dokolenke2

Do toplih nog tudi v hladni zimi

Z vse nižjimi temperaturami in vse krajšimi dnevi nam narava daje vedeti, da se približuje hladna jesen, ki ji bo sledila še hladnejša zima. Številni med nami imamo kar nekaj težav z ohranjanjem toplih nog v teh časih, zato si pomagamo s toplejšimi oblačili in obuvali.

kompresijske nogavice3

Da bi naše telo lažje zadrževalo toploto med sproščenim posedanjem v udobnem naslonjaču ali med sprehodom skozi mesto, je najbolje zaščititi oz. dodatno ogreti stopala in gležnje. Najboljši način za to so tople in udobne dokolenke, ki si jih lahko ogledate na tej povezavi: https://www.nogavice.net/kategorija-izdelka/zenske/dokolenke/.

Če pa imate težave s preslabo prekrvavitvijo v nogah zaradi dolgotrajnega sedenja v službi ali med vožnjo, bodo kompresijske nogavice prava rešitev za vas. Gre namreč za najboljši pripomoček za vsakogar, ki se spopada s težkimi in utrujenimi nogami. Ravno tako pa so primerne za vse, ki se spopadajo s krčnimi žilami.

dokolenke2

Tople dokolenke za dodatno zaščito pred mrazom

Kljub temu, da se večinoma prodajajo takšne, ki so najpogosteje izdelane iz umetnih materialov, pa so vseeno med uporabniki in uporabnicami zaželene tople bombažne dokolenke. Ne le, da bodo zimski večeri doma veliko bolj prijetni zaradi dodatne toplote, temveč bodo z njimi vaše noge ostale prijetno tople in udobne tudi med hladnim večernim sprehodom.

Poleg bombažnih so vam zdaj na voljo tudi posebne dokolenke, narejene iz bambusa. Bambusne dokolenke veljajo za izredno mehke, tako da po udobju čisto nič ne zaostajajo za bombažnimi. Imajo tudi izredne antibakterijske lastnosti. Poleg tega pa z nakupom poskrbite tudi za trajnostni vidik, s tem pa poskrbite za manjše obremenjevanje okolja.

Mehkoba in udobje po zaslugi naravnih materialov

Izdelane so iz bambusove preje, ki prevladuje, medtem ko sta ji v manjšem deležu dodana še poliamid in elastan. Zaradi takšne strukture so bambusne dokolenke izredno prožne, hkrati pa ne omejujejo pretoka krvi. Na zgornjem robu namreč ni prisotne elastike, v predelu prstov pa ni šivov, tako da je poskrbljeno za največ udobja.

Zelo prijetne in vizualno privlačne so tudi bombažne vzorčaste dokolenke s pentljo v sivi barvi. Vsebujejo visok odstotek bombaža, kateremu so dodana umetna vlakna iz poliamida in elastana. So izredno mehke in zračne, imajo rahlo razširjen prožen zgornji rob, ki zagotavlja prijeten občutek med gibanjem ali mirovanjem. Za poseben učinek poskrbi satenasti trak, ki ga lahko zavežete v pentljo.

Vse tiste, ki nimajo težav z mrzlimi spodnjimi okončinami pozimi in ne potrebujejo dodatne zaščite, bodo nedvomno razveselile čipkaste dokolenke iz 90 odstotkov poliamida in 10 odstotkov elastana. Imajo širok in prožen zgornji rob, ki poskrbi za ravno pravšnjo oporo, ne da bi pri tem preveč utesnjeval noge pod kolenom. Za dodatno udobje in boljšo obstojnost pa poskrbi gosteje pleten del v predelu prstov.

dokolenke1

Kompresijske nogavice so lahko preventivne ali medicinske

Zelo dobro se obnesejo za različne namene in pomagajo pri različnih težavah v povezavi s slabo prekrvavitvijo nog. Zelo primerne pa so tudi kot preventivni ukrep. Poznamo namreč preventivne kompresijske nogavice, ki so zasnovane prav z namenom, da bi olajšale različne težave ter pomagale k boljšemu občutku v nogah.

Priporočajo se vsem, ki veliko časa preživijo na nogah in se zato srečujejo z različnimi težavami. Zanje se pogosto odločijo tudi nekateri športniki, ki se ukvarjajo s športno aktivnostjo visoke intenzitete. Pomagajo lahko pri lajšanju občutka utrujenosti, spodbujajo pretok krvi v nogah, povečajo vzdržljivost, obenem pa ob rednem nošenju tudi zmanjšujejo otekline.

kompresijske nogavice1

Njihova zasnova in različne stopnje

Vse kompresijske nogavice so zasnovane tako, da od zunaj pritiskajo na površino, torej na gleženj oziroma golen. S pritiskom od zunaj se poviša notranji pritisk v venah, s tem pa se pospeši tudi potiskanje krvi iz nog nazaj proti srcu. Bistvo kompresijske nogavice je torej, da močno izboljša pretok krvi v srce. Tako manj krvi zastaja v venah, obenem pa se izboljša splošna cirkulacija krvi.

O tem, ali so določene kompresijske nogavice medicinske ali preventivne, odloča stopnja kompresije. Nižja stopnja za preventivni program izdelkov je nekje v razponu med 10 in 17 mmHG, medtem ko so medicinski pripomočki v razponu med 15 in 32 mmHG, torej je njihov pritisk na površino telesa višji. Če se odločate za nakup, pa morate vedeti, da bo kompresija sčasoma oslabela v smeri od spodaj navzgor. Pritisk v gležnju je namreč višji kot pritisk v zgornjem delu noge, zato boste razliko najprej opazili v spodnjem delu, torej v gležnju.

kompresijske nogavice (1)

Preprečujejo in lajšajo težave s krčnimi žilami

Medicinske kompresijske nogavice so izdelane v skladu z zahtevami kompresijske terapije in se uporabljajo za zdravljenje krčnih žil, pa tudi za preprečevanje njihovega nastanka. Po zaslugi svoje edinstvene zasnove lahko preprečijo morebitne nadaljnje zaplete v povezavi s krčnimi žilami, učinkovite pa so tudi pri lajšanju bolečin.

Uporabljate jih lahko kot dodatni pripomoček k že uveljavljeni terapiji, če jo že imate predpisano, saj zelo dobro podpirajo zdravljenje. Ne glede na to, ali potrebujete kompresijske nogavice za preprečitev ali za odpravo že nastalih težav, so odličen pripomoček, saj zagotavljajo boljši občutek v nogah, več udobja med hojo ali mirovanjem ter na splošno vplivajo na boljše zdravje.