konvecijska pečica2

Kaj je konvekcijska pečica?

Živimo v času, kjer se vse odvija zelo hitro, zato tudi priprava hrane poteka s svetlobno hitrostjo, kar pomeni, da zaužijemo vedno manj zdravih jedi. Je možno iz nje izvabiti hiter in hkrati zdrav obrok? Absolutno. Še preden si odgovorimo na vprašanje kaj je konvekcijska pečica, je treba vedeti kaj je konvekcija. Prenos toplote s premikom tekočin in plinov imenujemo tako. Namizna konvekcijska pečica je kuhinjska pomočnica, v kateri ventilator konstantno razpihava vroč zrak v notranjosti in s tem omogoči enakomerno pečenje, kuhanje in obarvanje vsebine zaradi temperature, ki je povsod enaka. Hrani ni treba dodati maščobe, zato so manj kalorične, vitamini in minerali se v njih ohranijo pa še čas priprave se bistveno zmanjša. Ker celoten potek priprave poteka pri nižji temperaturi, je tudi energetsko učinkovitejša.

konvekcijska pečica3

So boljše od navadnih?

Odgovor na to vprašanje je pritrdilen, vendar je potrebno opustiti kar nekaj navad, ki smo jih pridobili z uporabo starejše izvedbe. Kaj je konvekcijska pečica in kakšne novosti z njo uvedemo v svojo prehrano, vam na kratko predstavimo v naslednjih stavkih. Vse jedi so pripravljene hitreje, govorimo o petini oziroma četrtini manj porabljenega časa. Potrebno bo posvojiti le kakšen nov recept, ki je napisan posebej za takšno napravo, saj se celoten proces dogaja brez uporabe olja, ki smo ga bili prej navajeni pri navadnih pečicah. Priročnik za uporabo, ki je priložen ob nakupu, nam bo prihranil kakšno ponesrečeno peko, saj se je treba navaditi, da se vse dogaja na 25° nižji temperaturi.

velika konvekcijska pečica

Namizna konvekcijska pečica ni le modni dodatek

Njena prednost je, da ni vezana na točno določeno mesto, saj jo lahko premaknemo kjerkoli je na voljo elektrika, zato si lahko tudi na dopustu privoščimo zdrave jedi, nekatere komore omogočajo celo namestitev ražnja s pogonom za redno obračanje. Dobrote, ki smo jih prej pekli v dveh pladnjih in jih menjali na rešetkah, je to delo sedaj odveč, saj bo vsa vsebina enakomerno kuhana oziroma zapečena, samo ne smemo prenatrpati naprave, ker potem zrak ne bo mogel krožiti. Učinkovita je le, če zrak nemoteno kroži okoli hrane, zato naj bodo pekači in posode nizke. Ker je tako funkcionalna, je postala priljubljena v vseh domovih in zamenjala mikrovalovno pečico, saj se v njej sestava živil poslabša in še nezdrava postanejo.

konvekcijska pečica

Kdaj ja in kdaj ne uporabimo nastavitev konvekcije?

Živila, kot sta meso in zelenjava, bodo ohranila sočno notranjost in hrustljavo kožo. Ker toplota topi maščobo in ustvarja paro, se bodo rogljički in ostala peciva lepše dvignili, piškoti pa bodo lepo zapečeni. Vse, kar pokrijemo s pokrovi ali pečemo zavito v foliji bo ostalo sočno, ampak hitreje kuhano. Tudi za dehidriranje hrane je odlična. Tort, souffle-je in raznih krem ni priporočljivo peči v tej, saj končni izdelek ni takšen, kot bi želeli. Nekateri tudi kruh rajši pečejo v klasični, saj naj bi se notranjost izsušila. Če pa naredimo povzetek vseh dobrih lastnosti, ki jih ima in se vprašamo, kaj je konvekcijska pečica prinesla v sodobni svet, lahko rečemo, da veliko zdravih prehranjevalnih navad in več časa, ki ga porabimo za druge stvari.

konvekcijska pečica2

Kupiti ali ne kupiti?

Enoznačnega odgovora ni, saj je vse odvisno predvsem od potreb v vašem gospodinjstvu. Vprašati se morate, kako pogosto vam bo prišla prav glede na prehranjevalne navade. Nove tehnologije omogočajo, da slastne jedi pripravimo v krajšem času, poleg tega pa ohranimo veliko hranilnih snovi. Če na to dodamo še cenovno dostopnost in praktično zasnovo, imamo lahko hitro veliko razlogov za nakup. Moramo se zavedati, da na vašem pultu verjetno ne bo nikoli povsem nadomestila štedilnika in klasične. Lahko pa pri določenih jedeh zablesti v polnem sijaju in postane nepogrešljiv del vašega kuhinjskega asortimaja. Kaj je konvekcijska pečica in ali je to pametna naložba? Presodite sami. Pa dober tek vam želimo.