generator

Agregati za vsestransko uporabo

Agregati, ki jim rečemo tudi generatorji, so rezervni ali stalni viri napajanja, ki se vklopijo v primeru zatajitve oz. izpada mrežnega toka. Primerni so za uporabo na terenu, kjer se izvajajo razna gradbena dela, ter tudi doma na območjih, kjer je izpad ali prekinitev električnega omrežja pogost.

Vrste

generatorji

Različne vrste služijo svojemu namenu in so zato tudi drugače izdelane. Poglejmo si, katere vrste so najpogostejše in kako lahko vam rešijo težavo, kadar se zgodi prekinitev električnega omrežja.

Delimo jih na:

  • Elektro in diesel/ bencin.

Elektro agregati so lahko stalni ali rezerven vir napajanja, ki pretvarja mehansko energijo v električno. Deluje na nafto ali bencin, ki ga poganja mehanski motor, ta pa naprej rotor, ki v statorju ustvarja električno napetost. Zaradi nastanka plinov ob zgorevanju bencina ga je treba namestiti na odprtem, da hlapi ne ostanejo v prostoru, saj so škodljivi za zdravje in nevarni za povzročitev nesreč.

Vrsta diesel/ bencin je sestavljena iz štiri taktnega motorja, ki omogoča neposreden vbrizg in tako tudi večjo stopnjo obremenitve. Prednost pred električnim je, da ima veliko manjšo porabo goriva, omogoča hiter zagon ter hitro prevzame obremenitve. Priporočajo se za dolgotrajnejša in zahtevna dela.

Uporaba

uporaba električnega agregata

Agregati so navadno povezani v mrežo preko avtomatskega stikala, ki je preklopno in avtomatsko preklaplja med viri napajanja. Navadno se to zgodi med napajanjem iz javnega omrežja ter napajanja iz same enote. Zaradi vse večje potrebe po električni energiji in njeni spremenljivosti so agregati dandanes postali že velik del električnega napajanja skoraj vsake poslovne enote, kot tudi za domačo uporabo

Prenosni agregati so odlični za na izlete, potovanja ali težko dostopna mesta, kjer ni električne energije. Uporabljajo se lahko v kampih, avtodomih, plovilih, vikendih in podobno. Priporočamo vam, da ob nakupu gledate v prvi vrsti na varnost in kakovost, saj se lahko ob izbiri nekakovostnega in izredno cenenega izdelka, hitro pripeti nesreča.