talne ploščice2

Talne ploščice so praktična in lepa rešitev

Talne ploščice so zaradi svoje trajnosti, enostavnega vzdrževanja in različnih stilskih možnosti priljubljena izbira številnih lastnikov stanovanj.  Talne ploščice so izdelane iz naravne gline, ki se žge v peči, kar jim daje trdoto in trdnost. Na površino lahko nanesemo glazure ali druge zaključne obdelave, ki zagotavljajo dodatno zaščito in omogočajo široko paleto barv in vzorcev. Pri izbiri je treba upoštevati za kateri prostor se bodo talne ploščice predvidoma uporabljale in kako bodo obremenjene. V prostorih z veliko obremenitvijo so morda potrebne trajnejše vrste, medtem ko lahko prostore z manjšo obremenitvijo opremite z nežnejšimi, dekorativnimi vrstami. Vzdrževanje je razmeroma preprosto – s pometanjem ali sesanjem odstranite umazanijo ter po potrebi pomijte z blagim čistilnim sredstvom. Te obloge so trajna in privlačna izbira za številne lastnike stanovanj.

Kopalniška keramika obstaja v različnih slogih1

Kaj vključuje kopalniška keramika?

Kopalniška keramika vključuje umivalnike, straniščne školjke, kadi in prhe. Keramika za kopalnico je izdelana iz različnih materialov, vključno s porcelanom, emajlirano litino, plastiko, ojačano s steklenimi vlakni in akrilom. Kopalniška keramika se sčasoma obrablja ter se zaradi uporabe obarva. Pri izbiri je treba upoštevati material, iz katerega je izdelana, ter slog in obliko posameznega kosa. Porcelan je priljubljena izbira za umivalnike in stranišča v kopalnici, saj je trpežen in enostaven za čiščenje. Emajlirana litina je še en priljubljen material za opremo, saj je prav tako trpežna in ima klasičen videz. Plastika, ojačana s steklenimi vlakni, in akril sta dva sodobnejša materiala, ki sta vse bolj priljubljena. Ti materiali se pogosto uporabljajo za kadi in prhe, saj so lahki.

kopalniška keramika2

Odlična trajna in privlačna rešitev

Če iščete trajno in privlačno oblogo, so talne ploščice odlična izbira. Na voljo so številne barve in slogi, zato zlahka najdete modele, ki ustrezajo vašemu dekorju. Tukaj je le nekaj prednosti njihove izbire: so zelo trpežne, odporne so na praske, madeže in bledenje, zato bodo dolga leta videti odlično. Izredno enostavno jih je čistiti. Razlitja lahko zlahka obrišete, trdovratnejše madeže pa lahko odstranite z malo ročnega dela in ustreznimi čistili. Ker so ognjevarne, so odlična izbira za kuhinje in druge prostore, kjer obstaja nevarnost požara. Obloge so okolju prijazne. Izdelane so iz naravnih materialov in jih je mogoče reciklirati, ko jih ne potrebujemo več. Zaradi svojih številnih prednosti se pogosto uporabljajo tako v stanovanjskih kot poslovnih prostorih. Poleg tega so obloge na voljo v najrazličnejših barvah in slogih, zato so primerne za uporabo v različnih aplikacijah.

talne ploščice

Kopalniška keramika obstaja v različnih slogih

Pri izbiri morate upoštevati tudi slog in obliko kosa. Izbirate lahko med različnimi slogi, vključno s tradicionalnim, sodobnim in minimalističnim. Upoštevati morate tudi barvo in končno obdelavo izdelka. Kopalniška keramika iz porcelana je na voljo v številnih barvah, zato lahko najdete kos, ki se ujema z barvno shemo vaše kopalnice. Porcelan se izdeluje z žganjem bele ali prosojne gline pri visoki temperaturi. Porcelan je nežnega videza. Med žganjem se glina vitrificira ali spremeni v steklo. To daje porcelanu značilno gladkost in prosojnost. Porcelan je zelo močan in trpežen material, vendar je tudi krhek in se ob padcu ali udarcu zlahka razbije. Emajlirana litina je na voljo v različnih površinah, vključno s sijočo in matirano. Tudi plastika, ojačana s steklenimi vlakni, in akril sta na voljo v različnih barvah in zaključkih.

Kopalniška keramika obstaja v različnih slogihg

Kako se talne ploščice izdelajo?

Glina, ki se uporablja za izdelavo oblog, se pridobiva iz nahajališč po vsem svetu. Postopek pridobivanja gline iz zemlje se lahko razlikuje glede na vrsto nahajališča in razpoložljive stroje. Na splošno pa se uporabljajo veliki bagri, ki odstranijo zgornjo plast zemlje in kamenja ter tako razkrijejo glino pod njo. Ta material se nato prepelje v predelovalni obrat, kjer se zdrobi in predela v uporabno obliko. Ko je glina izkopana in predelana, je pripravljena za uporabo v proizvodnji.

Talne ploščice se izdelajo tako, da se glina najprej zmeša z vodo, da nastane kaša. Ta zmes se nato vlije v kalupe želene oblike in velikosti ter pusti, da se strdi. Ko se zmes strdi, se običajno žge v peči pri visokih temperaturah, da se še izboljša njihova obstojnost Po ohladitvi se obloge glazirajo in ponovno žgejo, da dobijo končni videz. Obloge so na voljo v številnih barvah, vzorcih in teksturah. Najpogostejša vrsta oblog je glazirana, ki ima gladko, sijočo površino. Te obloge je enostavno čistiti in vzdrževati, vendar so lahko spolzke, ko so mokre. Neglazirana oblika oblog  ima bolj grobo površino, ki zagotavlja boljši oprijem, zato so dobra izbira za prostore, ki so lahko mokri.

kako se talne ploščivce izdelajo

Kopalniška keramika naj bo stilsko urejena

Obstaja neskončno možnosti za elegantne kombinacije. Toda preden začnete urejati prostor, morate upoštevati nekaj stvari. Prva stvar, ki jo morate upoštevati, je velikost vašega prostora. Če imate majhen prostor, boste morali poskrbeti, da prostora ne boste prenatrpali s prevelikim številom kosov. Kopalniška keramika naj obsega dva ali tri velike kose, kot sta umivalnik in straniščna školjka, preostali prostor pa zapolnite z manjšimi predmeti, kot so posode za milo in držala za brisače. Še en pomemben dejavnik, ki ga je treba upoštevati, je slog vašega prostora. Če je prostor v tradicionalnem slogu bo prišla prav keramika za kopalnico v klasični obliki. Če pa je vaša kopalnica bolj sodobna, ste lahko pri izbiri bolj drzni.

kopalniška keramika1