energijska nalepka3

Kako izbrati varčen energijski razred hladilnika?

Pred nakupom gospodinjskega aparata je večina ljudi običajno najbolj osredotočena na ceno. Na drugem mestu je blagovna znamka in sama kakovost in dimenzije aparata. Zelo malo je tistih, ki se že pred nakupom pozanimajo glede energetske učinkovitosti, ki jo bo imel nov hladilnik, pralni stroj ali štedilnik, vendar velja tudi temu posvetiti nekaj pozornosti.

Ko gre za energijski razred hladilnika in ostalih podobnih aparatov, je pomembno opozoriti potrošnike, da so od marca 2021 v Evropski uniji začele veljati spremembe na tem področju. Oznake na nalepkah so namreč pri nekaterih gospodinjskih aparatih spremenjene. Na kaj morate torej biti pozorni pred nakupom novega gospodinjskega aparata?

energijski razred3

Poenostavljen sistem označevanja na nalepkah

Uveljavljene spremembe so odraz pritožb potrošnikov, ki so se predvsem pritoževali nad podrazredi posameznih kategorij, ki so jih označevali plusi. Po prejšnjem sistemu so bili tako posamezni podrazredi označeni s plusi, po novem pa so na nalepkah samo še črkovne oznake od A do G, ki tako določajo zgolj osnovno kategorijo izbranega aparata.

Namen plusov je bil dodatno segmentirati predvsem kategorijo A in posebej poudariti stopnjo učinkovitosti aparatov z oznako A, saj jih je veliko v preteklosti spadalo pod kategorijo A, aparatov, ki bi bili označeni z drugimi oznakami, pa skoraj ni bilo. Ker pa je bilo na trgu veliko aparatov z oznako A+++, je to med potrošniki povzročilo precej zmede, saj so težko primerjali posamezne aparate med sabo.

poraba energije.1

Ni možno primerjati starih in novih oznak

Zaradi povsem spremenjenega načina označevanja realna primerjava aparatov s prejšnjimi in tistimi z novimi nalepkami ni možna. To v praksi pomeni, da lahko aparat, ki je po prejšnjem sistemu spadal v energijski razred z oznako A++, zdaj morda sodi v novo, nižjo kategorijo, ki jo označuje nalepka z oznako B ali C, lahko pa se zgodi tudi, da ima oznako D.

Razlog za to je tudi ta, ker so nove oznake posledica spremenjenega načina merjenja porabe energije, kar bistveno vpliva na kategorizacijo. Sicer velja, da je za hladilne naprave  še vedno energetska poraba označena na letni ravni, tako kot je bila do uveljavljenih sprememb. Pri nekaterih drugih napravah pa se poraba spreminja. To še posebej velja za pralne, pralno-sušilne in tudi pomivalne stroje.

strošek in poraba energije32

Novo označevanje je posledica novega načina merjenja porabe

Za pralne stroje zdaj velja, da se poraba elektrike meri pri stotih ciklih ali pa se poraba vode in energije meri pri nastavljenem programu Eco, ki pa ga je možno nastaviti na različne temperature, torej pri 40, 45 ali 60 stopinjah Celzija, torej je variabilna. Pred uveljavljenimi spremembami pa sta se obe porabi merili pri samodejnih programih.

Z novimi oznakami za energijski razred so torej zdaj opremljene tudi hladilne in zamrzovalne naprave. Pri teh je po novem dodana posebna kategorija, ki označuje glasnost delovanja. Dodana pa sta še dva piktograma, eden označuje predel za hlajenje in zamrzovanje, drugi pa vinske steklenice. Novosti pri označevanju so začele veljati tudi pri pralnih, pralno-sušilnih in pomivalnih strojih. A ne le gospodinjski aparati, enakih sprememb pri označevanju so bili deležni tudi računalniški in televizijski zasloni ter svetila.

energijski razred

Novo označevanje je prilagojeno sodobnemu potrošniku

Novost pri nalepkah pa je tudi QR koda, ki jo lahko preprosto skenirate s svojim pametnim telefonom in hitro pridobite dodatne informacije o aparatu, ki vas zanima. To omogoča posebno spletno orodje Belt, ki ga je razvila zveza potrošnikov, kjer lahko preverite, v kateri energijski razred spada aparat, ki ga želite kupiti, in koliko elektrike bo porabil.

Zadeva deluje zelo preprosto. Vse kar morate storiti, je zgolj, da vnesete podatke, kliknete na izračun, spletno orodje pa bo na podlagi oznake na nalepki samodejno izračunalo porabo aparata. Dobili boste izračun letne porabe, izražene v evrih, pa tudi predvideno količino ogljikovega dioksida, ki se bo sprostila med uporabo, in še druge informacije, kot je na primer število dreves, ki bi jih bilo treba posaditi, če bi hoteli izničiti vpliv na okolje.
poraba energije1