Nova tla za notranje in zunanje prostore

Pogosto pri prenovi notranjih prostorov največ časa posvetimo načrtovanju in iskanju pravega pohištva. Vendar so ravno tako pomembne tudi talne obloge, ki lahko s svojo barvo, materialom in obliko prostor vizualno odprejo, osvežijo, razsvetlijo ali pa ga potemnijo in ga prikažejo manjšega, kot je v resnici, odvisno od tega, kakšen material in barvo boste izbrali glede na želeni učinek.

Če boste prenavljali kuhinjo, bo najbolj smiselna izbira za talne obloge parket ali laminat, lahko pa se odločite tudi za vinil, ki je ravno tako primeren za kuhinje. Pomembno je, da si za prostore, kot sta kuhinja in kopalnica, izberete materiale, s katerih boste lahko zelo hitro obrisali vodo, če se ta polije. Sicer pa za kuhinjo na splošno velja, da se lahko odločite za več vrst talne obloge, saj ni potrebe po nekih posebnih materialih.

talne obloge1

Kateri material uporabiti v kopalnici?

Ker je v kopalnicah stalno prisotna vlaga, je pomembno, da je površina popolnoma vodoodporna, zato so zanje najbolj primerne vinilne talne obloge ali pa parket tik. Za parket tik je značilno, da vsebuje veliko olj, zaradi česar je izredno vodoodbojen.

Za tiste, ki si v kopalnici želijo bolj sodobnega pridiha, si lahko izberejo prav poseben in edinstven modni dodatek • dekorativni beton, ki je sicer resda bolj primeren za garaže in kurilnice, a lahko tudi sodobno opremljeni kopalnici s svojimi dovršenimi linijami in minimalističnim videzom doda pridih klasične brezčasnosti.

Lahko se odločite za štokan, metlični ali pran in poliran dekorativni beton. Najbolj pogosto se ga sicer uporablja za zunanje površine, kot so dovozi v stanovanjske ali poslovne objekte, sprehajalne poti in dvorišča, oziroma ga uporabite kot dekoracijo za teraso.

dekorativni beton11

Kaj pa lesene talne obloge?

Za terase se tudi pri nas vse bolj pogosto uporabljajo različne vrste tropskega lesa. Ravno tako se uporablja za balkone ali pa se ga položi okoli bazena oziroma džakuzija. Takšen les je gostejši pa tudi odpornejši na zunanje vremenske vplive in različne vrste insektov. Kot je to običajno za vsak les, tudi takšni lesovi sčasoma, po dolgotrajni izpostavljenosti zunanjim razmeram, pridobijo svojo značilno sivkasto patino. Z rednim oljenjem je to sicer možno malo ublažiti.

Ker pa vedno lahko izbirate med materiali več vrst talne obloge tudi tu niso nobena izjema. Za isto zunanjo površino namreč lahko uporabite material, ki je čisto nasprotje lesa. Tak je na primer brušen dekorativni beton, ki je poleg teras primeren tudi za sprehajalne poti in pločnike.

lesene talne obloge2

Dekorativni beton s popolnoma gladko površino

Izdelava takšnega betona poteka z brušenjem, ki ga izvajajo posebni brusni stroji, na katere so nameščene diamantne glave. S takšnim načinom brušenja se površina popolnoma zgladi, končni rezultat postopka pa poudari predvsem naravno lepoto izbrane vrste peska, ki prevladuje v mešanici. Sicer lahko izbirate med različnimi barvami peska, izberete pa lahko tudi velikost zrn.

Takšen dekorativni beton vsebuje različne dodatke po posebni formuli, ki tako zagotavlja odlično odpornost na vremenske vplive, sploh pozimi, ko prihaja do zmrzali oziroma, ko se pločniki potresajo s soljo. Takšna površina je s posebnimi premazi dobro zaščitena pred tovrstnimi pojavi. Gre za profesionalne premaze, ki preprečujejo vpijanje umazanije in vam hkrati olajšajo čiščenje.

dekorativni beton1

Kako izbrati prave talne obloge?

Kot je to običajno pri vsaki izbiri, ko gre za opremo doma ali zunanjih površin, je vse odvisno od samega posameznika. Predvsem pri tem upoštevajte prostor, kamor jih nameravate vgraditi. Najprej se vprašajte, v kakšen namen boste uporabljali prostor in kolikšna bo njegova obremenjenost.

Seveda pri odločanju ne boste mogli mimo cene, ki pa je odvisna od samih dimenzij in tudi vrste talne obloge, zato se lahko zelo razlikuje glede na različne izbrane materiale. Če ste bolj ekološko osveščeni, verjetno ne boste mogli tudi mimo vprašanja, kako in kje je bil izbrani material proizveden.

Dekorativni beton in njegove prednosti

Predvsem je zanj značilna široka paleta barvnih kombinacij, ki jih ponuja. Prav zaradi svoje raznovrstnosti je primeren za čisto vsak objekt. Gre namreč za res zelo poseben in edinstven okrasni dodatek.

Glede na način obdelave je lahko njegov končni videz popolnoma obdelan in dovršen v gladki obliki, možno pa ga je obdelati tako, da ohrani svojo surovo obliko. Dober primer sta na pran in poliran dekorativni beton, ki se med seboj razlikujeta prav po različni obdelavi, ki jima daje popolnoma drugačen končni videz.

dekorativni beton

 

Unikatnost in izjemna prilagodljivost

Končni videz se običajno doseže z uporabo namenskih izravnalnih mas, ki jih je potrebno kasneje zaščititi z nanosom ustreznih zaščitnih premazov. Za doseganje končnega videza pa poskrbijo epoksidni premazi, ki jim sledi nanos mat premazov, namenjenih dodatni zaščiti.

Njegova edinstvenost se kaže v tem, da tudi, če bi bil vgrajen v prav vsak objekt, se ne bi moglo zgoditi, da bi uporabljeni dekorativni beton v dveh takšnih objektih imel popolnoma enake lastnosti oziroma da bi bil vgrajen na popolnoma enak način, ker je to preprosto nemogoče. Prav zaradi vseh naštetih lastnosti pa ga je možno prilagoditi vsakemu posamezniku glede na njegove potrebe.