ograja za zelenjavni vrtz2

Kako najboljše ograditi zelenjavni vrt poceni?

Koronavirus in zdaj pa še visoke cene hrane vse bolj nakazujejo trend vračanja nazaj k naravi in samooskrbnosti. Vse pogosteje lahko v mestih opazujemo bujne balkone, posajene s cvetličnimi, zeliščnimi in zelenjavnimi sadikami, vrtovi ob hišah pa so že od nekdaj zlati standard slovenskih domov. Pogled na sveže zasajeno zelenjavno gredo ali prve poganjke je čudovit, vse do trenutka, ko tega ne opazijo tudi divje živali. Če živite v bližini gozdov ali travnikov, je vprašanje, kako ograditi zelenjavni vrt, popolnoma na mestu in bi moralo biti eno izmed prvih del, še preden v zemljo vtaknete prve sadike. Kako ograditi vrt in ga zaščititi pred nepridipravi, preberite v nadaljevanju.

ograja za zelenjavni vrt2

Zakaj zaščititi pridelek?

V obdelavo domače grede gre veliko časa in truda. Od obdelovanja zemlje, sajenja, gojenja, okopavanja in zalivanja. Ni večjega zadovoljstva, ko se plod vašega dela pokaže v sočnem sadežu, če vam ga prej ne pojedo ali napadejo škodljivci. Če imate grede v bližini narave, je vprašanje kako ograditi vrt, eno najbolj ključnih, saj je takšna ali drugačna bairera nujno potrebna. Ne samo, da okolica hiše izgleda lepše, če je zelenjavna greda fizično ločena od ostalega rastja na dvorišču, fizična ovira tudi preprečuje vstop nepovabljenih gostom, še posebej srnjakom, srnam in zajcem, ki jim vaša zelenjavna greda predstavlja restavracijo s petimi zvezdicami. Za zaščito vašega pridelka lahko uporabite različne načine – od klasične žičnate mreže ali lesenih panelov do nekoliko bolj domiselne izvedbe z zazidavo z zazelenitvijo.

ograje za zelenjavni vrt10

Kako ograditi zelenjavni vrt in ga zaščititi pred vsiljivci?

Pri vprašanju kako ograditi vrt, je prva pomembna stvar ta, da mora biti bariera dovolj visoka in trdna, da je živali ne morejo preskočiti ali poškodovati. Najbolj idealna višina je 2 m, po potrebi tudi več. Prepreka mora biti postavljena okrog in okrog, brez prekinitev. Pri žičnati ali leseni izvedbi večjih težav ni, jo le postavite in po potrebi vzdržujete. Živa meja ni najbolj priporočljiva, saj potrebuje nekaj časa, da začne služiti svojemu namenu, prav tako pa se lahko manjše živali izmuznejo skoznjo. Ena rešitev je, da jo dopolnite z električnim pastirjem. Za tiste, ki poleg najboljše izvedbe prisegate tudi na naraven videz, pa lahko izdelate bariero iz kamna v kraškem stilu ali pa klasično žičnato ali betonsko zazidavo prekrijete z bršljanom, ki bo sčasoma ustvaril videz naravne in zelene stene.

majhne ograje za zelenjavni vrt3

Kaj pa pri velikih površinah?

Pri manjših površinah postavitev fizične bariere ni tako velik strošek. Pri velikih površinah pa je postavitev lahko precejšen finančni zalogaj, včasih je morda tudi nekoliko nesmiselno obdajati celotno obdelovalno površino. Torej, kako ograditi vrt z najboljšo učinkovitostjo in namanj stroškov? Za začetek lahko zaščitite le tiste dele in grede, kjer vam lahko divjad in druge živali povzročijo največ škode. Debla sadnih dreves pred objedanjem obdajte z zaščitnimi mrežami, nižji pridelek pa poleg že omenjenih barier zaščitite z žičnimi košarami ali kletkami, ki se pritrdijo v tla, manjšimi električnimi pastirji, uporabite pa lahko tudi različne naravne načine za odganjanje divjih živali.

zelenjavni vrt

Drugi načini za preganjanje divjih živali

Tisti, ki že imate opravka z divjimi živalmi, verjetno že veste, da največ škode na pridelku naredijo srne. Ker so po drugi strani izjemno plahe živali, je eden najbolj učinkovitih načinov za njihovo odganjanje vonj po človeku, kar je enostavno doseči s človeškimi lasmi. Naslednjič, ko boste obiskali frizerja, vzemite nekaj odrezanih las ter jih spravite v mrežasto vrečico in obesite na vogale vaše grede, ki jo želite zaščititi. Učinkovita rešitev so tudi zvočni in svetlobni signali ali pripomočki za plašenje živali, ki jih kupite v trgovini. Odgovor, kako ograditi vrt pred večjimi živalmi, pa je tudi električni pastir, svoje delo pa bo najbolj učinkovito opravil tudi pes, ki bo z laježem pregnal nepovabljene goste.

ograja za zelenjavni vrt