renovacija stanovanja1

Renovacija stanovanja traja različno dolgo

Dnevi so vse daljši in vse bolj se čuti bližina pomladi, ko se bodo številni med nami lotili spomladanskega čiščenja ali pa celo morda kakšne manjše ali večje prenove. Če ste lastnik stanovanja, v katerem vas določeni elementi, barve ali materiali motijo oziroma bi se radi znebili samo določenih kosov pohištva, potem je verjetno pravi čas za osvežitev

A prav čas je poleg denarja zelo pomemben dejavnik, saj se vsi pred začetkom del začnemo kaj hitro spraševati, koliko časa traja prenova stanovanja. Vsi si namreč želimo po napornih obnovitvenih delih čim prej vrniti v stare tirnice in uživati v novem prostoru.

renovacija stanovanja2

Koliko časa traja prenova stanovanja ali hiše?

Trajanje je odvisno predvsem od velikosti prostora in obsega prenovitvenih del. Če nam ni všeč le nekaj kosov pohištva in si želimo le manjše osvežitve prostora npr. zaradi starih talnih oblog ali okvarjenih in dotrajanih kuhinjskih ter drugih naprav, potem lahko takšna dela trajajo zgolj nekaj dni.

V primeru večjih posegov pa so potrebni tudi tedni, včasih morda več mesecev. Tako vam lahko renovacija stanovanja lahko vzame dva do tri mesece. Za prenovo hiše pa si boste verjetno morali vzeti še več časa, od nekaj mesecev do enega leta.

V tem primeru bo bivališče postalo gradbišče in se bo potrebno že vnaprej dobro pripraviti ter si poiskati alternativno rešitev nastanitve za obdobje, potrebno za dokončanje del.

renovacija stanovanja

Kako lahko proces optimiziramo?

Preden se lotimo kateregakoli dela je potreben dober načrt. Moramo dobro predvideti, kaj nas čaka in natančno določiti stroške, obseg in čas trajanja projekta. Če tega niste vešči, je morda smiselno razmisliti o najemu arhitekta ali svetovalca za notranjo opremo.

Pri projektih, kot je renovacija stanovanja, je zelo pomembna prva faza, in sicer projektiranje. Pri tem prvem koraku gre za konkretiziranje svojih želja, ki jih lahko uskladite z vizijo izbranega svetovalca oziroma arhitekta, ta pa vam bo tudi ponudil možnosti izvedbe in vas seznanil o finančnih in časovnih okvirjih, potrebnih za dokončanje projekta. Pri projektiranju gre za zasnovo izvedbe del, ki zajema tudi predvidene stroške in trajanje.

projektiranje stanovanja1

Kaj vse je vključeno v projektiranje?

Prvi in najpomembnejši element, na katerem bi morala temeljiti vsaka kakovostno izvedena renovacija stanovanja, je zagotovo svetovanje. Dober arhitekt vam bo znal prisluhniti in vas ob določenih prostorskih omejitvah znal tudi postaviti na realna tla. Vendar obenem mora ob tem znati poiskati zlato sredino med optimalno izvedbo, glede na specifičnost prostora in razpoložljivost finančnih sredstev, ter na drugi strani skrbjo, da ste vi kot stranka resnično zadovoljni s končnim rezultatom.

Poleg svetovanja projektiranje vključuje jasno idejno zasnovo, nato pa še pripravo finančnega načrta ter tehničnih načrtov, vključno z notranjim oblikovanjem in 3D izrisom prostora in vseh želenih pohištvenih elementov v njem. Na koncu se naredi še statična ocena, v nekaterih primerih, ko gre za večje projekte, pa je potrebno pridobiti tudi gradbeno dovoljenje.

prenovljeno stanovanje

Kaj vse lahko obsegajo gradbena dela?

Glede na to, kako obsežna je vaša renovacija stanovanja, je odvisna tudi kompleksnost in zahtevnost gradbenih del. Posledično se zaradi večje zahtevnosti trajanje izvedbe lahko podaljša.

Začne se lahko že z rušenjem, nato sledi dodajanje oziroma spreminjanje postavitev. Ob tem so morda potrebna še manjša ali večja popravila, pozidave ali različne ojačitve sten, lahko pa gre samo za olepšavo že obstoječih konstrukcij, ki niso dotrajane in so dovolj trdne in stabilne, da jih ni potrebno menjati. Ko je poskrbljeno še za omete in tlake, sledi urejanje okolice, na koncu pa še zaključna dela.

Po vzpostavitvi ali popravilu strojnih in električnih inštalacij, lahko obnova obsega še vgradnjo stavbnega pohištva ter suhomontažno gradnjo, vgradnjo talnih oblog ter še pleskanje oziroma barvanje ali glajenje sten. Potem sledi še postavitev posameznih pohištvenih elementov za prostore kot so npr. kuhinje, spalnice, kopalnice, itd. Po koncu obnovitvenih del je potrebno vse prostore skrbno pospraviti in očistiti, da bodo res odstranjene sledi vseh del, in se boste lahko vrnili v čist in sveže urejen dom.