urejena zunanjost hiše

Urejena zunanjost hiše naj bo tudi dobro zaščitna

Ko se sprehajamo mimo različnih hiš in stavb hitro opazimo njihovo urejeno ali manj urejeno zunanjost in kako je dovršena okolica hiše, ki vse skupaj povezuje v neko smiselno celoto, ali pa se vidi, da se je pri nekaterih stvareh varčevalo ali pa je zunanjost hiše celo nedokončana. Bistvo stavbe je sicer znotraj, vendar estetsko urejena notranjost in zunanjost hiše, kot tudi primerna zaščita stavbe pred različnimi vremenskimi vplivi, vpliva na kvaliteto bivanja njenih stanovalcev. Zato se splača nekaj časa in denarja posvetiti tudi takim podrobnostim.

Ko je hiša postavljena in zaprta z okni in vrati se lotimo še zunanjih del, kamor spada tudi izolacija fasade in njen zunanji izgled. Le-ta je lahko različnih barv in različne izdelave, za popestritev izgleda stavbe pa lahko na nekatere dele popestrite in zraven kombinirate še dekorativni kamen (različne motive si lahko ogledate na https://www.pietraproject.si/dekorativni-kamen).

Če želimo, da je hiša energetsko bolj učinkovita in prihraniti pri ogrevanju hkrati pa tudi zaščititi zunanji omet, je izolacija fasade smiselna. Pri tem se pozanimajte, če obstaja možnost, da pridobite subvencijo EKO sklada (preverite pogoje).

izolacija fasade

Kakšna je najboljša izolacija fasade?

Na trgu je na voljo veliko različnih ponudnikov. Preglejte si par različnih ponudb in izberite tako, ki najbolj ustreza vašim željam in potrebam. Izolacija fasade naj bi pripomogla k manjšemu strošku za ogrevanje prostora pozimi in ohlajane poleti (kar je običajno največji strošek), naj bi nudila boljšo kvaliteto bivanja (primerna zračna vlažnost, poleti je bolj hladno, pozimi topleje) in za obnovo lahko pridobite subvencijo EKO sklada.

Izolacija fasade je lahko narejena iz različnih surovin kot so: steklena volna, stiropor, grafitni stiropor, tervol, kamena volna itd. Stiropor je lahko bele ali sive barve (grafitni) in je učinkovit pri zvočni in toplotni zaščiti (še posebej grafitni), dobro »diha« in je lažji od mineralne volne. Volne je negorljiva in nudi požarno zaščito. Narejene so iz različnih snovi. Mineralna  je narejena iz kamnine vulkanskega izvora, steklena iz kremenčevega peska in recikliranega stekla. Na predele, ki bodo bolj izpostavljeni vodi, pa se običajno uporabi ekstrudiran polistiren ali stirodur.

Če je izolacija fasade narejena iz mineralne volne potem je nujno, da je zaključni sloj pri fasadi čim bolj parapropusten. Taki sloji so predvsem mineralni, silikonski in silikatni. Silikatni sloj ima visok pH in je odporen proti algam in plesni. Silikonski sloj je elastičen in vodoodbojen in prav tako odporen proti algam in plesni. Mineralni sloj pa vlago iz zraka vpije in jo prerazporedi po večji površini, kar omogoča, da se hitreje posuši.

Estetska popestritev zunanjosti hiše ali zgradbe

Pogoste napake pri izdelavi

Najboljša izolacija fasade vsebuje kvalitetne materiale. Na terenu pogosto opazimo, da stranke izberejo takega, ki ni primeren. Napake so tudi pogoste pri izvedbi stikov zunanjega dela z drugimi elementi, kot so streha ali temelji, zunanje stopnice, škarpa ipd. Pri izdelavi je pomembno, da so sidra pravilno vgrajena in da je okrog odprtin dana dvojno mrežica. Za zunanji omet pa vedno uporabimo samo en material, da je izgled bolj enoten. Plošče morajo biti nepoškodovana in pravilno lepljene (mažemo jih samo zadaj, kjer se stikajo z zidom in nikoli vmes med ploščami). Posledice nepravilne izdelave se lahko že v parih letih pokažejo na zunanjosti.

Estetska popestritev zunanjosti hiše ali zgradbe

Estetska popestritev zunanjosti hiše ali zgradbe

Za piko na i zunanjemu izgledu hiše lahko uporabite različen dekorativni kamen. Primeren je sicer tudi za notranje prostore (npr. kopalnica, kuhinja ipd.), ki jih lahko z primerno razsvetljavo še dodatno estetsko nadgradimo. Dekorativni kamen ustvarja domačen in eleganten izgled stavbe. Zaradi naravne poroznosti skale omogoča hiter prenos toplote, izboljša pa tudi akustiko prostora. Naj voljo je v različnih velikostih in barvah, razlikuje pa se tudi po površinski obdelavi.

Dekorativni kamen za notranje prostore izbiramo glede na prostor v katerem ga položimo (npr. v kopalnici naj bo lahek za vzdrževanje in odporen na vodo, priporoča se nanos impregnacije). Za zunanjo uporabo pa se priporoča dekorativni kamen, ki je odporen na vremenske spremembe. Pri izbiri bodite pozorni, da ne vsebuje železove rude (da so primerni za oblaganje zunanjih sten) in se ne drobijo.

Kakšne barve bo dekorativni kamen je odvisno od tega, kakšne primesi ima ozračje v trenutku, ko kamen nastaja, zato ima to prednost, da je prav vsak kos unikaten in samosvoj, niti dva si nista enaka. Zemeljske barve in pestre teksture se lepo podajo k različnim arhitekturnim stilom, hkrati pa zaokrožijo celoten videz hiše.

Izbira je precej pestra. Na voljo so veliki in majhni kosi oziroma plošče, različne barve in odtenki (vse od bele, indigo, rjave, bež, sive, črne ipd.), različne površine (naravno klana, z zarezami, groba površina, gladko brušeni ipd.) in različne teže (od cca 30 do 75kg/m2). Dekorativni kamen je hiter in enostaven za montažo ter v večini primerov ni potrebe po fugiranju. Vzdržujemo ga občasno oziroma po potrebi z krtačnim nastavkom na sesalcu, da ostranimo prah. Zaradi teh lastnost je vedno bolj priljubljena izbira pri opremljanju zunanjosti hiše.