vgradna kombinirana parna pećica

Kombinirana parna pečica ohranja svežino hrane

Priprava piščanca s pomočjo pare se marsikomu zdi nekoliko nenavadna, vendar v sodobni kulinariki postaja ta način vedno bolj pogost. To omogoča kombinirana parna pečica s pirolizo, ki je v marsikaterem gospodinjstvu že nadomestila klasično in ima to prednost, da lahko v njej pečete, kuhate s paro ali uporabljate mešanico obojega. Gre za novejše gospodinjske naprave, ki omogočajo pečenje z dodajanjem vlage, zaradi česar so jedi bolj zdrave, manj izsušene, bolj sočne in polne hranil, vitaminov in mineralov. Čas priprave se zmanjša, zaradi načina priprave pa lahko istočasno pripravljate več jedi hkrati. Poleg tega je vzdrževanje in čiščenje enostavno, zaradi vlage pa se že v osnovi v teh napravah nabira manj umazanije, ostankov hrane in maščob.

Zakaj je boljša od klasične?

Za razliko od klasične, kombinirana parna pečica poleg klasičnega načina priprave jedi omogoča tudi uporabo vlage ali kombinacijo obojega. Načeloma ima takšna naprava podobne programe, ki pa jih lahko dodatno prilagajate s funkcijo dodajanja vlage. V njej lahko pripravljate različne jedi, od piščanca, ribe, kruha, krompirja ali riža pa vse do sušenja sadja, zelenjave, zelišč in mesa. Voda se lahko doda v za to namenjen predal, nekatere pa imajo v dnu izdolben prostor, iz katerega med pečenjem izhlapeva vlaga.

Jedi, pripravljene na tak način, ostanejo na zunaj še vedno hrustljave, od znotraj pa sočne in okusne. Ker gre za tri naprave v enem, je ta tudi bolj univerzalna, saj ko ne želite kuhati z vlago, to funkcijo enostavno izklopite. Pozabite na številne pripomočke kot so kuhalnik riža ali vložek za blanširanje. S to napravo boste ne samo prihranili prostora v vaši kuhinji, temveč dolgoročno tudi denar in zdravje.

kombinirana parna pećica1

Kakšne so njene prednosti?

Kombinirana parna pečica omogoča, da hrano kuhate v sopari, zato ohrani čvrstost, strukturo, barve, okus, vitamine in minerale. Takšna hrana je veliko bolj zdrava in okusna, zaradi načina priprave pa vsebuje manj maščob. Hrana, pripravljena na tak način ostane sočna, jedi pa niso izsušene ali zažgane. Istočasno vam omogoča, da pripravljate več jedi hkrati, odvisno od velikosti in nivojev naprave, vonjave in okusi pa se pri tem ne mešajo. Ljubitelje visoke kulinarike bo zagotovo prepričalo dejstvo, da lahko v njej pripravljate tudi hrano po metodi sous-vide, kjer se meso kuha počasi in pri nizki temperaturi. Ker se jedi v njej kuhajo, ni cvrčanja maščobe kot v klasični pečici, zaradi vedno prisotne vlage pa se na stenah nabira manj umazanije oz. se ta ne zapeče.

kombinirana parna pećica

Kombinirana parna pečica s pirolizo se čisti sama

Kot smo že omenili, je čiščenje zaradi vedno prisotne vlage enostavno, se pa zaradi te lahko v njej začne nabirati vodni kamen. Novejši modeli že imajo vgrajen senzor, ki zazna in opozori na čiščenje. Novejši modeli imajo na voljo tudi pirolizo, to je postopek za samodejno čiščenje notranjosti pri visokih temperaturah. Gre za najučinkovitejši in najnaprednejši način čiščenja, kjer se notranjost segreje na zelo visoko temperaturo (tudi do 500°C), pri kateri se vsi ostanki hrane in maščobe spremenijo v pepel. Pomanjkljivosti takšne naprave sta dve: postopek čiščenja je priporočljivo izvajati le nekajkrat na leto, cene takšnih samoočiščevalnih naprav pa so med višjimi na trgu.