linearni kroglicni lezaji1

Linearni ležaji so primerni za vse vrste aplikacij

Linearni ležaji se uporabljajo za številne namene in jih najdemo v praktično vseh industrijah. Njihova aplikacija je izredno enostavna, izdelki, kot jih ponuja podjetje Tuli, pa ustrezajo strogim standardom kakovosti in ostalim zahtevam. Življenjska doba in stopanja obrabe sta dve pereči vprašanji, ki se najbolj tičeta teh majhnih izdelkov. Poznamo namreč več tipov: izdelki odprtih, zaprtih tipov, kroglični ali klasični tipi … Dobro se obnašajo tudi v zahtevnih situacijah in so hitri za vgraditev. Življenjska doba je odvisna od več dejavnikov: načina vgraditve, pogostosti uporabe … Tudi mizarstvo se poslužuje uporabi teh tipov izdelkov oziroma orodij, več o njih pa bomo spregovorili v nadaljevanju. Kaj torej vpliva na življenjsko dobo, kot jo imajo linearni ležaji? Na prvi vrsti so to orientacija obremenitve, potovalna razdalja, trdota vodila in razdalja giba.

linearni kroglicni lezaji

Obremenitev gredi in njena orientacija

Uporabni so v različnih panogah, kot je tudi mizarstvo. V delavnici je obdelovanec pod vplivom različnih tehnik obdelave, kar pomeni, da so tudi linearni ležaji podvrženi različnih obremenitvam. Ker se le-ti vrtijo okrog svoje lastne osi, pride do rahlih odstopanj v položaju krogličnih stez. Nosilnost se zaradi prisotnosti teh stez se lahko spremeni. Najbolj optimalna razporeditev nosilnosti je odvisna tudi od tipa tirov in števila stez. Torej je pomembno tudi to, ali je izdelke odprtega ali zaprtega tipa. Mizarstvo jih uporablja za aplikacije na strojih, ki delujejo v krogih ali se večino svojega časa vrstijo v krogu. Na voljo so tudi tipi s prirobnico. Najdemo jih na manjših CNC strojih in na 3D tiskalnikih. Vsekakor pa ni priporočljivo, da se uporabljajo brez mazanja. Dobro se obnašajo tudi v zahtevnih situacijah nenavadnih situacijah. Obremenitev lahko preprosto določimo z uporabo polarnih grafov.

mizarstvo

Potovalna življenjska doba prav tako pomembna

Polarni grafi prikazujejo realen virtualni prikaz korekcijskih obremenitev, kjer se realistično simulira kot obremenitve. Ker ta primer odstopa od referenčnega modela, lahko obe variaciji kakovostno primerjamo. Mizarstvo in linearni ležaji so dobro poznana kombinacijo. Če ste že kdaj kupili omaro ali mizo, ki jo lahko premikate po celotni dolžini, ste po vsej verjetnosti naleteli na ta tip vodila. Pri aplikaciji je potrebno dodatno upoštevati tudi trenje, ki ne sme biti preveliko, kar pomeni, da se med seboj ne smejo mešati različni materiali. Železni elementi se tako s temi ležaji nekompatibilni, kar pomeni, da se lahko poškodujejo leseni deli elementov oziroma se lahko popraskajo. Na obrabo pa vpliva tudi potovalna življenjska doba, kar predstavlja dinamičnost elementa.

mizarstvo2

Kako izbrati pravega ponudnika?

Delate v industrijah, kot je mizarstvo in so linearni ležaji nekaj, kar potrebujete vsak dan? Potem pred nakupom ali sklenitvijo pogodbe nujno preverite naslednje lastnosti:

  • Kako dolgo je ponudnik prisoten v industriji? Od tega je odvisna tudi zanesljivost pri dostavi in kakovost izdelkov
  • Ali ima ponudnik spletno stran? Pred nakupom ali sklenitvijo pogodbe, preverite, ali ima ponudnik vzpostavljeno spletno stran in ali je na njej prisotna tudi trgovina
  • Kakšni so pogoji dostave, plačila in kako se zadeva rešuje v primeru, da niso dostavljeni v dogovorjenem roku
  • Ali imajo izdelki garancijo na kakovost? Če da, kakšni so pogoji za njeno veljavo in ali je mogoče v primeru nastale poslovne škode zaradi nezanesljive dostave dobiti nazaj plačan denar?

mizarstvo3

Mizarstvo: za kaj se izdelki podjetja Tuli uporabljajo?

Mizarstvo je ena izmed področij oziroma industrij, v kateri se linearni ležaji precej pogosto uporabljajo, največkrat kot vodila za premikanje ležečih delov omar ali ostalih delov. Ker je gib na teh predelih stalen in večinoma nespremenjen, se lahko ti deli obrabijo. Posledično je večje tudi trenje, obrabijo se leseni deli in se trajno poškodujejo. Zato je toliko bolj pomembno, da izberete resnega proizvajalca in ponudnika, ki lahko kakovost svojih izdelkov opraviči z garancijo ali drugače. Velik plus lahko podjetje dobi tudi s tem, da ima postavljeno resno in dobro založeno spletno trgovino. Linearni ležaji so precej pomemben element, ki ga pri delu uporablja vse vrste mojstrov, zato je izbor lahko precej občutljive narave. Za primer lahko navedemo, da delujete na področju lesne obdelave (kot je mizarstvo). V tem primeru je potrebno strankam zagotavljati 100 % kakovost izdelkov. Nedelujoči vezniki lahko to kakovost resno skrhajo.

mizarstvo1

Premium kakovost mora biti vedno vaša prioriteta

Kako lahko že na prvi pogled določite kakovost izdelka? Najprej preverite, kateri proizvajalec stoji za proizvodnjo, šteje tudi država porekla (Nemčija je na primer simbol kakovosti, medtem ko je Kitajska poznana po inferiorni kakovosti). Pred nakupom preverite tudi primernost izdelka za namestitev oziroma implementacijo v sistem (ali velikost ustreza vašemu izdelku, ali bi tak izdelek ustvaril preveč trenja, kar bi vplivalo na delovanje končne omare …). Na koncu je nezanemarljiva tudi cena, a je vredno plačati več cekinov, če to prinaša več kakovosti. Če boste od določenega ponudnika kupovali redno, si lahko izborite tudi določen popust in garancijo, a morate o tem povprašati posameznega ponudnika, saj so cene zelo različne. Elemente lahko naročite tudi v tujini, a je možnost garancije in vračila denarja v primeru težav manjša.

linearni lezaji