ultrazvok vratnih žil (1)

Kako se pripravite na ultrazvok vratnih žil?

Med pomembnejše medicinske preiskave, ki nam razkrijejo nekatere aterosklerotične spremembe na določenih delih telesa, zagotovo spada ultrazvok vratnih žil. Če ste tudi sami naročeni na preiskavo, se verjetno sprašujete, ali so potrebne posebne priprave. O tem si lahko več preberete na spletnih straneh podjetja Ultralab: https://ultralab.si/ultrazvok-pregledi/ultrazvok-vratnih-zil.

Najpogostejše težave, zaradi katerih je potrebno opraviti pregled, so običajno zamašene oziroma zožene arterije, do česar lahko pride zaradi različnih bolezenskih procesov v žilni steni. Eden od takšnih bolezenskih procesov je ateroskleroza, medtem ko so za zožitev arterij možni tudi drugi dejavniki, kot so na primer arteritisi, disekcija ali bolezenske razširitve, zaradi česar se lahko nato pojavijo strdki, ki povzročijo zoženje oziroma zaporo.

ultrazvokvratnih žil

Kako poteka ultrazvok vratnih žil?

Pregled se izvaja s pomočjo sodobnih aparatov, s katerimi izkušeni specialisti lahko odkrijejo napredovale ali zgodnje aterosklerozne spremembe na stenah vratnih arterij. Če se pojavi napredovala zožitev karotidnih arterij, lahko v primeru prepoznega odkritja povzroči možgansko kap. Napredovale oblike zožitev namreč močno motijo prekrvavitev možganov.

Med preiskavo ležite na hrbtu, ovratni del morate imeti odpet, glavo pa položite na nekoliko privzdignjeno vzglavje. Sam postopek ne traja dolgo, običajno samo pol ure. Seveda pa lahko v nekaterih primerih traja tudi dlje. Posebne predpripave na ultrazvok vratnih žil niso potrebne.

vratne žile

Odkrivanje bolezni in merjenje pretoka krvi

Poleg odkrivanja bolezenskih sprememb v arterijah in na stenah, ultrazvok vratnih žil lahko tudi izmeri pretok krvi. Z njim pa je možen tudi pregled žilja v lobanji. Najpogosteje se s tovrstno preiskavo odkrijejo plaki in spremembe na glavni sprednji arteriji, ki lahko povzročijo zožitev ali zamašenost. Več informacij o tem je na voljo na spletnih straneh podjetja Ultralab.

Kljub izredni učinkovitosti pa ima tudi ta preiskava svoje omejitve, zato bodo morda za jasnejšo diagnostiko potrebne še dodatne preiskave, o čemer se posvetujte s svojim izbranim zdravnikom.