poraba električne enrgije1

Poraba električne energije v stanovanjih

Se še spomnite, kdaj vam je nazadnje zmanjkalo »štroma« in ste se počutili popolnoma ohromljene? Naša življenja so odvisna od energentov in v zadnjih mesecih se vse vrti okrog njihovih cen, ki letijo v nebo in imajo viden vpliv tudi na druga področja našega življenja.  Če želite na koncu meseca na položnici videti nižjo številko, je prvi korak k temu, da zmanjšate potrošnjo v vašem domu. Da pa to lahko sploh dosežete, morate najprej vedeti, kateri so največji porabniki električne energije v gospodinjstvu in kako jih uporabljati najbolj optimalno. Več o tem, kateri aparati so največji porabniki elektrike v gospodinjstvu in s kakšnimi praktičnimi nasveti lahko zmanjšate znesek položnice, pa preberite v nadaljevanju.

poraba energije v gospodinjstvih

Prepoznajte kateri so največji porabniki električne energije v gospodinjstvu

Naprave, ki so nekdaj veljale za najbolj napredne in varčne, za današnje standarde potrošijo veliko preveč toka. Pri nakupu gospodinjskih aparatov in naprav je zato ključno, daupoštevate tudi njihovo energetsko učinkovitost. Ta je prikazano na priloženi nalepki, ki ima prikazane stolpce označene z različnimi barvami in črkami od A do G, pri čemer zelen A+++ pomeni, da je aparat najbolj varčen, rdeč G pa najmanj. Za visok znesek na položnici so velikokrat krivi tudi starejši aparati, ki so morda nekoliko manj učinkoviti in bolj potratni, na primer bojlerji, zmrzovalniki ali hladilniki. V tem primeru je zelo smiselno preračunati, če vam znesek nakupa novega aparata predstavlja prihranek pri položnicah.

poraba energije v stanovanjih

Katere naprave so največji porabniki elektrike v gospodinjstvu?

Največji porabniki elektrike v gospodinjstvu so aparati, ki delujejo pogosto ali dalj časa. Čerpav ne gre vseh metati v isti koš, pa so nekateri bolj varčni, drugi manj. Kot največji porabniki elektrike v gospodinjstvu so zagotovo takšni, ki morajo v kratkem času proizvesti veliko moči, npr. indukcijski štedilnik, pečica, bojler, sušilni stroj, likalnik, različni grelci in sušilec za lase. Med večje potratnike sodijo tudi naprave, ki za delovanje trošijo manj toka, vendar so v omrežje priklopljene ves čas, na primer hladilnik, pomivalni stroj, pralni stroj, računalnik … Zanimiv je podatek, da k znesku na položnici veliko prispevajo tudi digitalne naprave, npr. računalniki, televizor in polnilci za telefone.

koliko energije uporabi pralni stroj

Kako znižati zneske na polžnici?

Sodobne naprave nas razvajajo tudi tako, da so v stalni pripravljenosti, tudi tiste, ki jim tega ne bi bilo treba. Zaradi hitrejšega vklopa ali kakšne druge udobnosti ostajajo vključene in trošijo tok tudi takrat. Takšni primeri trošenja med pripravljenostjo naprav lahko pomenijo celo do deset odstotkov vse potrošnje v gospodinjstvu. Seveda je natančna številka odvisna od naprav in vsakodnevnih navad članov gospodinjstva.

Da bi bili računi za kar se da nizki, lahko veliko naredite sami. Ena od rešitev je preudarno ravnanje z napravami in gospodinjskimi aparati. To pomeni, da likajte le oblačila, ki potrebujejo likanje, perilo in lase pa sušite na zraku. Druga je zamenjava dobavitelja. Ali ste vedeli, da lahko z znižanjem temperature prostora za 1°C prihranite na stroških ogrevanja kar 6%?. K zmanjšanju potrošnje pripomore tudi izkoriščanje varčevalnih programov na napravah, delovanje naprav v času nižje tarfe (delavniki med 22. in 6. uro, vikendi in prazniki) ter redno vzdrževanje.

poraba električne enrgije2

Še nekaj praktičnih nasvetov, ki jih je dobro poznati

Poleg poznavanja, kateri so največji porabniki elektrike v gospodinjstvu, vam k večjemu prihranku lahko pomaga tudi poznavanje naslednjih dejstev:

  • naprave z manjšo zmogljivostjo so bolj varčne;
  • strošek nakupa novejšega pralnega ali sušilnega stroja se praviloma povrne v času življenjskega cikla stroja;
  • zelo velik hladilnik ali televizor v primerjavi z manjšim potroši več;
  • vse naprave in aparati trošijo tudi v stanju mirovanja (ugasnjeni, vendar vtaknjeni v vtičnico);
  • starejši aparati so potratnejši v primerjavi s sodobnimi napravami;
  • nekontrolirane izgube lahko najbolj učinkovito zmanjšamo s popolnim izklopom aparatov, kadar niso v izvajanju (iztaknemo iz vtičnice).