Servis in polnjenje klime

Če ste že kdaj sredi najhujše poletne vročine obstali v razgretem avtomobilu v gneči, potem dobro veste, kako zelo pomembna je brezhibno delujoča klimatska naprava. V primeru, da ste opazili, da ne deluje ali deluje zelo slabo, je nujno, da opravite pregled klime pri pooblaščenem serviserju. Tam vam bodo po uvodnem pregledu najprej identificirali znamko vašega vozila, na podlagi tega pa vnesli vse potrebne tehnične podatke.

Nato sledi polnjenje klime, pri čemer vam stari plin odstranijo in zamenjajo s svežim. Obenem poskrbijo tudi za vakuumiranje sistema, odvzem vlage in dodajo olje za mazanje sistema. Po končanem polnjenju je potrebno še preveriti količino napolnjenega in odstranjenega plina. Ti podatki pričajo o stanju pred in po končanem pregledu, tako da imate na voljo vse informacije o dejanski količini plina.

 

Kdaj je potreben pregled klime?

S hlajenjem je še posebej v vročih poletnih mesecih poskrbljeno za ohranjanje nižje temperature, ki ugodneje vpliva na človeško telo. Še posebej pa je to pomembno takrat, ko smo v majhnem in zaprtem prostoru, kot je naš avtomobil. Ni pa pomembna le temperatura, temveč tudi stopnja vlage v zraku in tudi sama kakovost vdihanega zraka. Brezhibno delujoča klima poskrbi za optimalne razmere, na katere vplivajo vsi ti trije pomembni dejavniki.

Če opažate, da se vam večkrat iz zračnikov širi neprijeten vonj, prostor v avtomobilu pa se ne ohlaja niti ob vklopljenem hlajenju, je to morda znak, da je naprava v okvari in bo potrebno polnjenje klime. Ker pa je lahko to tudi znak kakšne druge okvare, je zato potrebno opraviti servis, ki bo vključeval temeljit pregled vseh naprav in mehanizmov.

 

Kaj pomeni širjenje neprijetnih vonjav?

Če iz zračnikov zaznavate topel zrak in niti ob spremembi nastavitev ne opazite spremembe, bi to lahko bila posledica premajhne količine plina v sistemu. Drugi znak, da je napaka povezana s plinom, je neprijeten vonj. Ta lahko kaže na to, da se je v avtomobilskem sistemu razširilo preveč škodljivih mikroorganizmov, kot so razne plesni in bakterije.

V primeru, da med temeljitim servisom ugotovijo, da gre za to težavo, samo polnjenje klime ne bo zadostovalo, temveč vam bodo poleg rednega servisa opravili tudi nujno dezinfekcijo. Obenem pa vam bodo še zamenjali filter kabine. Svež zrak v kabini je namreč izredno pomemben, saj je tako vožnja mnogo prijetnejša in udobnejša. Poleg tega pa s tem poskrbimo za svoje zdravje in splošno počutje, ki lahko tudi vpliva na našo zbranost med vožnjo.

 

Kako zmanjšati tveganje za okvare?

Številne nepotrebne poškodbe lahko sami preprečite s pravilnim ravnanjem. Ob poletni vročini ne izpostavljajte avta direktnemu soncu predolgo časa. Če nimate garaže in je vaše vozilo parkirano neposredno na soncu, ga preden se usedete vanj, dobro prezračite. Odprite vsa okna in počakajte, da se zrak v notranjosti nekoliko ohladi. Nato vklopite avtoklimo in zaprite okna. Tako bo naprava vsaj malo manj obremenjena, ker bo za hlajenje kabine porabila manj energije.

Priporočljivo je tudi, da prostor ohlajate postopoma, da ne nastanejo prevelike temperaturne razlike med notranjostjo in zunanjostjo. Ravno tako je pomembno, da napravo za hlajenje zraka redno vklapljate, tudi v hladnejših obdobjih, ne le poleti. Vsaj enkrat tedensko jo vklopite in pustite delovati 10-15 minut.

 

Ključen je redni servis in vzdrževanje

Tudi sami ste lahko še posebej pazljivi med pranjem vozila. Če uporabljate metlice za pranje, pazite, da ne poškodujete kondenzator. Po končanem pranju ga morate dobro osušiti.

Za ohranjanje optimalnega delovanja je potreben reden servis, ki vključuje tudi polnjenje klime, če je to potrebno. Servis naj se opravi vsaj enkrat letno, v primeru večjih obremenitev pa tudi dvakrat. Stroški rednega servisa bodo zagotovo nižji od stroškov, ki bi lahko nastali zaradi okvar na kompresorju, ki jih lahko povzroči pomanjkanje plina v sistemu.