bela tehnika

Kupiti novo ali rabljeno belo tehniko?

Se vam je pravkar pokvaril pralni stroj in nameravate kupiti novega? Ob okvari kateregakoli aparata se vedno znajdemo v hudi dilemi, saj gre vendarle za napravo, ki jo je v današnjem času nujno imeti, po drugi strani pa je nakup novega aparata hudo finančno breme. Če ne želite plačati visokega zneska za nakup novega pralnega stroja, štedilnika ali hladilnika, bo morda za vas prava rešitev rabljena bela tehnika, ki vas lahko finančno precej razbremeni, a seveda morate biti pri takšnem nakupu tudi previdni.

Kaj je torej bolje • nakup nove ali rabljene naprave? Kar nekaj je razlogov za izbiro ene ali druge možnosti, predvsem pa je od vas samih odvisno, kaj vam je bolj pomembno. Vsekakor imata obe možnosti svoje prednosti in pomanjkljivosti. Ne glede na to, za katero se boste odločili, vam lahko ponudimo nekaj nasvetov, ki bi jih veljalo upoštevati pri nakupu.

bela tehnika44

Na kaj morate paziti pri nakupu nove naprave

Vsi občasno na dom dobimo nekaj katalogov in letakov, ki oglašujejo popuste pri nakupu gospodinjskih aparatov in podobnih naprav. Če ste dovolj pozorni, boste ugotovili, da je nekatera bela tehnika pravzaprav vedno v akciji. Vedno so na voljo kakšne razprodaje in akcije, a na splošno velja, da vsaj pri nekaterih vrstah aparatov cena pravzaprav ostaja enaka.

Zato ne čakajte na sezonske razprodaje in akcije, ampak kupite nov štedilnik, če ste se tako odločili. In nikoli ni dobro čakati, da se gospodinjski aparat pokvari, preden se odločite za nakup novega. Bolje ga je že prej zamenjati, če je že minilo več let od prvotnega nakupa in je že dotrajan.

bela tehnika1

Bela tehnika po nižji ceni

Morda to pri nas v Sloveniji res ni utečena praksa, a vseeno se da tudi izpogajati za ugodnejšo ceno, če to znate storiti na pravi način. Pri tem je bolj smiselno, če izberete nekaj proizvajalcev, morda tri ali štiri, ki imajo v svoji ponudbi enak oziroma podoben aparat, a cene so različne. Lahko jim pošljete elektronsko pošto, v kateri jim pošljete cene ostalih, ugodnejših ponudnikov, ter jih prosite, če lahko izbrani aparat ponudijo po nižji ceni.

Lahko jih tudi vprašate, če bi bili pripravljeni odpeljati stari aparat. Ravno tako pa se ne pozabite pozanimati še glede dostave in montaže. Izplača se vam prositi, če vam lahko oboje vključijo v ceno. Nekateri spletni ponudniki imajo dostavo morda že vključeno, pri nekaterih boste za dostavo morali doplačati, vendar večina nima vključene montaže, zato se vsekakor pozanimajte tudi glede tega.

bela tehnika22

Nakup prek spleta: da ali ne?

Večinoma je bela tehnika, ki je na voljo v fizičnih prodajalnah, dražja od tiste, ki se prodaja na spletu. Vseeno pa morate sami preveriti. To storite tako, da prek spleta poiščete točno določen model in se nato odpravite v prodajalno, kjer prodajajo isti model. Običajno je model v prodajalni dražji od tistega na spletu.

Slabost prodajaln je tudi, da so pogosto prodajalci dovolj prepričljivi in stranko lahko prepričajo, da kupi dražji aparat, ki ni nujno kakovostnejši od enakovrednega, a cenejšega aparata. Sicer pa je zelo priporočljivo, da si pred nakupom na spletu ogledate ponudbo v prodajalni. V prodajalni si namreč lahko vzamete čas in si izbrani aparat dobro ogledate in izmerite. Pogosto se namreč dogaja, da navedene mere aparatov na spletu rahlo odstopajo od realnih, zato jih je vedno priporočljivo preveriti na samem mestu.

bela tehnika2

Rabljena bela tehnika je lahko enakovredna novi

Če se odločite za nakup rabljenega gospodinjskega aparata, morate paziti, kje ga kupujete. Najbolj varen je nakup v posebnih prodajalnah, ki so specializirane za prodajo aparatov iz druge roke. Pri takšnih prodajalnah je namreč velika verjetnost, da vse prejete aparate podrobno pregledajo, ustrezno testirajo in po potrebi tudi popravijo.

Na spletu lahko najdete nekaj ponudnikov, ki so specializirani za prodajo izdelkov iz druge roke, pogosto pa lahko v njihovi ponudbi najdete ugodne aparate z lepotnimi napakami, ki pa ne vplivajo na njihovo kakovost.