multiplaskleroza

Naravna prehranska dopolnila za boljše počutje

Pred nami so sproščujoči poletni dnevi, ko bomo lahko za vsaj nekaj časa pozabili na delovne obveznosti in se prepustili preživljanju prostih dni na morju in soncu. Vendar je veliko takšnih, ki jih niti prihajajoči dopust ne more pripraviti do tega, da bi se sprostili in si malo odpočili. Stresno življenje, vsakodnevne obveznosti in nenehna pričakovanja, ki si jih nalagamo sami, in hkrati pogostokrat dovolimo, da nam jih vsiljujejo drugi, lahko pustijo posledice na našem počutju, ki ne izginejo kar čez noč.

Te se lahko kažejo v obliki kronične utrujenosti, nespečnosti, težav s prebavo, v hujših primerih pa se lahko razvijejo tudi številne druge bolezenske težave zaradi padca imunskega sistema in drugih spremljajočih dejavnikov. Kako torej lahko sami poskrbite za boljše počutje? Eden od najboljših načinov so zagotovo prehranska dopolnila, ki jih lahko začnete dodajati k prehrani. Če trpite za nevrološkimi ali psihiatričnimi težavami, lahko pomeni, da vaše telo potrebuje vitamin B12. Zaužijete ga lahko v obliki žvečljivih tablet, ki se postopoma raztopijo v ustih. Te so vam na voljo v spletni trgovini Hiša zdravja: https://www.hisa-zdravja.si/now-vitamin-b12-1000-ug-100-zvecljivih-tablet/.

dopolnila2

Zelo pomemben je posvet z zdravnikom

Priporočljivo je, da pred uživanjem katerihkoli prehranskih dopolnil za nasvet vprašate osebnega zdravnika. Ta lahko z ustreznimi preiskavami izloči možnost, da gre v vašem primeru za kakšno resnejše bolezensko stanje. Ker so simptomi pomanjkanja vitamina B12 lahko zelo podobni simptomom različnih bolezenskih stanj, kot je na primer multipla skleroza, je nujno, da opravite pregled pri svojem zdravniku. V primeru, da imate že potrjeno diagnozo, si lahko več o bolezni in o tem, kako se spopasti z njo, preberete na spletni strani MojaMS.

multipla

Kaj je multipla skleroza in kakšni so njeni znaki?

Gre za bolezen osrednjega živčevja, ki vključuje možgane in hrbtenjačo, vsebuje pa tudi posebne vrste celic, ki jim pravimo nevroni. Naloga nevronov je, da po telesu pošiljajo signale, ki so odgovorni za številne življenjsko pomembne funkcije, ki jih opravlja naše telo. Tu gre predvsem za vid, spomin, telesno koordinacijo in ravnotežje.

Do bolezenskega stanja, ki ga imenujemo multipla skleroza, pa pride takrat, ko imunski sistem začne napadati nevrone. Pri tem povzroči poškodbe na mielinu, ki je zaščitna ovojnica nevrona. Zaradi poškodb na mielinu se pojavijo motnje pri signalih, ki jih po telesu pošiljajo nevroni, saj je njihova glavna funkcija na tak način otežena oziroma prekinjena. Glede na to, v katerem delu telesa so se pojavile poškodbe nevronov, je tudi odvisno, kako resni bodo simptomi bolezni, ki so zelo različni za vsakega posameznika.

b122

Multipla skleroza in utrudljivost

Ena od najpogostejših težav, ki se pojavi pri bolnikih s to boleznijo, je utrudljivost, ki je popolnoma drugačna od običajne utrujenosti. Če ste neprespani ali izmučeni zaradi hudega fizičnega napora, ste preprosto fizično utrujeni. Vendar multipla skleroza povzroča takšno obliko utrujenosti, ki ne bo izginila tudi potem, ko se boste dobro naspali.

Ljudje, ki živijo z boleznijo, kot je multipla skleroza, večkrat poročajo o tem, da se jim takšna utrujenost še poslabša ob višjih temperaturah in povečani vlagi. Še posebej mučno pa je to, da se pojavi nenadoma. Ker je občutke ob tem zelo težko opisati tistim, ki tega ne doživljajo, so oboleli pogosto nerazumljeni in jih lahko ljudje iz njihovega okolja prepričujejo, da so leni, da iščejo izgovore, da ne bi delali, ali pa da so preobčutljivi, in pač malo pretiravajo. Če je multipla skleroza tudi del vašega življenja, in čutite, da nimate dovolj čustvene podpore od bližnjih, obiščite spletno stran MojaMS, kjer so vam na voljo številne koristne informacije in napotki, na koga se lahko obrnete, če potrebujete pomoč.

multiplaskleroza

Kako vam lahko pomaga vitamin B12?

Vitamin B12 je sicer v telesu naravno prisoten v obliki metilkobalamina. Če vam je zdravnik dovolil jemanje prehranskih dopolnil, lahko z žvečljivimi tabletami zaužijete zadostno dnevno količino tega pomembnega mikrohranila.

Če ga zaužijete dovolj, vam bo vitamin B12 pomagal vzpostaviti normalno psihološko delovanje, ob tem pa se bo zmanjšala vaša izčrpanost in utrujenost. Poleg tega izboljšuje delovanje živčnega sistema, prispeva k boljši presnovi homocisteina ter prispeva k sproščanju energije pri presnovi. Zaradi vsega naštetega vitamin B12 lahko pomembno vpliva na lajšanje simptomov pri različnih boleznih živčevja, med drugim tudi pri boleznih, kot je multipla skleroza.

b12

Kaj se zgodi v primeru pomanjkanja?

Pomanjkanje se lahko pozna v obliki slabšega spomina in težav z vidom. Najbolj viden simptom so nevrološke in psihiatrične težave. Če v primeru slabšega počutja laboratorijski izvidi pokažejo še slabokrvnost, je to vsekakor lahko znak, da naše telo potrebuje vitamin B12.

Redko se zgodi, da se pojavijo hujši hematološki ali nevrološki znaki pomanjkanja. Prihaja lahko do različnih motenj v tkivih in funkcionalnih proteinih krvi, torej v hemoglobinu. Ravno tako se lahko pojavijo motnje v metilacijskih procesih, ki so odgovorni za izražanje naših genov, zato je v teh primerih vitamin B12 nujno potreben. V takšnih primerih hudega pomanjkanja je zato potrebno zdravljenje pri zdravniku, ki običajno manjkajoči vitamin B12 doda z injekcijami.

Sami pa ga lahko dodajate k prehrani v obliki žvečljivih tablet, ki so vam v spletni trgovini Hiša zdravja na voljo v dveh različnih okusih: češenj in mandljev. Sladkane so z naravnim sladilom in sladkorjem ter so primerne za vegane in vegetarijance.