gibanje cene srebra

Kako se gibajo cene srebra

V teh negotovih časih je zelo težko poiskati varno naložbo. Zdi se, da ne glede na to, ali vlagate ali trgujete z delnicami, dobrinami, valutami ali kriptovalutami, vedno vstopite v trgovanje prepozno ali prezgodaj, da bi se vam investicija povrnila v kratkem času. Zadnje gibanje cene srebra kaže, da je le v zadnjem mesecu njegova vrednost rahlo upadla, kar lahko predstavlja dobro vstopno točko. Vsi, ki prisegate na dolgoročne naložbe, je morda prav zdaj pravi čas za nakup plemenitih kovin.

Vendar je vsekakor priporočljivo, da še pred investiranjem dobro preverite gibanje cene srebra na borzi, saj boste na ta način poiskali idealen čas za vstop v investicijo. Če vas zanima le kratkoročno trgovanje, morda naložba v plemenite kovine ni najbolj smiselna, saj srebro ne spada med visoko donosne kratkoročne naložbe.  Obenem pa so takšne naložbe tudi precej manj tvegane. Prav zato so primerne za vse začetnike, ki bi radi oplemenitili svoje premoženje na dolgi rok.

gibanje cene srebra2

Največje prednosti vlaganja v plemenite kovine

Vse več analiz ponudbe in povpraševanja po plemenitih kovinah kaže, da v zadnjih nekaj letih zanimanje za tovrstna vlaganja vse bolj narašča. Negotovi delniški trgi, energetska kriza, koronavirusna pandemija in splošna gospodarska ter politična svetovna nestabilnost povečujejo negotovost in obenem med ljudmi vse bolj vplivajo na upad zaupanja v druge oblike investiranja oziroma varčevanja.

Zaupanje v finančne institucije je med vlagatelji verjetno na najnižji točki v zgodovini. Zato se vse več ljudi odloča za varnejše oblike naložb v dobrine in plemenite kovine. Če zlato še vedno velja za najdragocenejšo plemenito kovino, v katero se vedno splača vlagati, pa je situacija s srebrom rahlo drugačna. Za razliko od bolj dragocenega zlata ta namreč velja za eno od najugodnejših plemenitih kovin, v katere je možno vlagati.

Če spremljate trenutno gibanje cene srebra, potem veste, da se ta trenutno giblje okoli 20-22 evrov za 1 unčo. Medtem ko je unča zlata vredna skoraj 100-krat več. Poleg tega je cena večinoma neodvisna od stanja na delniških trgih, kar je zagotovo velika prednost pred ostalimi vrstami naložb, ki so močno odvisne od delniških trgov.

gibanje cene srebra1

Način nakupa oziroma vlaganja je odvisen od vaših osebnih želja

Če spadate med tiste, ki bi radi v rokah držali kos izdelka iz vaše najljubše plemenite kovine, potem se lahko odločite za nakup srebrnih ploščic ali palic. Ta način velja še vedno za enega najbolj smiselnih, obenem pa tudi najvarnejših načinov investiranja. Hramba palic je precej preprosta, ravno tako vzdrževanje ni preveč zahtevno. Na njih pa morajo biti odtisnjeni vsi potrebni podatki, ki vključujejo serijsko številko in datum izdelave ter natančno težo.

V primeru, da so vam ljubše drugačne oblike izdelkov iz plemenitih kovin, se lahko odločite za kovance. Še vedno so najpriljubljenejši med vlagatelji in spadajo med najbolj prodajane izdelke iz plemenitih kovin. Izbirate lahko med različnimi velikostmi, ravno tako so na voljo različne teže in slogi. Izberete pa lahko tudi celotne zbirke posameznih kovancev. Dobite lahko tudi ekskluzivne kovance ob posebnih priložnostih, kot so na primer kronanja, veliki prazniki in podobno. Takšni kovanci oziroma zbirke so na voljo le v omejenih izdajah, zato je njihova vrednost še višja. Tisti, ki pa ne želite imeti doma nobenega kosa, se lahko odločite za investiranje na borzah.

srebro1

Zakaj je pomembno redno spremljati gibanje cene srebra na borzi?

Ne glede na to, ali ste že izkušeni, ali pa ste se šele začetnik, zelo priporočljivo je redno spremljanje osnovnih grafov, na katerih je jasno razvidno nihanje vrednosti. Le z natančno analizo nihanja vrednosti boste lahko vsaj približno predvideli najidealnejšo vstopno točko.

Seveda pa na samo rast ali padanje vrednosti ne moremo vplivati, zato je nemogoče vstopiti v investicijo ravno takrat, ko je vrednost izbrane plemenite kovine najnižja, ali pa prodati takrat, ko je najvišja. Veliko različnih dejavnikov namreč vpliva na gibanje cene srebra, zato natančne napovedi niso realne.

gibanje cene srebra3