obnova fug v kopalnici

Tako poteka obnova fug v kopalnici

Postopek zahteva natančnost in potrpežljivost. Sami takšne posodobitve rajši prepustite strokovnjakom, ki se s tovrstnimi deli srečujejo vsakodnevno, ker je postopek veliko bolj zapleten, kot če na spletu pogledate korake priprave določene jedi.  Tukaj gre bolj za osvežitev že obstoječega izgleda in je zato poseg priporočljiv v primeru da so poškodovane zaradi nestrokovnega dela ali jih je načela plesen. Manj dela je, če je moteča le barvna kombinacija s keramičnimi ploščicami, saj se preprosto lotimo le barvanja z namensko barvo.

Če obnova fug v kopalnici poteka tako, da stare najprej odstranimo s posebnimi strgali ali kotno brusilko, moramo biti previdno da pri tem ne poškodujemo ploščic. Da se bo nova masa dobro oprijela površine, moramo vso umazanijo in prašne delce dobro počistiti in prej nanesti emulzijo. Nove fuge preko starih lahko  tudi preplastite z  visoko fleksibilno disperzijsko maso, prej pa jih je treba temeljito očistiti vseh umazanij in počakati da se območje, kjer bomo delali,  posuši.

obnova fug v kopalnici1

Kako pobarvati nove fuge preko starih?

Če imate težave pri izbiri barve, najprej poglejte kateri barvni odtenek prevladuje. Lahko so v podobnem ali celo bolj intenzivnem, saj bo s tem prostor deloval bolj povezano. Ko pride na vrsto obnova fug v kopalnici ni potrebno, da greste po točno začrtanih smernicah, ampak naj se vseeno barva dopolnjuje z dodatki in pohištvom. Razmišljajte “out of the box” in se poigravajte s kontrastnim uravnavanjem barvnega odtenka ali celo izberite kovinski izgled, da  bo v stilu kopalniške armature.

Da boste dobili vizualno predstavo, kakšen bo končni izdelek, si na papir ali v digitalni obliki izrišite mozaik obstoječih ploščic in ga dopolnite z željeno barvo, da boste že predhodno vedeli, da ste naredili pravo potezo. Tovrstna svežina bo poskrbela, da bo vas in vaše goste, pogled na ta privlačen element vedno znova navduševal, ko boste odprli vrata.

nove fuge preko starih

Menjava stare fugirne mase

Zaradi vode, ki jih konstantno namaka je obnova fug v kopalnici po določenem času potrebna, saj se skrčijo, razpokajo, drobijo, temnijo in plesnijo. Ko stare odstranimo je čas za nanos novih in ker jih ne bomo zamenjali le en del, se seveda lotimo posega v celoti. Fugirno maso je potrebno zmešati po navodilih proizvajalca in postopoma zlivati na čista tla. Z gladilko, ki ima penasto gumo z diagonalnimi potegi potiskamo v prazne kanalčke in spremljamo, če so vsi prazni prostori natrpani in enakomerno zapolnjeni do zgornjega roba ploščice.

Da se masa prehitro ne strdi, hkrati obdelujemo le manjšo površino, saj smo tako bolj temeljiti in pozorni na vsak detajl. Tiste, ki so obstojnejše in bolj tesnijo imajo višjo ceno, vendar tukaj ne bi smeli preveč varčevati.  Ko je delo končano, počakamo, da se material posuši in šele potem začnemo z generalnim čiščenjem – to pa je čez približno tri dni, ko je obnova fug v kopalnici zaključena in nas ne skrbi, da bi jih poškodovali ob čiščenju.

uklanjanje fuga nožem

Naj zasijejo v prvotni barvi

Obnova fug v kopalnici ne pomeni nujno, da moramo menjati celotno fugirno maso, ampak lahko z nekaj vztrajnega čiščenja dosežemo enak učinek in se tako znebimo umazanije in plesni. S staro zobno krtačko lahko nanašamo različne mešanice, ki vsebujejo vodo, kis in sodo bikarbono direktno na kritična mesta. Po nanosu pustimo da zmes deluje približno 15 minut, šele nato jo speremo z vodo. Ker zares trdovratne umazanije ta koktajl ne bo očistil, bomo v tem primeru posegli po bolj agresivnih čistilih, zato moramo kasneje nujno prezračiti prostor.

Da se tovrstnim zapletom izognemo je treba že pri izvedbi izbrati mojstre, ki bodo dovršeno opravili svoje delo, mi pa izbrali barvo, ki se ne bo tako hitro umazala oziroma umazanija ne bo tako vidna. Enkat na teden je priporočljivo generalno čiščenje, da bodo naša tla sijoča tudi ko ne bodo več na novo obnovljena.