tibetanske vaje

Katere tibetanske vaje za križ so primerne za vas?

Tibetanske vaje za križ niso samo poze, ki vam bodo pomagale odpraviti bolečine in povečale fleksibilnost. Gre tudi za vadbo, ki krepi celotno telo, umiri dušo in pomlaja. Še posebej tibetanske vaje za hrbtenico v zadnjem času pridobivajo na popularnosti, saj veliko časa presedimo za računalniki, tovrstna vadba pa blagodejno vpliva na telo. Menihi v Himalaji te rituale prakticirajo in ohranjajo že tisočletja, skupaj z zdravo prehrano pa so ohranili novo energijo, moč in vitalnost ter upočasnili proces staranja. Čeprav so številne poze podobne jogi, pa gre za drugačno obliko vadbe, ki nekateri pravijo, da je celo starejša od joge. Osnova vadbe je pet poz oz. pet obredov, katerega bistvo je gibanje.

tibetanske vaje11

Kako se prakticirajo?

Tibetanske vaje za križ in ostale dele telesa temeljijo na ponovitvah, kjer se pogostost prakticiranja in ponovitev postopoma veča. Obredi se prakticirajo drug za drugim. Na začetku oz. prvi teden vsako pozo ponovite le trikrat, drugi teden pozo izvedete petkrat, tretji teden sedemkrat, četrti teden devetkrat in počasi stopnjujete do enaindvajset, kar je maksimalno število ponovitev. Poze se vedno prakticira le v lihem številu ponovitev, z doslednostjo pa bodo te postale vaša vsakodnevna rutina. Pri tem je pomembno, da poslušate svoje telo in vadbo uskladite s svojimi fizičnimi sposobnostmi.

Najboljše tibetanske vaje za križ

K sreči obstajajo različne tibetanske vaje za križ, ki vam bodo pomagale do boljšega življenja. Prva med njimi je dvigovanje nog. Prakticirate jo tako, da se uležete na podlogo s stegnjenimi nogami in rokami ob telesu. Med vdihom dvignite glavo in brado potisnite k prsim, hkrati pa dvignite stegnjene noge za 90 stopinj. Izdihnite in počasi spustite glavo in noge ter sprostite mišice.

Druga poza je nekoliko bolj zahtevna, vendar z vztrajnostjo in konsistentnostjo hitro osvojljiva. Pokleknite na kolena, ki so v širini ramen, telo je vzravnano. Dlani položite na zadnji del stegen, pod zadnjico. Vdihnite in potisnite glavo nazaj, da ukrivite hrbet in odprete prsni koš. Izdihnite in dvignite glavo naprej, brado pa proti prsim.

Med najbolj priljubljene in učinkovite tibetanske vaje za križ sodi tudi ta, ki je v jogi poznana kot položaj psa. Sedite na tla s prekrižanimi nogami. Iztegnite noge nazaj, stopite na prste, ki naj bodo narazen v širini ramen. Dvignite se na roke in ukrivite zadnji del telesa, stopala so še vedno na tleh, glavo pa potisnite nazaj. Vdihnite in dvignite boke navzgor, da oblikujete trikotnik, noge so stegnjene in na prstih. Izdihnite in se vrnite nazaj v prvi položaj.

Za začetnike je še posebej priljubljena prva poza, kjer stojite trdno na podlagi, z nogami v širini ramen. Roke dvignite stran od sebe, da so vzporedno s tlemi. Medtem ko stojite na istem mestu, počasi obračajte zgornji del telesa v smeri urinega kazalca. Glava je stegnjena, pogled pa je usmerjen naprej.

tibetanske vaje za hrbet2

Redno prakticirajte te tibetanske vaje za hrbtenico

Kot najbolj učinkovita poza za odpravljanje bolečin v zadnjem delu telesa in ohranjanje njegove prožnosti je most. Izvedete ga tako, da sedete na tla s stegnjenimi nogami pred seboj v razmaku 12 cm. Roke položite ob bokih na tla. Brado najprej potisnite proti prsim, nato pa v nasprotni smeri nazaj, kolikor je mogoče. Hkrati ko spuščate glavo, dvigujte tudi svoje telo tako, da upognete kolena, dokler se tal ne dotikate samo še z dlanmi in podplati. V tem položaju vztrajajte nekaj sekund in pozo ponovite skladno z vašimi obredi.

tibetanske vaje za hrbet

Praktični napotki:

  • Vadbo prakticirajte zjutraj, ko je telo še najbolj sproščeno in na najnižji točki dejavnosti.
  • Vadbe se vedno lotite tešči.
  • Pred seanso popijte kozarec ali dva mlačne vode, da prebudite prebavila. V kolikor vam okus ni všeč, lahko dodate malce limone.
  • Posamezne poze prakticirajte samo do točke neprijetnosti ali bolečine. Nikar ne pretiravajte.
  • Poskusite dihati enakomerno, s celim prsnim košem.
  • Držite se urnika in predpisanih ponovitev.
  • Ves čas bodite pozorni na pravilno držo in dihanje.