jurčki

Preverite, kdaj rastejo jurčki?

Jurčki ali jesenski gobani veljajo za izredno priljubljeno in dragoceno gobo, ki po gozdu oddaja svoj čudoviti vonj. Sama po sebi ima zdravilne učinke, ki so dobri za vaš organizem, saj vsebuje veliko vitamina B3, selena in ostale vitamine. Ti pomagajo pri razstrupljanju, preprečevanju razvoja raznih alergij, zdravljenju srčno-žilnih bolezni, dobri aktivnosti imunskega sistema in podobno. Priljubljen je v pripravi številnih jedi, med njimi v okusnih omakah, omletah, dišeči juhi ali kot posušen oz. vložen dodatek.

Če ste strasten ali ljubiteljski gobar, zagotovo veste, kdaj gobe najbolj rastejo in kdaj se podati v gozd, na lov za dišečimi lepoticami. V primeru, če tega še ne veste, in bi se radi podučili, pa nič hudega, saj z velikim zanimanjem tudi znanje kaj hitro pride.

Sezona za rast in kdaj rastejo jurčki?

jurčki

Tako kot vsaka rastlina, imajo tudi različne gobe vsaka svojo časovnico za rast. Seveda so tukaj pomembni tudi dobri pogoji, ki morajo biti izpolnjeni, da je njena rast bujna in kakovostna. Lahko se tudi kdaj zgodi, da kakšno leto zaradi neprimernih pogojev ne pokukajo na plano. Vendar, pa je najboljši čas oz. sezona zanje od zgodnje pomladi pa vse tja do pozne sončne jeseni.

Informacija, kdaj rastejo jurčki, je pogosto različna glede na vir. Mi vam odgovorimo, da je najbolje iti na sprehod skozi mešan listnat in iglast gozd, v zadnjih vzdihljajih poletja in od začetka do viška jeseni, kjer boste že opazili te prikupne klobučke. Če ste nepoznavalec, vam svetujemo, da s seboj povabite nekoga, ki ve, kje bi jih lahko iskali in vam tako vlije nekaj motivacije in tekmovalnega zagona, pri samem iskanju. Več kot dobrodošlo pa je vzeti tudi kakšno poučno slikovno bogato knjigo, ki vam bo razkrila samo vrsto in boste tako lažje ločili užitne od strupenih.

Kdaj gobe najbolj rastejo in v katerih mesecih jih nabiramo?

Zanimiva informacija, ki je marsikdo ne ve, je, da so sestavljene iz kar 90 gramov vode ter tudi beljakovin, ogljikovih hidratov, vitaminov in mineralov, kot so tiamin, niacin, vitamin D ter kalij, magnezij, železo, kalcij in kislin. Za najbolj optimalno rast, potrebujejo v zemlji dovolj vlage. Če je obdobje sušno, jih je pametno iskati na severnih pobočjih ali na vrhu hriba.

Nanje vpliva tudi luna, saj se, kot pravijo izkušeni gobarji, po prazni luni gobe mladijo. To pomeni, da boste okoli mlaja, lažje našli mlade podmladke gob. Kdaj rastejo jurčki? Jurčki začnejo rasti kmalu po dežju in v manj kot 14-ih dneh že pokukajo iz zemlje. Da dozorijo, pa traja dobre 3 dni. Po tem obdobju pa začne propadati.

Največ jih boste našli avgusta, septembra in v začetku oktobra, ko je njihova rast bujna.

Najboljši pogoji za rast

jurčki

Glede na to, kako dolgo bodo rastle, sta odvisna dva glavna dejavnika, ki sta:

  • dobro navlažena zemlja in
  • dovolj osvetljena zgornja plast micelija (za vse tiste, ki ne veste, kaj to je: micelij ali podgobje je vegetativno telo gobe, ki je sestavljeno iz spore.)

Našli jih boste rasti predvsem pod različnimi drevesi, v mahu, na štorih in drugem lesu in v iglastem, listnatem ali mešanem gozdu. Kadar boste odšli v gozd nabirat te razne dišeče lepotice, bodite pozorni, da opravite le to primerno, brez uničevanja tistih, ki jih morda ne poznate ali niste prepričani, da so prave.

Priporočila

  • Kadar jih pobirate, to naredite previdno in ob enem pravilno,
  • ne uničujte drugih gob,
  • izbrano lepotico poberete tako, da z nožkom zarežete bet ob zemlji, ali jo previdno zavrtite in nato izvlecite,
  • tisto, ki ste jo pravilno pobrali, na istem mestu grobo očistite,
  • nabirajte jih vedno v pleteno košaro,
  • dnevno na osebo naberite 2 kg in se tako izognite dragim globam in kaznim,
  • svetujemo vam, da jih uporabite v roku 24 ur od nabiranja, saj so tako najokusnejše in tudi ohranijo največ vitaminov in mineralov.

pletena košara

Tako, sezona za nabiranje je počasi v teku in tudi vi pripravljeni, da pravilno ravnate in ste prijazni do narave in njenih sadov. Kdaj rastejo jurčki, je že rečeno, zdaj je treba še samo določiti datum, kdaj boste odšli na lov in si nato doma pripravili okusno jed, ki bo več kot odlična za vaše zdravje in organizem. Pa dober tek!