carbs

Kaj jesti namesto ogljikovih hidratov?

Ko nastopi pomlad začnemo razmišljati, da bi dieta z malo ogljikovimi hidrati lahko pripomogla, da postanemo bolj fit in brez sramu oblečemo modne kose, ki pokažejo več kože. Se jim je potrebno popolnoma odreči, če se želimo dobro počutiti v svojem telesu? To ne drži, jih je pa vsekakor treba omejiti, v primeru da smo premalo fizično aktivni. Zavzamejo naj le četrtino krožnika, drugi četrtina naj pripada beljakovinskim živilom, polovica naj bo rezervirana za zelenjavo.

Zmagovalci bomo, ko nam bo jasno, koliko energije porabi naše telo. Neporabljen del se bo shranil v obliki maščobnih zalog za kasneje. Ogromno že naredimo, ko izberemo tiste zdrave sestavine, ki vsebujejo  vlaknine in nas tudi za dlje časa nasitijo. Krof bi nam čez pol ure, ko se sladkor v celoti absorbira v naš sistem poslal “signal lakote” v naše možgane in mi bi zopet odpirali hladilnik ali predal, kjer shranjujemo predelane OH. Če bo prehrana uravnotežena in bomo poskrbeli za dovolj gibanja in telesne vadbe, si ne bomo rabili postavljati vprašanja kaj jesti namesto ogljikovih hidratov.

lchf diet

LCHF dieta z malo ogljikovimi hidrati

Že ime LCHF (Low Carb, High Fat) nam pove, da pri takšnem načinu prehranjevanja prevladujejo maščobe in beljakovine, če pa vas zanima kaj jesti namesto ogljikovih hidratov, velja omeniti, da je zelo nizka vrednost teh in bo mogoče prav ta prehrana prava za vaše potrebe. Tukaj telo začne koristiti maščobe kot primarni vir energije, proces pa imenujemo ketoza. Takšno spremembo življenjskega sloga lahko ohranimo za vedno, saj obroki, ki so sestavljeni po takšnih smernicah koristijo zdravju in preprečujejo možnost za nastanek določenih bolezni.

Zaužite beljakovine kot so meso, ribe in jajca ter zelenjava in jagodičevje v kombinaciji z virom zdravih maščob bodo zavirale željo po sladkem, škrobnih živilih in odgovor kaj jesti namesto ogljikovih hidratov, se bo skrival v obrokih pripravljenih po tem dietnem režimu. Z vztrajnostjo se izgubljeni odvečni kilogrami ne bodo več vrnili.

lchf jedilnik

Z jajci v bolj proti kilogramom

Ker imajo bogato hranilno vrednost je priporočljivo, da se na našem jedilniku pojavijo večkrat. Vsebujejo veliko beljakovin, zdravih maščob, dlje časa smo siti pa še malo kalorij imajo. Ker vsebujejo nižji nivo hormona grelina, ki je odgovorne za spodbujanje lakote je pravilna izbira, da se jih poslužimo za zajtrk. Beljakovine v jajcu pomagajo ohraniti oz. pridobiti mišično maso in zato pripomorejo k hujšanju, skozi ohranjanje mišične mase.

Pri jajčni dieti posameznik uživa trdo kuhana, in ker so v takšni obliki težje prebavljiva, se za ta proces porabi več kalorij, mi pa bomo dlje časa siti, saj na nek način zavirajo apetit, ker so tako zelo bogata z makro in mikrohranili. Pazljivost v takšni obliki pomaga izgubiti večjo količino kilogramov, še vedno  lahko vsaj enkrat na teden uporabite tovrsten jedilnik, ostale dni pa jeste normalno oziroma se trdo kuhanih jajc poslužite kadar ne veste kaj jesti namesto ogljikovih hidratov.

low carb diet

Losos tudi kot hrana za hujšanje

Je ena izmed najbolj zdravih rib, ker ne je svoje vrste, ampak rastline, zato tudi ne vsebuje živega srebra. Pri nakupu pazimo, da ni gojen, saj mu to zmanjša vsebnost omega-3 maščobnih kislin, zaradi prehrane na takšnih “farmah”. Če ga umestimo v prehrano vsaj enkrat na teden lahko preprečimo številna vnetja, kap, visok krvni tlak, depresijo, diabetes in še bi lahko naštevali. V kombinaciji z najrazličnejšo zelenjavo bo imel pozitiven vpliv na celoten organizem.

Ko po spletu iščemo kaj jesti namesto ogljikovih hidratov, je ta riba odlična odločitev, ker ima nizek glikemični indeks, kar pomeni, da ne povzroča hitrih sprememb koncentracije glukoze v krvi, ki pripomorejo k potrebi po dodatnih prigrizkih. Več ko bomo aktivni, več energije bomo potrebovali, zato nas ob takšnem načinu življenja  in uravnovešeni prehrani ni treba skrbeti, da bomo pred skokom v morje potrebovali večjo konfekcijsko številko.

losos