kako voskati avto

Kako voskati avto?

Sezona vročega sonca se je začela, zato ne pozabite zaščititi prav tako svojih jeklenih konjičkov. Če se sedaj sprašujete, kako jih lahko zaščitite, je tukaj odgovor: voskanje avtomobila. Ker avto lak po določenem času in izpostavitvi raznim vremenskim pojavom izgubi svoj sijaj, lahko razpoka, se poškoduje, ali celo zarjavi, je priporočljivo, da ga redno in primerno negujete.

Kako ta redna nega poteka in kaj vse vsebuje, vam bomo zaupali v nadaljevanju.

kako voskati avto1

Kako voskati avto in na kaj biti pozorni?

Prvi korak za to, da bo vaš konjiček pripravljen na poliranje, je, da ga temeljito očistite in osušite z mehko brisačo, ki dobro vpija vodo. Za ta »poseg« je najbolje, če je zunaj ali v delavnici okoli 20 °C, saj se bo tako vosek lepo mazal in vpijal. S tem ko ga boste temeljito in redno čistili, boste omogočili njegovo ohranjenost dlje časa in preprečili, da bi se prah, ptičji iztrebki in druga umazanija, vpile v lak in ga poškodovale.

Zato, da bi torej ohranili lak gladek in brez prask, ga je treba zaščititi. To bo najbolje storiti z zaščitnim premazom, ki ga je najbolje opraviti 2x letno, in sicer:

  • spomladi, predno se začnejo zelo vroči dnevi ter
  • jeseni, pred hladnimi temperaturami in sneženjem.

Postopek loščenja poskrbi za zakrivanje raznih prask na vozilu ter s pomočjo hidrofobnega ovoja vaš avto zaščiti. Le-ta bo ohranil lak zdrav in ne bo prepuščal tekočin, tako da bodo tudi notranje plasti odlično zaščitene, in jim tako voda kot drugi pojavi, ne bodo prišli do živega. Njegova glavna lastnost je, da na površini ustvari hidrofobni plašč, ki ga zaščiti pred vdorom tujkov v notranjost.

Kako voskati avto? Izberite kakovosten vosek ter mikrofilno krpo, ki se jo zmoči. Material nato nanašamo postopoma na krpo in nato ga v tankih plasti nanašajte na površino. Po nanosu počakate nekaj minut in ga nato s krožnimi gibi, s pomočjo primerne gobice, porazdelite po površini, dokler se popolnoma ne vpije. Kako veste, da ste dobro opravili? Da imate gladko površino, brez risov in prog, z jasnim odsevom sončnih žarkov.

V primeru, da še tega niste nikoli izvajali, vam svetujemo, da to prepustite strokovnjakom, saj se lahko kaj hitro zgodi, da boste naredili več škode kot pa koristi. Če na površino nanesete predebelo plast, to ustvari takšno umazano mat površino, za katero je umazanija še bolj privlačna in se nanjo prime še hitreje.

kako voskati avto 2 (1)

Prednosti za voskanje avtomobila

Seveda ima ta storitev številne prednosti, ki jih morda še sploh ne poznate. Prepričani smo, da boste danes, po prebranem zapisu zagotovo razmislili, ali bi tudi svojemu konjičku privoščili razvajanje in ga popolnoma zaščitili. Pa si poglejmo prednosti, ki jih ponuja:

  • odlična zaščita pred UV žarki,
  • preprečevanje bledenja barve in njena obnova,
  • dolgotrajen odboj kapljic,
  • povrnitev leska,
  • zaščita pred umazanijo,
  • pred raznimi vremenskimi vplivi: sneg, sol, dež, sonce, prah, ptičji iztrebki, smole in podobno,
  • ščiti prav tako pred kemikalijami.

Številne prednosti so tiste, ki uporabnike in ljubitelje jeklenih konjičkov prepričajo, da jih popolnoma zaščitijo in tako omogočijo, da se videz barve ohranja še dolga leta – seveda ob rednem vzdrževanju ter poliranju. Nikar ne operite avta samo takrat, ko je že zelo umazan, poskusite se mu posvetiti že prej, da preprečite nastanek mikro poškodb, ki se lahko nadalje razvijejo v večje razpoke, ali luščenje.

Odvisno od tega, v kakšnem stanju je vaše prevozno sredstvo, se je priporočljivo pozanimati, kako voskati avto in se tega nato tudi držati. V povprečju se to opravi od 2-5 krat na leto, po potrebi še več krat.

Zdaj imamo odgovor na vprašanje, kako voskati avto in preprečiti, da bi nam umazanija uničila videz barve ter sijaj laka. Veselo čiščenje.