaradi boljše energetske učinkovitosti hiše ali stanovanja in se nam povrne v parih letih bivanja. PVC okna imajo odlične toplotene in izolativne lastnosti, kar doprinese k boljši energetski učinkovitosti. S tem se izognemo višjim stroškom ogrevanja, saj topel zrak ne uhaja skozi ostrešje ali druge odprtine. Ali to drži, se lahko enostavno preveri, če primerjamo stroške ogrevanja pri kakšni stari in kakšni novi hiši.

PVC okna

Zakaj se odločiti za PVC okna?

Če imate v hiši ali stanovanju vgrajena stara okna, potem najverjetneje preko njih izgubite veliko toplotne energije. Z menjavo starih z novimi lahko na najhitrejši način pridete do bolj varčnega bivalnega okolja. PVC okna ali alu PVC okna so sestavljena iz PVC profilov, stekla in okovja (s tem, da imajo alu PVC okna še zunanjo prekrivno masko iz aluminja).

Pri nakupu lahko izbirate med različnimi barvami (običajno je bela barva najcenejša, na voljo pa so še npr. siva, črna, hrast, mahagoni, srebrna, antracit ipd.), med različnimi širinami profilov (od širine 70 mm pa do 93 mm) in profili z različnim številom komor (4, 5, 6 ali 7 komorni sistem), med različnimi zasteklitvami (osnova je termopan steklo) in različnimi dodatki (senčila, križi v steklu, dodatki na okovju, ornamentna stekla ipd).

Pvc okna1

Narejena so iz umetnih mas, ki se ves čas enakomerno raztezajo, kar pripomore k toplotni zaščiti, hkrati pa nudijo tudi zaščito pred zunanjim zvokom. Uporabljene mase so UV obstojne, kar pomeni, da s časom ne postanejo rumene in ne zbledijo. Odlikuje jih tudi odpornost na vremenske vplive. Kljub temu, da so narejeni iz umetnih mas, so vseeno okolju in človeku prijazni in se lahko razgradijo. Ker pa je njihova življenjska doba dolga pripomorejo tudi k zmanjšanju odpadkov. Vzdrževanje je enostavno, saj jih lahko očistimo samo z toplo vodo, ki smo ji dodali nekaj tekočega detergenta.

Pred montažo skrbno preverite ali ste izbrali prave dimenzije, smeri odpiranja, statične elemente in če imate prave dodatke za način vgradnje. Zaščitite tla in pohištvo v prostoru, kjer bo potekala menjava ali montaža. Ko strokovnajki opravijo svoje delo ne pozabite odstraniti zaščitne folije s profilov (lahko jo pustite na oknih a največ 6 mesecev od vgradnje).

izolacija strehe

Preveri kako poteka izolacija strehe

Kot že omenjeno izolacija strehe prepreči uhajanje ogrevanega zraka skozi kritino. Načeloma za to ne potrebujemo najeti posebnega izvajalca. Izolacija strehe je precej enostavna. Za prvo silo pomaga že to, da med kritino in naslednjo plastjo pustimo nekaj praznega prostora in tako zrak sam poskrbi za osnovno zaščito. Vendar to ni najbolj optimalna rešitev, ker nekaj toplote vseeno uide.

Drži, da izolacija strehe ni najbolj zahteven postopek,  a se vseeno priporoča, da za izvedbo najamete strokovnjaka na tem področju. Postopek v grobem zajema tri korake. Strokovnjak bo najprej izvedel meritve prostora in na podlagi teh kupil pravo količino izolacije in plastično prevleko. Ko imamo vse na kupu izmerimo razdaljo med lesenimi nosilci in jo narežemo na primerne kose (lahko so nekoliko širši in daljši kosi kot izmerjeno). Na spodnji del lesenih nosilcev strehe namestimo lesene plošče na katere razvijemo plastično prevleko, ki jo obrežemo tako, da obložimo tudi stene nosilcev.

kako poteka izolacija strehe

Izolacija strehe z materialom v roli se izvede zelo podobno, vendar zahteva nekaj več natančnosti. Najprej položimo plastično folijo. Predhodno jo narežite na pravilno velike kose, ki jih razporedite med lesene nosilce strehe. Pozorni bodite, da je res dobro poravnan in ste zatesnili vse luknje (npr. 1 cm velika luknjica povzroči 20% izgube toplote). Bolje, da vstavite več kot premalo. Zatlačite ga tudi pod žice in druge cevi.

V kolikor pa želite energetsko varčnost pridobiti z vpihano izolacijo pa preprosto sledite navodilom, ki so napisani na vrečki. Najbolj pogost način je, da se maso vpihuje med nosilce strehe (šiprovce) in nato doda še eno plast preko celotne širine, dolžine in preko lesenih nosilcev kritine. Vpihate jo tudi na spodnje dele lesenih nosilcev pri čemer si lahko pomagate s primernim kladivom (nekoliko razmaknete lesene plošče).