Premazi za les

Učinkovita zaščita za notranje in zunanje površine

Poleg oken in vrat lahko s sodobnimi premazi za les učinkovito zaščitite tudi fasadne obloge, balkonske ograje ali vrtne garniture. Gre za posebne lazure na vodni osnovi, ki si jih lahko izberete v želenih barvnih odtenkih. Namenjene so predvsem zaščiti naravnih površin pred vremenskimi vplivi, in učinkovito preprečujejo sivenje. Še več o njihovi sestavi in načinu uporabe si lahko preberete tukaj: https://www.silvaprodukt.si/premazi-za-les-silvanol-lazura-b.

Kot že omenjeno, z njimi lahko zaščitite vrata in okna, vrtne ograje in garniture, a tudi zunanja in notranja lesena igrala, ki potrebujejo redno vzdrževanje. Sodobni premazi za les so narejeni na vodni osnovi, se hitro sušijo in so okolju prijazni.

lesena igrala3

Njihove glavne lastnosti in namen uporabe

Akrilni premazi za les, ki so narejeni na vodni osnovi, so prijazni do okolja, saj ne vsebujejo nobenih strupenih ali hlapnih snovi. So enostavni za uporabo in jih lahko uporabite tudi za kasnejše obnove lesnih površin. Zanje je značilno, da so tankoslojni in se hitro sušijo, po nanosu pa zaščitena površina postane vodoodbojna. Njihova sestava je preprosta, vsebujejo namreč akrilne smole in pigmente.

Sodobni tankoslojni premazi za les so torej namenjeni za zaščito zunanjih in notranjih površin. Pri tem velja predvsem poudariti, da je pred nanosom na zunanje površine priporočljiva uporaba osnovnega zaščitnega sredstva.

barve za les1

Kako se pravilno nanašajo?

V primeru, da prvič uporabljate zaščitna sredstva, kot so akrilni premazi za les, pred prvim nanosom upoštevajte navodila proizvajalca. Pred uporabo izdelek dobro pretresite. Prvi nanos mora biti opravljen na suhi in čisti površini, ki naj bo tudi ustrezno obrušena. Tudi po vsakem naslednjem nanosu površino obrusite s finim brusnim papirjem.

Pri nanašanju na zunanje površine pa je treba upoštevati še nekaj pomembnih opozoril. Tankoslojni premazi za les namreč niso primerni za uporabo v slabih vremenskih razmerah, zato jih nikar ne nanašajte v megli ali na direktni sončni svetlobi. Optimalna delovna temperatura je tako med 15 in 22 stopinjami Celzija, a je pri nekaterih barvnih odtenkih predpisana optimalna temperatura lahko celo višja od 22 stopinj, zato pred uporabo natančno preberite navodila proizvajalca.

lesena igrala1

Kdaj so lahko premazi za les izpostavljeni vremenskim vplivom?

Pri uporabi na zunanjih površinah, kot so na primer vrtne garniture, balkonske ograje ali zunanja lesena igrala, naj po zadnjem nanosu mine vsaj šest ur, preden zaščiteno površino izpostavite vremenskim vplivom. Če ste najprej površino zaščitili z osnovnim zaščitnim sredstvom, pred nanosom premaza počakajte, da se površina popolnoma posuši.

Pred nanosom vsebnost vlage v lesu ne sme biti višja od 15 odstotkov, zato je priporočljivo, da površino, ki jo nameravate zaščititi, predhodno sušite vsaj nekaj dni, še bolje do nekaj tednov. Kolikšen naj bo čas sušenja, je težko oceniti, saj je predvsem odvisen od samih pogojev, ki veljajo v času sušenja, kot tudi od količine osnovnega zaščitnega sredstva, ki ste ga pred tem nanesli.

les

Otroška lesena igrala in njihov pozitiven vpliv na razvoj otrok

Poleg zabave in prostora, kjer lahko izpraznijo svoje velike rezerve energije, so zunanja lesena igrala odličen pripomoček, ki pomaga krepiti otrokove gibalne sposobnosti. A ne le to, na njih se lahko naučijo tudi razvijati svojo otroško domišljijo in nadgraditi že pridobljene sposobnosti iskanja rešitev.

Tako na primer na plezalih otroci lahko preizkusijo svoje plezalne sposobnosti, krepijo mišice rok in nog ter pridobijo boljši občutek za koordinacijo gibov. Plezala, brvi, grede, lesena igrala na vzmet in stebrički različnih velikosti so tudi odličen način za ohranjanje in razvoj ravnotežja.

Za malčke, ki že zelo zgodaj kažejo veliko željo po tekanju in nikoli niso pri miru bodo najprimernejše trim steze, ki jih lahko postavite po vaših željah. Za tiste bolj ustvarjalne, ki se radi prepuščajo svoji bujni domišljiji in so polni idej, pa bodo zagotovo največ nudili peskovniki, tobogani in hišice vseh mogočih oblik in velikosti. Na voljo so tudi lesena igrala v obliki tovornjaka s pravo kabino, volanom in peskovnikom namesto zadnjega dela, ki ima tudi hitro snemljiv pokrov, tako da je mivka v njem primerno zaščitena.

lesena igrala2

Poleg zunanjih so vse bolj priljubljena tudi notranja lesena igrala

Montaža zunanjih igral je možna na različnih podlagah, od peščenih tal in betonske podlage do prsti. Če se odločite, da boste sami montirali posamezne elemente, bodite pozorni, da natančno upoštevate navodila in tlorisni načrt proizvajalca, ki bo priložen ob dostavljenem izdelku. Upoštevati morate namreč varnostno površino, ki je določena z ustreznimi standardi.

Pri montaži in sestavljanju morate torej najprej poskrbeti predvsem za varnost otrok, zato je potrebno izvesti ustrezno zaščito, ki bo preprečila poškodbe v primeru padcev. Običajna nosilna konstrukcija je tako vkopana v zemljo do približno 50 centimetrov globoko. Najprej se izkoplje luknja, ki jo je potrebno zaliti z betonom. Raven betona pa mora biti nižja od okoliškega terena.

So pa nekatera lesena igrala na voljo tudi v izvedbi za postavitev v notranjih prostorih, seveda z določenimi prilagoditvami. Torej, če nimate na voljo zelenice pred hišo, oziroma če živite v stanovanjskem bloku, lahko kak prazen kotiček izkoristite za postavitev notranjega plezala, tobogana ali hišice.

barve za les2