fantovske kratke hlače1

Kako sami ukrojimo fantovske kratke hlače?

Fantovske kratke hlače lahko kupimo v različnih trgovinah, če pa znamo šivati, jih lahko izdelamo tudi sami. Veliko vzorcev za šivanje najdemo na spletu, izdelamo pa jih lahko tudi brez vzorca. Če smo začetniki in želimo uporabiti morebitne ostanke blaga, nam utegne biti slednji pristop še posebej pisan na kožo, saj na preprost in hiter način naredimo izdelek. Glede na dolžino zagotovimo pravšnjo količino tkanine, na primer bombažne, potrebovali pa bomo še:

  • rotacijski rezalnik,
  • podlogo,
  • elastiko za pas,
  • ravnilo,
  • kakovostno nit
  • in že obstoječe fantovske kratke hlače, ki niso tesne, ter druge manjše pripomočke.

fantovske kratke hlače2

Kako se lotiti šivanja brez vzorca?

Fantovske kratke hlače, ki jih ima naš otrok že v omari, obrnimo navzven in prepognimo na pol, da bosta dolga šiva poravnana. Tudi izbrano blago damo na pol in nanj položimo fantovske kratke hlače tako, da dolgi šiv poteka vzdolž pregiba. Z rotacijskim rezalnikom odrežemo po dani obliki, z izrezanim kosom pa ponovimo postopek, da dobimo še drugo hlačnico. Oba kosa damo skupaj in najprej zašijemo v mednožnem delu, nato pa še od enega gležnja do drugega. Sledi elastika, in sicer jo ovijemo okoli otrokovega pasu in označimo pravo dolžino ter zašijemo oba konca (ne sme se prilegati preveč tesno). Izmerimo tudi pas nad novo zašitim kosom in zanj izrežimo tkanino v širini 4,5 cm. Elastiko položimo v prepognjen pas in vse skupaj prišijemo k ostalemu delu.

fantovske hlače

Kako izberemo pravo blago pri lastni izdelavi?

Upoštevajmo različne lastnosti, kot so teža tkanine, njene lastnosti in način vzdrževanja. Otroku mora biti v njej prijetno in udobno, nenazadnje pa so pomembni tudi vzorci in morebitne kombinacije. Poleg bombažnega poplina je dober še recimo lan ali jeans ali pa različne verzije z elastanom, kot je jersey. Posvetujemo se tudi s prodajalci, ki nam bodo znali svetovati glede izbora.