poraba električne energije

Kako izračunati porabo električne energije?

Radio, televizija, bojler, mikrovalovne pečice, električni kuhalniki, računalniki, grelni radiatorji in vsa druga elektronika, so veliki odjemalci električne moči, katerih številka, se glede na porabo, pokaže v začetku vsakega meseca na računu. Vas ta številka kdaj preseneti? Bodite pripravljeni na račun, še preden pride, tako, da uporabite izračun električne porabe.

Danes je že skoraj vsak dodatek luksuz, in ko rečemo luksuz, imamo v mislih večjo porabo elektrike. Zaradi teh naprav, ki so odvisne od omenjene energije, se lahko na mesec nabere kar veliko število, sploh, če so naprave starejše. Kako torej biti pripravljeni in v koraku s porabo?

Podatki za izračun električne porabe

poraba električne energije

Poraba elektrike je količina, ki jo določena naprava z nazivno močjo, porabi v določenem času. Za to, da izvemo, koliko smo, oz. jo je porabila, potrebujemo podatke, kot so:

 • nazivna moč naprave in
 • pa trajanje oz. čas uporabe te naprave (dan, mesec ali leto).

Kako izračunati porabo električne energije? Za to boste potrebovali porabo v kilovatnih urah (kWh) + ceno moči v € na kWh. Ali moč aparata v vatih + čas delovanja.

Npr.:

klimatska naprava, ki ima nazivno moč 2,5 kW v 4 urah svojega delovanja, porabi: 2,5 kW * 4 h= 10 kWh

LED sijalka ima nazivno moč 10 W in v 1000 urah delovanja, porabi:

10 W * 1000 h= 10.000 Wh pretvorjeno v kWh: (10 W * 1.000 h)/1.000 kWh = 10 kWh

Različne naprave in njihova poraba

Če pogledamo v povprečju, porabijo različne naprave drugačno število vatov. To boste najboljše videli kar na samem aparatu, ki vsebuje nalepko z lastnostmi, koliko znaša njegova uporaba.

Če vzamemo primer na leto:

 • pralni stroj v povprečju porabi na leto od 160 do 350 kWh,
 • hladilnik od 140 kWh do 680 kWh,
 • sušilni stroj od 120 kWh do 250 kWh,
 • klimatska naprava z 1kW porabi npr. za 300 ur hlajenja v povprečju 300 kWh,
 • zamrzovalna skrinja od 190 kWh do 610 kWh.

To so le nekatere naprave, ki so največkrat v uporabi, v nekem povprečnem gospodinjstvu. Seveda pa so tukaj še druge, ki pa jih, če bi želeli izvedeti porabo, lahko izmerite po enostavni formuli:

Moč naprave v V ali kW * število ur = poraba v kilovatnih urah (kWh)

Kako izračunati porabo električne energije in končna cena porabe

poraba električne energije

Ko dobite domov ali po elektronski pošti račun, je le-ta sestavljen iz 5 delov, ki so tudi postavke:

 • Cena: odvisna od izbranega dobavitelja in tarifni sistem merjenja, v €/kWh za VT, MT ali ET;
 • omrežnina za prenos in distribucijo el.: obračunska moč + količina VT + MT (ali ET);
 • prispevek za učinkovito rabo energije (URE): enako za vse, okvirno 0,0008 € + DDV;
 • trošarina: prav tako enaka za vse odjemalce, v povprečju 0,00153 € + DDV.

Za vas je pomembna le cena vašega distributerja, in to je cena moči, ki je na računu takoj prva postavka. Če imate dvojno tarifo, torej veliki in mali tok (VT + MT), je končna cena seštevek obeh skupaj, če pa imate samo enotarifni tok, pa je to le ena postavka in sicer ET.

Zakaj in kako izračunati porabo električne energije?

Izračun porabe za posamezne naprave v vašem gospodinjstvu vam bo pomagal razumeti, kolikšen strošek zajema določen aparat; kako boste lahko zmanjšali mesečne ali letne stroške; kako privarčevati s prehodom na energetsko učinkovitejše el. naprave, razumeti in videti, kako je zasnovan račun za elektriko in, ali se vam izplača zamenjati dobavitelja energenta.

Tako, ob prebiranju zgornjih vrstic, ste sedaj izvedeli, kako izračunati porabo električne energije, v primeru, če bi želeli optimizirati svoj dom ter zmanjšati porabo, se poskusite najprej lotiti požrešnih naprav in jih zamenjate za energetsko novejše razrede ali pa jih, če je le mogoče, uporabljate nekoliko manj. Zagotavljamo vam, da se bo mesečen izračun zmanjšal in tako boste brez večjega truda znižali svoje stroške. To pa je vin-vin situacija.