hrana, ki ne povzroča kisline1

Neprijetna želodčna kislina: kaj jesti?

Predelana in hitra hrana, velike količine maščobe, sladkorji in kofein so velikokrat razlog za neprijetne občutke napihnjenosti, slabosti, prebavnih motenj ter refluksa. Zato je pomembno, da se situacije zavedamo in gledamo ter kupujemo tako, da je uporabljena hrana, ki ne povzroča kisline.

Sčasoma si tako tudi ustvarimo življenjski slog, v katerem uživamo ob hrani, ki nam ne škoduje in kljub temu vnesemo vse potrebno, kaj naše telo za pravilno delovanje potrebuje. Poglejmo si, katero hrano vnesti ob težavah, ko nam ne da miru neprijetna želodčna kislina: kaj jesti ob teh težavah.

kisline

Občutljiva želodčna kislina – kaj jesti?

Kadar vam po tem, ko pojeste določeno hrano, postane slabo, vas napihne, in se ne počutite dobro, pomeni, da vam zaužito živilo najbrž ni odgovarjalo in vam povzroča nelagodja. Zdaj, ko veste, kaj ste zaužili, lahko to specifično vrsto izločite ali pa jo zaužijete v zadostnih, manjših količinah.Živila, ki vam zagotovo ne bodo delala preglavic, so med drugim:

 • zelena zelenjava,
 • ribe in perutnina,
 • koromač,
  To je le nekaj hranil, ki jih je zagotovo smiselno vključiti v vsakdan in si s tem narediti ogromno uslugo.

hrana, ki ne povzroča kisline

Druga hrana, ki ne povzroča kisline

Velikokrat se zgodi, da ljudje ob takšni težavi prehitro obupajo, nikar! Na trgu imamo resnično zadostno število ostalih živil, ki nadomestijo in »pozdravijo« to neljubo stanje, zato je treba narediti le majhno spremembo. Predstavili vam bomo kar 27 odličnih živil, iz katerih si lahko zagotovo pripravite nešteto odličnih obrokov in to brez slabe vesti!

Zelenjava

Kdo je ljubitelj zelenjave, roke gor! Priljubljena zelenjava, iz katere lahko pripravite odlično prilogo, omako in več. Poglejmo krivce, ki vam bodo uravnali in pripomogli k odlični prebavi:

 • korenje, grah, repa, pastinak, cvetača, zelena solata, brstični ohrovt, brokoli, kumare in šparglji.
  želodčne kisline

Žita

Seveda more zraven vitaminov in mineralov raznolika prehrana vsebovati prav tako vlaknine in ogljikove hidrate, ki pa jih boste dobili iz žit, ki so odlična za zajtrk, kosilo in tudi večerjo. To so naslednja:

 • oves, kvinoja, kuskus, riž (priporočamo rjavega).

Naslednja kategorija je priljubljena med vsemi (razen redkih izjem), tako otroci kot odraslimi:

Sadje

Brez sadja nam živeti ni, ali kako bi že rekli. Sadje je odličen vir vitaminov, vlaknin, mineralov in nekatera tudi ogljikovih hidratov. So odlična za malico, zajtrk ali kosilo:

 • hruške, jabolka, banane, borovnice, avokado, lubenica, melona, mango, jagode in za telo je zelo blagodejen prav tako sok aloe vere.

Pomemben del glavnega obroka ali večerje, pa seveda ne smejo manjkati živalske beljakovine, ki nas nasitijo in pomagajo pri sami izgradnji in regeneraciji naših mišic.

Meso

V to kategorijo spadajo: puranje in piščančje meso, morski sadeži in ribe (odličen vir Omega 3 maščob nudita predvsem losos in postrv). K beljakovinam spadajo prav tako jajca, ki vsebujejo skoraj vse vitamine B kompleksa.

Kot zadnja in prav tako pomembna živila so mlečni izdelki, ki so sicer bolj na vrhu prehranske piramide, pa, vendar jih je za zdravje odlično dodati v svoj vsakdan.

Mlečni izdelki

Mlečni izdelki so kot sami po sebi polni beljakovin in zdravih maščob, ki jih telo za pravilno delovanje potrebuje. K sodobni zdravi prehrani je dodan:

 • skyr, kefir, lahki jogurt, pusti sir, maslo in posneto mleko (ne v velikih količinah).
  hrana, ki ne povzroča kisline2

Najboljša formula za to, da se boste izognili težavi, kot je želodčna kislina, kaj jesti naj vas ne skrbi, saj je izredno preprosta in vam narekuje, da:

 • se izogibajte ocvrti, mastni in pretirano začinjeni prehrani,
 • jejmo čim več kuhane hrane,
 • na jedilniku naj bo raznovrstna prehrana v več manjših obrokih,
 • za obrok si vzamete čas in ga v miru pojejte,
 • pripravljeno hrano dobro prežvečite,
 • zvečer naj bo obrok manjši ter vsaj 3 ure pred spanjem.

Nikar ne pozabite na redno telesno aktivnost, sproščanje ter čim manj stresa. Ko boste nekaj časa vnašali te okusne sestavine, bo popustila tudi nehvaležna želodčna kislina. Kaj jesti, da vam zgaga ne zagreni življenja, zdaj vemo, zato kar v akcijo po okusna živila in tako ste že naredili prvi korak v pravo smer boljšega počutja!