vrtec2

Ko malčki zakorakajo v novo obdobje

Tako za starše kot otroke je vstop v vrtec lahko zelo stresen in čustveno precej naporen dogodek, kar pa je povsem razumljivo. Gre namreč za veliko spremembo za vse vpletene, zato je popolnoma normalno, da prihaja do dvomov in stisk tako na strani staršev kot tudi njihovih najmlajših. Otrok je namreč v prvih nekaj letih starosti že vzpostavil močno vez s svojimi starši, zato je zelo priporočljivo postopno uvajanje v vrtec, s katerim se malčku olajša ločitev od staršev.

Seveda pa pri tem lahko veliko naredijo tudi sami starši, saj se pogosto izkaže, da so prav oni še v večjem stresu. Otroci lahko to začutijo, kar jim lahko oteži uvajanje v vrtec. Zato je potrebno že v začetku vzpostaviti dober odnos z vzgojitelji. Tako jim bodo starši tudi lažje predali vse potrebne informacije o njihovem malčku, kar bo še okrepilo medsebojno zaupanje.

uvajanje v vrtec (1)

Za udobno gibanje v vrtcu in na prostem

Zagotovo bo malčkom uvajanje v vrtec veliko bolj prijetno z udobnimi oblačili. Za najudobnejše še vedno veljajo otroške trenirke, v katerih se lahko otroci sproščeno gibljejo zunaj in tudi v notranjih prostorih.

Za to poskrbijo udobna športna oblačila za vaše najmlajše iz mehkega flisa, ki s svojim preprostim, sproščenim krojem omogočajo nemoteno gibanje, spodnji deli otroške trenirke pa imajo še praktične stranske žepe in preprost pas brez zapenjanja. Ker je pas elastičen, je na voljo vrvica, ki se jo preprosto zategne.

uvajanje v vrtec1 (1)

Kako se lahko starši pripravite?

Vsekakor je izredno pomembno, da se starši najprej zavedajo svojih občutkov, ker se bodo tako z njimi lažje soočili. Priznati si morajo, da svojega malčka pogrešajo, da čutijo strah, žalost oziroma katerikoli občutek, ki se v njih poraja. Teh občutkov jih ne sme biti strah tudi izjokati, če je treba. Gre za popolnoma naravne občutke, ki se v takšnih prelomnih trenutkih še bolj okrepijo.

Kot priprava na uvajanje v vrtec je za starše namreč ključnega pomena tudi soočenje z lastnimi strahovi, stiskami oziroma morda tudi slabimi spomini na lastno izkušnjo, ki je bila morda takrat izrazito neprijetna. Zato je treba tudi te stvari predelati.

igra v parku (1)

Da bo uvajanje v vrtec čim manj stresno

Glede na vse se nato starša med sabo dogovorita, kdo od njiju bo dejansko prevzel uvajanje v vrtec. Predvsem je pomembno, da si organizirata prve dneve in tedne tako, da bo pri tem čim manj stresa. Skupaj z vzgojitelji in svetovalci pa se lahko naučita, kako umiriti svoje misli in začeti bolj sprejemati trenutne okoliščine.

Naj vas pri tem ne bo sram zaprositi za strokovno pomoč. Ustrezno usposobljeni in izkušeni svetovalci vas lahko naučijo, kako brez negativnih čustev in nepotrebnega stresa spustiti svojega malčka iz rok. Tudi to je le ena od mnogih veščin, ki se je lahko ob ustreznem vodstvu priučite. Če se opremite s potrebnim znanjem, boste bolje spoznali sebe in tako boste čutili, da imate dovolj podpore, da postopno uvajanje v vrtec izpeljete karseda umirjeno in z dobrimi občutki.

uvajanje v vrtec3

Privlačna športna oblačila za vaše najmlajše

Ker malčki in malčice hitro rastejo, se zgodi, da kar prehitro lahko prerastejo svoje otroške trenirke. Ker so izredno priljubljene med otroci, so lahko tudi zelo hitro ponošene. Trg je preplavljen z vsemi mogočimi vzorci, materiali in barvami. Seveda pa pri tem ne gre spregledati niti posameznih znamk in cene.

Malčki in malčice imajo radi različne motive iz znanih risank, zato se bodo morda razveselili otroške trenirke s potiskom Miki Miške in Mini miške ali morda z logotipom Lego. Tisti, ki raje posnemajo svoje starejše vzornike, pa se bodo verjetno bolj navdušili nad različnimi vojaškimi vzorci, ki so na voljo ne le v klasični vojaško zeleni ali rjavi barvi, ampak tudi v svetlo in temno modri.

Dečke in deklice, v katerih je prisoten močan raziskovalni duh ter povezanost z naravo in živalmi, pa bodo privabili različni živalski motivi z dinozavri in tigri, ali pa spodnji deli otroške trenirke s traktorji ali bagri. Na voljo pa so tudi enobarvne v klasični temno modri in sivi barvi, ali za deklice, v rdeči, rumeni, črni ali povsem pisani barvni kombinaciji.

vrtec

 

Otroške trenirke v spletni trgovini

Ker v teh sodobnih časih ni potrebno iti po nakupe v fizično trgovino, lahko tudi otroške trenirke kupite v spletni trgovini, kjer so vam na voljo tudi drugi tekstilni izdelki, kot so majice s kratkimi in dolgimi rokavi, hlače za dečke in deklice, krila, puloverji, pajkice, jopice in še in še. Pred nakupom si lahko ogledate vsak posamezni kos, saj so na voljo podrobni opisi in tudi fotografije, navedene pa so tudi cene.

Prednost spletnih nakupov je seveda v tem, da imate na voljo dovolj časa, da si lahko preberete vse, kar vas zanima glede otroške trenirke, med drugim tudi sestavo materialov, priporočila o pranju in ostale podrobnosti. Slabost je seveda ta, da si je ne morete ogledati v živo, ne morete je otipati in preveriti, če je v materialu kakšna napaka. Kljub temu je takšno nakupovanje lahko zelo enostavno in prednosti pretehtajo slabosti.