sušilnik sadja

Kakovostni sušilniki sadja za vaš dom

Poletje je čas, ko je vsega v izobilju. Ker je škoda, da bi pridelek šel v nič, je smiselno razmišljati o shranjevanju živil in pripravi ozimnice. Eden takšnih nepogrešljivih pripomočkov pri pripravi je sušilec sadja, ki nudi zdrav in varčen način konzerviranja različnih živil. Sušilnik hrane je nizka investicija za vašo kuhinjo, glede na to, koliko prednosti in ugodnosti nudi vašemu gospodinjstvu in zdravi prehrani. Zmogljiv in sodoben dehidrator omogoča, da sezonsko hrano, polno vitaminov in mineralov, uživate tudi v času, ko je ni v izobilju. Preberite, zakaj je odločitev za nakup smiseln kakšno napravo izbrati, glede na vaše potrebe in načine shranjevanja živil.

sušilnik sadja3

Sušilec sadja za pripravo zdravih prigrizkov

Sušenje je ena izmed najstarejših metod shranjevanja živil, predvsem tistim, ki hitro podležejo gnilobi. Ker gre za naravno obliko konzervacije, se v živilih ohranijo vsi vitamini, vlaknine in druga dragocena hranila. Sam postopek poteka tako, da iz živila izpari vlaga, vendar v njem ostanejo hranilne snovi, okus pa postane intenzivnejši. Uživanje takšne hrane je del zdravega življenjskega sloga, obenem pa omogoča, da sezonska živila uživate tudi v zimskem času.

sušilnik sadja2

Kakšna je razlika s toplotno obdelavo v pečici?

Marsikdo se v želji po konzerviranju hrane poslužuje uporabe pečice na nizki temperaturi. S tem načinom ni nič narobe, je pa sušilec sadja veliko bolj priročen, saj ima že prednastavljeno najbolj optimalno temperaturo, dehidrirajo pa veliko hitreje in bolj učinkovito. Če uporabljate napravo, vam ni treba živil odlagati na radiatorje ali zaganjati pečice, tako da prihranite tudi s prostorom – tako pri uporabi kot shranjevanju naprave.

Je sušilnik hrane smiseln nakup?

Sušilec sadja je zelo smiseln nakup predvsem pri tistih, ki imajo veliko plodov in jih želijo shraniti za ozimnico. Smiseln je tudi za tiste, ki imate radi zdrave in sladke prigrizke. Ključne prednosti, ki jih prinaša, so:

  • Možnost dolgotrajnega shranjevanja: ker se pri postopku odstranjuje vlaga, se podaljša njegova obstojnost. To je odličen način za shranjevanje pridelka, ki ga ne uspete pojesti v sezoni.
  • Ohranjanje hranilne vrednosti: tak način obdelave hrane poskrbi, da se ohranijo številne hranilne snovi, kot so vitamini, minerali, vlaknine in antioksidanti. Med toplotno obdelavo se nekatere hranilne snovi celo koncentrirajo, kar pomeni, da zaužijete več hranil z manjšo količino.
  • preprosto pripravljanje prigrizkov: naprava vam omogoča pripravo zdravih prigrizkov, ki so priročni tudi kot prigrizek za na pot. Suha jabolka, marelice, slive, fige ipd. so odlična alternativa nezdravim prigrizkom.
  • Boljša okus in tekstura: toplotno izsuševanje lahko izboljša okus in teksturo nekaterih plodov, ki postanejo mehki, sladki in žvečljivi.

sušilnik sadja11

Za kaj vse ga lahko uporabite?

Sušilec sadja je odličen način za pripravo prigrizkov, saj ohranjanja okus in hranilne snovi ter podaljšanje obstojnost živila. Obstaja veliko živil, za katere ga lahko uporabljate. Med najbolj priljubljenimi so: jabolka, slive, marelice, banane, hruške, grozdje, brusnice, fige, spravite pa lahko tudi jagode, paradižnik, ananas … Uporabljate ga lahko tudi za shranjevanje drugih plodov in zelišč, na primer peteršilja, bazilike, origana, lovorja ali gob, nekateri pa vam omogočajo tudi dehidracijo mesa. Da boste dobili najboljše rezultate, se pozanimajte, na kako velike kose oz. krhlje je potrebno narezati posamezna živila, kakšne debeline naj bodo ter kakšna sta priporočljiva temperatura in čas toplotne obdelave.

Kaj upoštevati pri nakupu?

Če se odločate za nakup dehidratorja, je treba upoštevati nekaj splošnih priporočil. Prva pomembna stvar, o kateri je dobro razmisliti, je velikost same naprave. Za shranjevanje in pripravo ozimnice in različnih živil se vam splača izbrat nekoliko večjo napravo, kjer boste imeli prostor za vse. Potem je pomembna tudi zmogljivost in pretok zraka. Ker so živila v slojih naložena ena nad drugim, bodo spodnja izpostavljena višji temperaturi kot zgornja, zato je pretok ključnega pomena. Smiselno je tudi, da izberete dodatne funkcije, npr. termostat, časovnik, možnost samodejne zaustavitve …