Prisluškovalna naprava

Kako zaznati prisluškovalno napravo?

Danes postaja svet vse bolj prepreden z različno tehnologijo, ki omogoča spremljanje navad ljudi. In ker se pri vsaki tehnologiji v nepravih rokah vselej pojavi tudi njena zloraba, hitro utegnemo postati njena žrtev. Se vam je že kdaj zazdelo, da slišite kakšen nenavaden zvok, kot je brnenje, pokanje, škrtanje ali klikanje? Ali kdo od vaših znancev ali pa tudi tujcev preveč dobro pozna določene podrobnosti, ki jih običajno ne govorite izven svojega doma? Morda je čas, da se seznanite s tem, kako zaznati prisluškovalno napravo. Za prisluškovalne naprave v stanovanju na primer obstajajo posebni detektorji ali pa najamemo detektivsko službo, ki bo naš sum podrobneje vzela pod drobnogled.

lastnosti prisluškovalne napre

Naredimo lastno raziskavo

Prvenstveno se torej lahko sami podamo v raziskovanje tega, kako zaznati prisluškovalno napravo, v oporo pa naj nam bodo naslednje smernice:

  • Kot omenjeno, velja najprej prisluhniti kakršnim koli neobičajnim zvokom. Počakajmo na najtišji del dneva in poslušajmo, če je zvočno karkoli nenavadnega, in ponavljajmo s tem več dni, da zaznamo vzorec.
  • Preverimo vse elektronske aparate in predmete, kjer bi se utegnila skrivati, in sicer predvsem zvočnike, luči, računalnike, kavče, ogledala, budilke itd. Temeljito preglejmo spodnje dele polic, sedežev, miz ipd.
  • Smo opazili kakšne premike ali postavitve predmetov, kot na primer vaza na mizi, rože, slike, knjige, igrače ter druge okrasne stvari, ki delujejo neskladno ali že nekoliko preveč umestno?

Nenavadni so tudi razni majhni predmeti, recimo že v predmetu v obliki USB ključa se lahko skriva to, kar iščemo. Po spletu raziščimo, v kakšnih možnih oblikah še obstajajo, najpogostejše pa izgledajo kot majhne okrogle baterije, mikročipi, miniaturni mikrofoni, okrogla črna ploščica z luknjo v sredini ipd. Poznavanje neobičajnih oblik nam bo pohitrilo raziskovanje. Da bomo pomirili naše slutnje, lahko tudi kupimo detektor oziroma je ponekod možna izposoja za več dni, ki je dokaj ugodna, zato velja razmisliti v tej smeri. Za en mesec najema bomo denimo plačali manj kot 50,00 EUR po trenutnih cenikih, nakup pa nas bo stal približno še vsaj enkrat toliko. Tako bomo našim sumom dali še bolj utemeljeno podlago in ukrepali naprej.

detektiv

Kako zaznati prisluškovalno napravo z detektorjem?

Detektor, kateremu nastavimo tudi stopnjo sprejemanja, se bo na odkritje zvočno oziroma svetlobno odzval, ko bomo naleteli na iskani predmet. Uporaba ni zahtevna oziroma se držimo navodil proizvajalca. Pri ponudniku preverimo, kakšno frekvenčno območje ima (npr. od 0 MHz do 8 GHz), ali odkriva omrežja (2G, 3G, 4G…) in način napajanja (baterija, polnilec itd.).

Prisluškovalna naprava.q

Strokovni pregled z detektivom

Kot navedeno, se lahko, če sami nismo uspeli razvozlati, kako zaznati prisluškovalno napravo, povežemo tudi z detektivsko službo, ki nam bo na strokoven način pregledala prostore. To je še posebej ključno, če se nam zdi, da je ogroženo naše delo, imetje ali celo življenje in bi bil tak postopek nujen. Seveda nas bo ta opcija stala precej več, saj lahko pregled ene sobe stane tudi več sto evrov. Vsekakor pa bo tak znesek upravičen, če se nahajamo v omenjeni situaciji.

detektivska agencija

Kako omejiti prisluškovalne naprave v stanovanju?

Zaradi cenovne dostopnosti in ponudbe jih danes zlahka nekdo uporabi proti nam, zato razmislimo o ustrezni zaščiti pred njimi oziroma tudi o njihovi blokadi. Preverimo naše Wi-Fi povezave in v kolikor opazimo prikope, ki jih nismo odobrili, nemudoma vse prekinimo. Če imamo strogo zaupne pogovore, v tem času bodisi zraven vrtimo glasbo ali pa si omislimo motilce zvokov, ki sicer utegnejo biti dokaj dragi, vendar so nadvse učinkoviti. Predvajajmo tudi različne zvoke z visokimi toni z za to namenjenih aplikacij. Tovrstne rešitve so kratkotrajne, zato razmislimo o strategiji, kako se celostno lotiti tega problema. Predstavljeni predlogi so tako začetek poti k naši večji varnosti in mirnosti v našem domu.

detektiv 1