čiščenje pečice1

Kako očistiti zelo umazano pečico?

Z vsakim pečenjem jedi nastajajo trdovratni madeži in če odlašamo z njihovo odstranitvijo, nam čez čas vprašanje, kako očistiti zelo umazano pečico, ki nima funkcije samočiščenja (ki ima tudi svoje pasti), predstavlja vse več preglavic. Kljub uporabi posebnih gobic in sredstev, se pogosto težko znebimo vseh madežev, poleg tega pa tudi po več urah truda še vedno nimamo želenega rezultata. V tem primeru je treba poseči po bolj inovativnih, a hkrati preprostih rešitvah, kot je denimo uporaba soda bikarbone, limone ali alkoholnega kisa. Nekateri viri omenjajo tudi bolj nenavadne sestavine, kot je čiščenje pečice s Coca Colo.

Te naravne sestavine so tudi prijaznejše za naše zdravje, saj agresivna, dražeča kemična sredstva z oddajanjem strupenih hlapov lahko že med čiščenjem zaidejo v naša dihala oziroma pri naslednjem pečenju tudi v našo hrano. O tem, kako očistiti zelo umazano pečico na naraven in poceni način s produkti, ki jih imamo že doma, torej več v nadaljevanju, ne pozabimo pa tudi različnih pripomočkov, kot so rokavice, krpe in po potrebi krtače ali strgala, ki ne poškodujejo površin.

čiščenje pečice

Uporaba soda bikarbone

Ker gre za sestavino, ki ne bo poškodovala materialov in je ekološko neoporečna, je lahko naš velik kuhinjski zaveznik v boju z zapečenimi maščobnimi madeži. Iz nje lahko pripravimo pasto ali razpršilo skupaj z vodo, vendar je pasta za večjo nečistočo bolj ustrezna. Postopek je naslednji:

  • Za pasto v pol skodelice sode dodamo 2 do 3 žlice vode in premešamo.
  • Zmes razporedimo po vseh površinah in pustimo 24 ur.
  • Naslednji dan vse skrtačimo s krtačo za žar ali kovinsko gobico in nato še z mokro krpo obrišemo.
  • Druga varianta je ena skodelica sode in četrt vode ter 12 ur nanosa, eno uro pred drgnjenjem pa vse poškropimo še z alkoholnim kisom.

Uporabimo jo lahko tudi skupaj s soljo, in sicer potrebujemo vsake po 1/8 ter malo gela. Vse tri sestavine zmešamo skupaj, nanesemo in po pol ure odstranimo.

soda bikarbona

Vsestranski alkoholni kis

Z njim si lahko pomagamo na različne načine. Zelo preprost recept poteka na naslednji način: Skodelico kisa zmešamo z eno žličko koruznega škroba in ju v posodi segrevamo toliko časa, da se zmes zgosti. Ko se ohladi, jo nanesemo in pustimo stati 20 minut, nato pa vse skupaj očistimo.

čiščenje z limono in sodo

Z limono nad maščobo

Tudi limone so odlično sredstvo, in sicer lahko poskusite dva predloga:

  • Potrebujemo dve limoni, iz katerih stisnemo sok. Skupaj z lupinama ga zlijemo na pekač in dodamo tretjino vode, nato pa vse skupaj damo na 250 stopinj za pol ure in hlapi bodo opravili svoje tako, da bodo zmehčali zapečene delce. Ko se vse ohladi, zdrgnemo povsod tam, kjer je potrebno, uporabimo pa lahko tudi preostalo tekočino.
  • Ena izmed variant je tudi skodelica stisnjenega limoninega soka, žlička koruznega škroba in žlička ekološkega gela za posodo. Sok in škrob segrejemo do zgostitve, z ohlajeno zmesjo, v katero damo še gel, pa naredimo nanos ter pustimo 20 minut in nato dokončamo kot že opisano.

čiščenje z limono in sodo

Kakšno je čiščenje pečice s Coca Colo?

Ta vsem poznana pijača ima nekatere lastnosti, ki pomagajo učinkovito odstranjevati zamaščene ter zapečene ostanke in drugo umazanijo na posodi oziroma ponvah. Predvsem fosforna kislina v njej razgrajuje maščobo, morajo pa biti predmeti v njej namočeni dlje časa. Bolj kot predlog, kako očistiti zelo umazano pečico z njo v celoti, saj zaradi velike količine sladkorja utegnemo imeti še dodatno delo z lepljivostjo, velja omeniti, da je primerna za na primer le določen predel ali pa rešetke, ki se jih da odstraniti, ter pekače, ki jih lahko namočimo vanjo za 15 minut ali po potrebi tudi več ur, nato pa ostanke preprosto zdrgnemo s kovinsko gobico.

čiščenje z limono