čebulnica amarilis

Barviti čarobni cvetovi v vašem domu

Če želite popestriti dom s čudovitimi cvetovi rastline Amarilis, si čim prej omislite te cvetoče rastline. Skrb za njo je preprosta, vendar ponujamo nekaj nasvetov, s katerimi bo rastlina zacvetela v vsej svoji lepoti. Čebulnica Amarilis, znan tudi kot vitezova zvezda, je čudovita okrasna rastlina, ki lahko polepša hladne dni in pričara pomlad s svojimi pisanimi cvetovi. Lahko jih najdemo v ličnih škatlicah, ki so lahko tudi čudovito darilo za ljubitelje cvetja, ali pa so pakirane v zabojčkih, kjer jih lahko sami izbiramo. Pri izbiri je pomembno izbrati čim debelejše, saj vsebujejo več hranil in bodo zato razvile več cvetov. Prav tako je dobro poznati različne sorte, saj se med njimi lahko razlikujejo v velikosti in barvi cvetov.

semena za rože2

Pridobivanje in shranjevanje za naslednjo sezono

Da bi pridelali in shranili semena rastlin za naslednjo sezono, je potrebno zbrati zdrave in močne rastline iz katerih jim bomo odvzeli. Pomembno je, da vemo, ali je rastlina križanec ali ne, in ali je samooprašna ali tujeprašna. Rastlina mora biti ločena od drugih sort iste vrste, da preprečimo križanje in da so kvalitetna in kaljiva, saj pridobljena iz križancev ne bodo dala enake rastline ali pa sploh ne bodo kalila. Matično rastlino pustimo, da razvije plod. Nato odstranimo plod in semena dobro očistimo z vodo. Sušimo jih lahko na soncu, vendar ne na direktni svetlobi, ali v pečici pri temperaturi, ki ne presega 38°C. Pred shranjevanjem morajo biti popolnoma suha. Shranimo jih v papirnatih vrečkah ali steklenih kozarcih, ki jih označimo z imenom rastline in datumom shranitve.

semena za rože cvetilnnik

Priprava na sajenje

Preden posadimo čebulice, moramo imeti predstavo, kdaj želimo, da Amarilis zacveti. Običajno potrebuje Amarilis približno osem tednov za cvetenje, vendar če že ima poganjke, pa le okoli šest tednov. Pri izbiri lončka je pomembno paziti, da med njimi in robom lončka ni več kot dva centimetra prostora. To bo zagotovilo ustrezno zalivanje. Če so suhe, jih lahko pred sajenjem namočimo v vodi za nekaj ur, vendar pazimo, da le spodnji del (kjer so korenine) pride v stik z vodo, medtem ko zgornji del ostane suh. Pod dno lončka dodamo drenažni sloj, na primer lončene črepinje, nato pa substrat.

Ohranjanje vitalnosti in kvalitete

Embalažo, v katero spravimo semena shranjujemo v suhem in hladnem prostoru, kjer je temperatura med 5 in 8°C, pri čemer je pomembno kontrolirati zračno vlago, ki ne sme preseči 40%. To zagotavlja ohranjanje kalivosti in kakovosti. Če semena niso bila dovolj posušena, se lahko pojavlja plesen, kar pomeni, da niso primerna za uporabo. Pri skladiščenju je lahko problem nihanje temperature in vlage, kar lahko hitro zmanjša kakovost semen ali pa jih celo uniči. Prav tako se lahko pojavijo škodljivci, ki lahko tja pridejo že med proizvodnjo ali pa se pojavijo kasneje.

semena za rože cvetilnnik.2

Idealno okolje za rast vitezove zvezde

Izberemo dobro odceden substrat, ki ne vsebuje preveč humusa, da se izognemo prekomerni rasti listja namesto cvetov. Na substrat za Amarilis položimo čebulico, tako da jo približno polovica gleda ven, nato pa preostanek substrata dodamo okoli nje. Zalivanje je potrebno le takrat, ko je substrat suh na otip, vendar moramo paziti, da rastlina ni preveč namočena. Če še nima poganjkov, lahko čeznjo povežemo še en lonček ali naredimo stožec iz papirja in ga postavimo na sobno temperaturo, da spodbudimo rast cvetnega stebla.

čebulnica amarilis33

Pomen vlage in toplote

Semena so rastline v stanju pričakovanja. Za njihovo rast in razvoj sta ključna vlaga in toplota. V njih se nahaja zarodek rastline v mirovanju, hkrati pa imajo dovolj energije, da samostojno preživijo, dokler niso dovolj razviti, da lahko pridobijo hrano iz okolice. Semena ostajajo v mirovanju, dokler vlaga in toplota ne spodbudita kalitev. Ob začetku nove vrtnarske sezone je pomembno preveriti njihovo kalivost. To lahko storimo tako, da jih za nekaj dni položimo na vlažno krpo ali papirnato brisačo. Če po nekaj dneh ne vzklijejo, potem niso primerna za uporabo, saj iz njih ne bo zrasla nova rastlina.

čebulnica amarilis.2

Rast in skrb po cvetenju

Ko Amarilis cveti in ima poganjek velik približno osem centimetrov, je treba rastlino postopoma privajati na svetlobo. Pri velikosti približno deset centimetrov pa čebulnica Amarilis potrebuje polno svetlobo. Da bi ohranili ravno steblo, je priporočljivo večkrat obrniti lonec, da se rastlina ne nagiba proti svetlobi. Po cvetenju se pojavijo široki zeleni listi. Ko rastlina odcveti, je potrebno cvetno steblo preprosto odrezati, nato pa rastlino presaditi skupaj z lončkom na mesto, kjer bo imela delno senco. Celo poletje je potrebno zalivati rastlino in tudi jo gnojiti, da bo pridobila dovolj moči za naslednje cvetenje.

Pravilno sajenje glede na velikost

Različna velikost semen vpliva na način sajenja. Večja in močnejša semena lahko enostavno vzamete ter posadite po želji. Manjša pa je treba posejati na tanek trak, nato pa mlade poganjke kasneje redčiti, da imajo dovolj prostora za rast. Prav tako je globina sajenja odvisna od njihove velikosti, saj porabijo zalogo hrane, da se prebijejo skozi zemljo. Če so majhna in jih posadite preveč globoko, bo rastlina porabila svoje omejene zaloge hrane, še preden bo uspešno pokukala na površje. Mednarodni standardi imen rastlin zagotavljajo, da iste sorte niso ponujene pod različnimi imeni.