opravka skiroja

Servis skirojev zaslužen za boljšo varnost

Pri avtomobilu je vsakoletni pregled obvezen, tudi kolesih ljudje postajajo vedno bolj ozaveščeni o njihovem rednem vzdrževanju. Kaj pa pri drugih vozilih, ki so del cestnega prometa? Zakaj se nam zdi servis skirojev nepomemben in nepotreben? Čeprav ni nujno potreben, pa je zelo priporočljiv, če si želite zagotoviti varnost in zanesljivost, še posebej, če ga uporabljate kot prevozno sredstvo za v šolo ali službo. Dobro in strokovno vzdrževan skiro ne samo, da bo poskrbel za večjo varnost v prometu, tudi zdržal bo dalj časa. Na servisu vam bodo zamenjali dele, ki se hitreje obrabljajo, največkrat je to menjava gume na skiroju, popravilo zavor, elektronike in baterije.

električni skiroji

Zakaj je servis skirojev pomemben?

Vsa vozila, ki se podajo na cesto, bi morala biti pred tem tehnično in strokovno pregledana. Tako kot velja za avtomobile, bi moralo zakonsko veljati tudi za kolesa in druge podobna prevozna sredstva. V zadnjem času so vse bolj popularne tudi elektronske različice, ki so veliko hitrejše in nepredvidljive, padec ali nesreča z njimi pa se lahko zgodi hitreje in huje. Za varnost v prometu je servis skirojev osnova, ki jo lahko zagotovite zase in za druge udeležence v prometu.

Razlog zanj pa ni samo varnost, temveč tudi zanesljivost in dolga življenjska doba naprave. Z rednim vzdrževanjem in menjavo delov naprava bo delovala bolje in vam tudi služila dalj časa. To je še posebej pomembno, če ste se odločili za električno različico, saj začetni vložek ni tako majhen, da bi napravo po enem ali dveh letih kar pustili na odpadu.

opravka skiroja1

Več kot samo menjava gume na skiroju

Najpomembnejša komponenta, ki jo vedno pregledajo, so zavore. Kako delujejo, ali so pravilno nastavljene in ali potrebujejo kakšno menjavo. S pogosto rabo se te velikokrat razmajejo ali nekoliko popustijo, zato jih je treba ponovno nastaviti. Druga stvar so vijaki. Preverili bodo, ali so vsi vijaki dobro priviti, če so se kakšni odvijačili ali popustili. Tretja stvar so pnevmatike. Preverili bodo, ali so ustrezne, če imajo dovolj velik profil in če jih je potrebno napolniti.

Pri električnih napravah je vzdrževanje še nekoliko obsežnejše, saj je potrebno pregledati vse elektronske naprave in nastavitve, kot so končne hitrosti, pospeški, zavore in diski, luči, baterijo in podobno. Poleg tega je iz električne napeljave potrebno odstraniti prah in umazanijo ter zamenjati oksidirane dele.

zamenjava gume na skiroju

Kdaj je potreben?

Prvi servis skirojev je dobro opraviti takoj, ko ga kupite in še preden se z njim podate na cesto. Seveda ga iz trgovine pripeljete delujočega, vendar je vedno potrebna nastavitev zavor, elektronike in preverjanje tlaka v pnevmatikah. Nikoli ne veste, kako dolgo je bil zapakiran v škatli in kakšnim poškodbam ali tresljajem je bil izpostavljen med transportom.

Vsak nadaljnji servis skirojev je odvisen od pogostosti uporabe. V kolikor ga uporabljate zelo pogosto, ga je priporočljivo pregledati vsaj enkrat na leto, največkrat spomladi pred novo sezono. V kolikor ga uporabljate vsak dan (na primer za vožnjo v službo ali za službene potrebe kot je dostava), pa ga je priporočljivo pregledati še pogosteje. Pravilo palca pravi, da bi redni pregled morali narediti na vsakih 1000 prevoženih kilometrov oz. pred novo sezono.

Pred tem ga je seveda potrebno dobro očistiti z vlažno krpo. Električne naprave nikoli ne smete prati pod tlakom ali s tekočo vodo, saj lahko poškodujete električne komponente.

skiro

Koliko stane?

Koliko vas stane servis skirojev, je odvisno od tega, ali gre za klasični ali električni model ter obseg popravil. Seveda je cena električnih nekoliko višja, saj je potrebnega več dela in menjav električnih komponent, v povprečju pa se cene osnovnega pregleda brez rezervnih delov začnejo nekje pri 50€. Tudi klasični modeli potrebujejo servis, predvsem pregled zavor in menjavo pnevmatik, če so te obrabljene. Nikar ne varčujte na svoji varnosti.