prodniki

Urejanje vrta in okolice hiše z okrasnim kamenjem

Estetsko urejena okolica hiše nam omogoča kvaliteten počitek in preživljanje časa z družino ali drugimi, ki so nam blizu. Kvaliteten naravni material je ena izmed boljših izbir, za urejanje vrta in zunanjega dela hiše, saj hišo in okolico povežejo v smiselno celoto, hkrati pa se materiali lepo zlijejo s katerim koli stilom arhitekture.

Pri podjetju PietraProject priporočajo, da za ureditev vrta uporabite drobno ok

rasno kamenje, kot so prodniki in lomljenec, saj se lahko uporabijo za različne namene, kot so: obroba okrog hiše, tlakovanje, pri vodotokih, za vrtne ribnike in biotope, obroba za drevje ali cvetlične nasade, za grobove, za posip ravnih streh, kot material za gabione ipd.

lomljenec3

Naravni lomljenec

Pridobiva se s posebnim postopkom lomljena kamna, ki ustvari željeno granulacijo. Na voljo je kar enajst velikosti. Okrasni kamen lahko uporabljamo kot dekoracijo ali za zastiranje. Glede na to, zakaj ga potrebujemo tudi izberemo primerno velikost granulacije. V primerjavi s prodniki je lomljenec bolj robusten in ostrih oblik. Ker je  grobo lomljen ima ostre robove. Kljub izpostavljenosti različnim vremenskim razmeram se barva ne bo spremenila.

lomljenec2

Izbira je res velika, saj je na voljo lomljenec za zastiranje, veliki ali osnovni, večbarvni (npr. črnobeli, oranžnobeli, sivobeli ipd.), stekleni in poldragi (npr. jantarno steklo, zeleni lomljeni kremen, oranžni kalcit, modri brazilski sodalit ipd.) ter celo barvani (npr. modri, zeleni, roza, oranžen, rdeč ali vijoličen). Glede na raznolikost ponudbe, se res lahko udejanji še tako posebno željo oziroma idejo za ureditev okolice. Za najbolj specifičen in izbran okus, si lahko ogledate lomljenec iz poldragih kamnov kot so: Septaria (zmajev kamen),korenine Mangrovije, Agata del Rio Grande della Amazzoni, Gesso piramide, Sfere Lavorate dal vento, geoda kalcita ali puščavske rože.

Cene za lomljenec se razlikujejo glede na to kateri material izberete in kakšno velikost granulacije potrebujete. Na voljo so raznolike velikost od 0,7-1,2 mm, 3-5 mm, 8-12 mm, 12-16 mm, 10-20 mm, 20-40 mm, 30-50 mm, 50-200 cm, 100-200 mm, 200-400 mm, 200-400 cm, 50-400 cm ipd. tako, da jih lahko uporabite za različne namene. Cene pa se gibljejo vse od 400 eur na košaro (npr. rjavi apnenec) pa do npr. 1.049 eur na košaro za zmajev kamen.

lomljenec

Prodniki

So naravnega izvora in kljub temu, da so zunaj izpostavljeni različnim vremenskim razmeram, ohranjajo obliko in barvo.  Pridobivajo jih iz rek, kjer konglomerati, ki jih sestavljajo zaobljeni kamni, razpadejo zaradi močnega in hitrega rečnega toka, ki povzroča kotaljenje, trkanje le-teh med seboj in posledično je površina obrušena in okrogla.

Najbolj pogosto se uporabljajo kot okras na vrtu in pri okolici hiše, saj lahko kombinirate različne barve in velikosti. Prodniki so primerni tudi za zapolnitev drenažnih pasov, dekoracija gredic, za ribnike ali za posip na ravnih strehah. Super se kombinirajo z drugimi naravnimi materiali kot je na primer lubje. Rožnati marmor se zaradi svoje razgibane zunanjosti in rdečih podtonov lepo poda na primer k kakšnim bolj enostavnim in dolgočasnim blokovskim naseljem. Prodniki iz belega marmorja pa se uporabijo, ko je okolica že dovolj razgibana in si želimo nekaj bolj mirnega.

prodniki2

Prodniki so na voljo v različno velikih granulacijah (majhne, velike) in z različno obdelavo (polirni ali lomljeni). Tako kot lomljenec, je tudi tukaj na voljo podobno velika granulacija materiala. Velikosti so vse od: 1-3 mm, 3-6 mm, 6-9 mm, 5-12 mm, 7-15 mm, 15-25 mm, 25-40 mm, 40-60 mm, 100-150 mm, 100-200 mm, 150-200 mm, 200-40 mm ipd. Cene se razlikujejo glede na to katere izberemo in na željeno količino.

Nekateri so pakirani kar v vrečah, tako, da vas bo na primer 25 kg vreča rjavorumenega apnenca prišla 6,56 eur, medtem ko je 10 kg vreča rdečega steklenega peska 73,63 eur. Drugi pa so pakirani v košarah, ki tehtajo 1500 kg. Za eno košaro sivega konglomerata, rdečega ali črnega marmorja boste odšteli 878,40 eur, za beli marmor 805,20 eur, za zeleni marmor pa 1.407,27 eur.

prodniki3

Urejanje prepustite strokovnjakom

Ko imate že izbrane materiale in okvirno zamišljeno zasnovo kako si želite urediti vrt in okolico, je čas, da svoje ideje zaupate strokovnjakom, ki se na ta področja spoznajo. Ti vam bodo na podlagi izkušenj svetovali, kaj bi bilo za vaš teren in namen uporabe primerno in kaj bi bilo najbolje kombinirati zraven, da bi uresničili in zadovoljili vse vaše želje.

Pri PietraProject priporočajo kombiniranje pohodnih talnih plošč s vsestranskimi drobnimi prodniki, za piko na i pa dodajte še detajle, ki ustvarijo sproščeno vzdušje (npr. kamin). Primerno je tako za  vse površine, ki so izpostavljene vremenskim vplivom in redni uporabi, kot so: terase, letne kuhinje, vrtovi ali okolica bazena. Poleg estetskega videza, je taka sestava je primerna tudi za dostop do zelenjavnega ali zeliščnega vrtička, je enostavna za vzdrževanje, hkrati pa ne opazno podaljša bivalni prostor.

lomljenec1