kuhalne plošče2 (3)

Varčno in okolju prijazno kuhanje

Kuhinja je prostor, kjer preživimo veliko časa, zato je pomembna izbira prave kuhalne plošče za pripravo kakovostnih jedi. Obstaja jih pet glavnih kategorij: električne, indukcijske, kombinirane, plinske in steklokeramične. Električne kuhalne plošče so še vedno priljubljene, saj omogočajo uporabo različnih vrst posod. Indukcijska velja za najbolj varčno, učinkovito in hitro med vsemi. Poleg tega je tudi enostavna za čiščenje, saj segreje samo posodo. Indukcija je primerna tudi za družine z majhnimi otroki, saj se ne segreje tako močno, da bi se lahko opekli. Njena slabost je predvsem v njihovi višji ceni ter odvisnosti od posode z magnetnim dnom.

hladilniki1 (1)

Praktičnost in svežina za vašo kuhinjo

Prostostoječi hladilnik ima to veliko prednost, da ga lahko postavite kamor koli želite. Ne potrebuje posebnega nameščanja in takoj ga lahko začnete uporabljati. Seveda pa zahteva nekoliko več prostora in zato postane osrednji del kuhinje. Z ustrezno estetsko zasnovo in izbiro pravega stila, lahko prostostoječi hladilnik na obroke postane zanimiv dodatek v prostoru. Poleg klasičnih belih barv so zdaj priljubljene tudi srebrna in črna barva. Če pa raziščete ponudbo, boste našli tudi pisane, barvaste, personalizirane in retro modele. Preučite različne vrste, njihove lastnosti in funkcije, ki jih ponujajo, ter izberite tistega, ki ustreza vašim potrebam in željam.

kuhalne plošče1 (3)

Hitra priprava, ekonomičnost in vsestranska uporaba

Plinske kuhalne plošče so nekoč veljale za najbolj priljubljene. Še danes so cenejše od indukcijskih modelov. Kuharski mojstri jih obožujejo, saj omogočajo hitro pripravo hrane in takojšnje ogrevanje. Jakost kuhanja je odvisna od nastavitve plamena. Plinske kuhalne plošče so močne in začnejo delovati takoj. Novejši modeli imajo vgrajena varovala, ki preprečujejo uhajanje plina, zato je skrbi za varnost manj. Še posebej so priročne v primeru izpada elektrike, saj lahko nadaljujete s kuhanjem. Čiščenje je enostavno, saj je mogoče odstraniti gorilnike in rešetke ter jih ločeno očistiti. Steklokeramično je malo težje očistiti, saj se pogosto nabere umazanija tako na posodi kot na njeni površini.

kuhalne plošče1.1v

Izbor glede na prisotnost zamrzovalnega dela

Prostostoječi hladilniki z zamrzovalnikom spodaj so najpogostejša izbira med uporabniki. Omogočajo enostaven dostop do prostora za shranjevanje živil v hladilnem delu. Zamrzovalnik je običajno opremljen z izvlečnimi predali. Prostostoječi hladilnik z zamrzovalnikom zgoraj je opremljen z ločenim zamrzovalnikom, ki se nahaja v zgornjem delu. Ti modeli so primerni za tiste, ki pogosto uporabljajo zamrzovalnik. Edina skrb je velikost zamrzovalnika, ki v tem primeru nekoliko manjši in ni ločen na več delov.

Enovratni modeli brez zamrzovalnika ponujajo veliko več prostora za hlajenje živil. Imajo tudi nižjo porabo energije in so idealna izbira za tiste, ki nimajo potrebe po zamrzovanju živil.

hladilniki2.2

Hitrost in energetska učinkovitost

Energetska poraba je odvisna od vrste kuhalne plošče. Indukcijske so najbolj energetsko varčne in učinkovite. Poleg tega so tudi zelo hitre, saj se indukcijska segreje do želene temperature kar trikrat hitreje kot električna. Delujejo tako, da magnetna tuljava  inducira električni tok v dno posode, ki se zaradi tega segreje, in takoj preneha delovati, ko ni posode na površini. Indukcijske kuhalne plošče imajo možnost povečanja ali zmanjšanja moči trenutno na želeno temperaturo, kar skrajšuje čas kuhanja in ima za posledico minimalno porabo električne energije. Porabijo približno 40% manj energije kot plinske. Tudi steklokeramične so dokaj energetsko varčne.

Ameriški modeli – prostornost in praktičnost

Ameriški prostostoječi hladilnik je priljubljen zaradi svoje prostornosti in praktičnosti. V mnogih ameriških kuhinjah so kuhinjski aparati veliki, in enako velja za prostostoječi hladilnik. Običajno imajo dvokrilna vrata, veliko prostora v hladilnem delu ter obsežen zamrzovalni prostor spodaj. Zaradi trenutnega trenda, da se oprema skriva za enotnimi frontami, so zelo praktični. Če imate dovolj prostora, bi bilo vredno razmisliti o tem modelu. Pogosto je ljudem bolj žal, če izberejo premajhen model, kot pa če imajo prevelik model. Velikost in prostornina hladilnika sta odvisni od števila članov v družini ter vaših želja. Priporočena minimalna velikost  za največ 2 osebi je med 200 in 400 litri. Če ga bodo uporabljale 3 ali 4 osebe, se priporočena minimalna velikost poveča na med 520 in 600 litri.

hladilniki (1)

Osnovne in dodatne funkcije

Skoraj v vsakem modelu kuhalne plošče je možno nastaviti čas kuhanja, kar omogoča samodejni izklop in opozorilo po izteku časa. To je zelo priročna funkcija, saj vam omogoča natančno kontroliranje, tudi če se sami ne morete neprestano ukvarjati s kuho. Skoraj vsi novejši modeli imajo funkcijo ključavnice, ki preprečuje otrokom, da bi jo vklopili ali spreminjali nastavitve. Ta funkcija se običajno aktivira z dolgim pritiskom na določen gumb ali z kombinacijo več gumbov, kar zagotavlja varnost in preprečuje nesreče. V primeru, da nanjo dolgo časa ne postavite posode, se sama izklopi.

Energijski razred in pomembnost varčnosti

V Sloveniji, po uvedbi nove energijske nalepke, prostostoječi hladilnik na obroke razvrščamo v energijske razrede od A do G. Med najbolj varčne spada razred A, sledita mu razred B in C. Kljub temu je razred A na trgu še vedno manj razširjen, saj se proizvajalci še prilagajajo novim zahtevam nalepk. Modeli v višjih energijskih razredih ne zagotavljajo samo varčnosti in manjše porabe energije, ampak zmanjšanje prispeva k varovanju in ohranjanju naravnih virov. Energijski razred je izjemno pomemben, saj ti delujejo neprekinjeno 24 ur na dan, vse dni v letu, kar se pozna tudi na dolgoročnih stroških in proračunu.